İkinci El araç satıcıları ve Oto Ekspertiz firmaları 1 Temmuz da yasanın kesinleşmesini bekliyor.
Experix Oto Ekspertiz A.Ş Yön. Kur. Bşk. Yard. Emre Öztürk, "Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığının ilk olarak 2018 yılında yayınladığı genelge ile başlayan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkındaki genelge son uzatma ile bilindiği üzere 30 Haziran 2021 tarihinde uygulanmak üzere değişiklik yapılmıştı. Pandemi koşulları işletmelerin gerekli altyapı ve belgelerin eksikliği ile uygulanması 3 defa ertelenen genelgenin umuyoruz ki 1 Temmuz itibariyle kesinleşmesi olacaktır.
Duyduğumuza göre Ticaret bakanlığı 2. el oto satışında ekspertiz raporunun satıştan önce 3 gün içerisinde sistem tarafından online olarak görüntülenebilceğini ekspertiz raporu olmadan satış yapan işletmelere yaptırım uygulanabilecek"dedi.
Experix Oto Ekspertiz A.Ş Yön. Kur. Bşk. Yard. Emre Öztürk sektörün zor bir durumdan geçtiğini çip sorunu başta olmak üzere çoğu firmanın üretimine ara vermersinden dolayı, ikinci el araçların çok yüksek fiyatlarla satışa çıkarıldığının altını çizdi. Ayrıca Ticaret bakanlığının yazısına da değinen Emre öztürk Ticare bakanlığı bu konuda biraz ağırdan aldı ama tabi burada işletmelerimizinde suçu var hem bu işleri bilen kişilerin yapması adına hemde ticaret daha doğru olması adına hep beraber destek vermeliydik.
8 Yaş ve 160.000 Km altında bulunan araçların ekspertiz raporu zorunluluğunu da hatırlatan Öztürk özellikle 2. el araç alacak vatandaşlarımızın bu konuda dikkatli davranması gerektiğini fiyatların artmasına bağlı olarak hem dolandırıcılık durumlarının çoğaldığını hem de pert araçların tekrar trafiğe sokularak piyasada çok fazla yer aldığını bildirdi.
Öztürk, "Ekspertiz merkezlerimizde gelen araçlardan her 5 araçtan bir tanesi ya ekli çıkıyor ya da ağır hasar kayıtlı ama ne üzerinde kayıt var ne de tramer kaydı, bu durumların sıfır otomobil üretiminin başlayıp aktif olarak pazara girmediği sürece devam edeceğini düşünüyorum.
1 Temmuz da herhangi bir aksilik olmazsa ikinci el araç satışlarının tse belgeli ekspertiz merkezlerinde yapılacağını ve gerekli şartları sağlamayan işletmelerin bu gereklilikleri sağlayana kadar hizmet veremeyeceği hatta bu sebeple ekspertiz konusunda bilinen ve profesyonel çalışan noktaların haklarının korunacağından eminiz. Biz işletmelerimizde sunduğumuz her imkanın profesyonel düzeyde olmasına özellikle dikkat ediyoruz. Müşterilerimizin de bu şekilde düşündüğünü ve aldığı hizmetin memnuniyetini önemsediklerini biliyoruz.
İkinci elde Satışında 1 Temmuz'da Neler Olacak
-
8 Yaş ve 160.000 KM altındaki araçlardan ekspertiz raporu zorunlu olacak.
-
Bu işlemleri noterler satış işleminde evraklara işleyecek.
-
Tse Belgesi olmayan Oto Ekspertiz firmasının raporu geçersiz sayılacak.
-
Şahsi olarak araç alım satım yapan kişiler Yılda 3 adeti geçemeyecek.
-
2.el araç alım satım yapan işletmelerde Yetki Belgesi zorunlu hale gelecek
-
Güvenli Ödeme Yöntemi zorunlu kullanımı getirilecek
Tüm bunların dışında ilan sitelerinde çok fazla şekilde yanıltıcı bilgiler içeriyor bunlarla ilgili de ayrı bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Hatta ekspertiz raporlarının üzerinde oynamalar yapılarak müşteriler kandırılmaya çalışılıyor. Biz bu tarz kandırmacaların önüne geçmek için ekspertiz raporlarımız da renkli çoğaltma lara karşı hologramlı güvenlik etiketi kullanıyoruz. Bu şekilde raporlarımızı kopyalama yapamıyorlar. Müşterilerimize de en büyük tavsiyemiz kaliteli işletmelerden hizmet almaları yönünde olacaktır. Alacakları araçları tanıdık bildik bir galerilerden veya 2. el satış noktalarından almalarını bunun sonucunda da dolandırılma ve kandırılma olaylarının önüne geçilebileceğini söylemek istiyorum.
Bir noktaya daha özellikle değinmek istediğini belirten öztürk araç alım satım sırasında kesinlikle senetle ve evraklarla araçlarını satmamalarını ve güvenli ödeme yöntemini kullanmalarının onları koruyacağını belirtti.
Otomotiv sektörü son zamanlar da en çok gelişim gösteren sektörler arasındaydı. Bunu Ülkemizinde içinde bulunduğu TOGG Markası ile 2023 yılında yollarda olması planlanan milli markamız ile de gördük. Yalnız Avrupa da ve Çin de artan çip sıkıntısı tüm üretim markalarını beklemeye ve kör bir noktaya itti. çiplerin azalan pandemi koşulları ile birlikte tekrar üretime başlanacağı duyurulsada bu üretimin 6 ay ile 1 yıl arasında sürmesi ve sıfır kilometre araçların her geçen gün gecikmesi ikinci el fiyatlarına yansıdı.
Pandemi Dönemine Göre bazı Araç modellerinin fiyat karşılaştırması.
2009 Model Peugeot Marka Otomobil 2019 Yılında 32.000 TL İken
2009 Model Peugeot Marka Otomobil 2021 Yılında 90.000 TL’den alıcı buluyor.
2016 Model Audi A4 Marka Otomobil 2019 Yılında 148.000 TL İken
2016 Model Audi A4 Marka Otomobil 2021 Yılında 320.000 TL’den alıcı buluyor.
2017 Model Tramer Kayıtlı bir WW Jetta’yı 2019 yılında 75.000 TL iken
2017 Model Tramer Kayıtlı bir WW Jetta’yı 2021 yılında 160.000 TL’den alıcı buluyor.
2013 Model Hyundai İ30 için 2019 yılında 65.000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyordu.
Yalnız 2013 Model İ30 bir araç 2021 yılında 120.000 TL İle gerçekten fiyat tavan yapmış durumda.
2019 yılında 1993 Model Tofaş Şahin Marka araçlar 12.000 bandında satış yapılırken 2020 yılında bu rakamlar 35.000 seviyelerinde seyrediyor.