Gündem

Hükümet zam teklifleri ile bizimle alay ediyor

 KESK, hükümet tarafından yapılan yetersiz zam teklifleri nedeniyle basın açıklaması düzenledi.

Abone Ol

1 günlük iş bırakma kararı aldıklarını söylediler. KESK’in basın açıklamasına CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan da destek verdi.

KESK Eskişehir Şubeler Platformu adına konuşan SES Eskişehir Şube Eş Başkanı Umut Özge Yılmaz; “Hükümet 6 milyonu aşkın kamu emekçisi ve emekliye, bizlere toplu sözleşme teklifini açıkladı. Buna göre hükümet bizlere altışar aylık dilimler halinde 2024 yılı için %14 + %9, 2025 yılı için ise %6+ %5 maaş artışı teklif etmiştir. İktidar Merkez Bankasının hedeflediği, ama her zamanki gibi tutmayacağı bugünden belli olan enflasyon oranlarının bile altındaki teklifi ile hepimizle açıkça alay etmiştir. Üstelik hükümetin tırnak içinde teklifinde tüm kamu emekçilerinin ortak taleplerine ve 11 hizmet kolunun taleplerine dair tek cümle edilmemiştir. Tüm bunlar “müzakereler devam ediyor” denilip geçiştirilmiştir.” açıklamasında bulundu.

“YOK’LAR TEKLİFİ”

Yılmaz, insanca yaşamaya yetecek bir ücret artışı olmadığını söyleyerek yapılan teklifte 4 milyonu aşkın kamu emekçisini, 2 milyonu aşkın kamu emeklisini memnun edecek bir durumun olmadığını belirtti. Yılmaz; “Taban aylığımıza yansımayan 8.077 TL tutarındaki ilave seyyanen ödeneğe ilişkin bir adım var mı?, Hangi ad altında olursa olsun emekli maaşlarımızı adeta kemiren, tüm ek ödemelerin taban aylığımıza, emekliliğimize yansıtılması var mı?, Büyümeden, refahtan pay var mı?, Barınma hakkı kapsamında konutu olmayan kamu emekçisine kira yardımı var mı?, Yıllardır maaşlarımızı dilim dilim buharlaştıran Gelir Vergisi adaletsizliğine son verilmesi var mı?, Ücretsiz servis, yemek, ulaşım taleplerine ilişkin bir adım var mı? Yok.” diyerek seslerini duyurdu.

Ortada bir toplu sözleşme olmadığını ifade eden Yılmaz, 4 milyonu aşkın kamu emekçisini çalışırken daha fazla yoksullukla, 2,5 milyon emekliyi ise daha fazla sefaletle tehdit edildiğini söyledi.

BU KADARINA BİZ DE ŞAŞIRDIK

Yılmaz; “Biz KESK olarak en başından beri kamu işvereni olan hükümetin, geçtiğimiz 6 dönem boyunca yaptığı gibi bu dönem de masaya, tutmayan enflasyon hedeflerini, TÜİK sahte enflasyon rakamlarını temel alan bir maaş artışı teklifi ile gelmesi durumunda üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı ilan ettik. Ne yazık ki hükümet bu kez bizi yanılttı. Açıkçası biz bile bu kadarını tahmin etmiyorduk. Enflasyon hedeflerinin bile altında artışları teklif diye sundu.” dedi.

ENFLASYON HEDEFİ SÜREKLİ KATLANIYOR

Yılmaz; “AKP manidar bir şekilde 23. yaşına girdiği 14 Ağustos’ta bize 2024 yılı için taban aylığımıza yansıtılmayan ilave seyyanen ödenek dahil toplamda %23 maaş artışı teklif ediyor. Merkez Bankası 2025 yılı hedefini şimdiden %15’e çıkardı. Ama iktidar bize 2025 yılı için %11 artış teklif ediyor. İktidarın enflasyon hedeflerini her sene revize adı altında artırdığı bir ülkede yaşıyoruz.” ifadelerinde bulundu. Orta vadeli planlarla, bütçelerle açıklanan enflasyon hedeflerinin tutmadığını söyleyen Yılmaz; “İktidar her defasında “bu yıl enflasyon hedefimiz %5” diyor. Ama daha birkaç ay içinde bu hedef ikiye, üçe katlanıyor.”dedi.