Gündem

İçmek için süt bulamayacağız

  Türkiye İstatistik Kurumu’nun süt ve süt ürünlerine yönelik açıkladığı verilerde geçen yıl temmuz ayına göre bu yıl toplanan inek sütü miktarının %0,9 oranında azaldığı görüldü.

Abone Ol

TÜİK verileri üzerinden bir değerlendirme yapan Eskişehir Süt Ürünleri Birlik Başkanı Yüksel Gedik yakında içmek için süt bulamayacağımızı belirtti. 
Sütte devamlı bir düşüş olduğunu dile getiren Gedik, üreticilere verilen 11,50 olarak belirlenen fiyatın yeterli bulunmadığını söyledi. Bu fiyatın üreticilere yansımadığını belirten Gedik, “Burada bizim toplayıcılarımız var mesela kilo başına 1 lira veriyoruz. Onlar da kurtarmıyor. Mazota dün akşam yine bir zam geldi. Maliyetler çok yükseldiğinden, mazota dayanıyor konu. Mazot yükseldikçe üreticiye yansıyor. Bizim beklentimiz şu an en az 15 lira olması lazım ki kurtarabilsin. Üreticimiz bitiyor. Bu gidişle üreticilerden sütleri toplayamayacağız. Sıkıntıdayız şu anda. Üreticilerimize özellikle çiftçilerimize mazotta destek istiyoruz” açıklamasında bulundu. 
“SÜT ÜRETİMİ BİTTİ”
Sorunun yalnızca Eskişehir değil Türkiye geneli olduğunu belirten Gedik, “Süt birlikleri üreticilerden, köylerden sütleri kapı kapı topluyoruz, soğutulmuş tanklarımıza koyuyoruz. Oradan sanayici gelip alıp götürüyor ama bunlar tabi ki hep maliyet. Her gün zam geliyor. Sütü de toplayamayacağız bu gidişle. Geçen sene 30 ton günlük topluyorduk, bu sene 8 ton hatta 6 tona düştük. Üretim çok düştü.” dedi. 
Normal satış yapan şarküterilerde vatandaşların sabah akşam süt için kuyrukta beklediğine dikkat çeken Gedik, “Süt yok, süt bulamıyorlar. Sütün bittiği açık açık belli. Artık üretim yok. İçmek için süt bulamayacağız.” ifadelerini kullandı. 
“DAMIZLIK HAYVANLARIN KESİMİNE ÖNLEM ALINMALI”
Daha önce de damızlık hayvanların kesildiğine dikkat çektiklerini hatırlatan Gedik, bu duruma önlem alınması gerektiğini vurguladı. Gedik, “Normal süt ineklerimiz, damızlık ineklerimiz kesiliyor. Kurtaramıyorlar. Bakanımıza, yetkililere de daha önce çok kez çağrıda bulunduk. Gidiyoruz köyleri dolaşıyoruz, üreticilerimizle konuşuyoruz onlar da haklı. Girdiler çok fazla olduğundan dolayı üreticiler zor durumda.” diyerek destek çağrılarını yineledi. 
Üreticilere özellikle çiftçilere mazot desteği istediklerini söyleyen Gedik, büyük işletmeler de dahil olmak üzere çoğu işletmenin kapanma noktasına geldiğini sözlerine ekledi.