Gündem

İklim sohbetlerinde gündem Alpu oldu

Abone Ol

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman, Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi'nin düzenlediği İklim Sohbetleri'nde Alpu’daki verimli tarım arazileri konusuna dikkat çekerek, “Termik Santralden vazgeçilmiş değil. Üstüne bir de URAYSİM genişletilerek Bozan bölgesindeki verimli tarım arazileri de vatandaştan alınıp kamulaştırıldı” diyerek Eskişehirlileri uyardı.

Büyükşehir Belediyesi Gençlik Merkezi’nin düzenlediği İklim Sohbetleri bu hafta da hayatımızın bir parçası haline dönüşen çevre sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.  Pandemi sürecinde online söyleşilerle gençlerle buluşan Gençlik Merkezi, her hafta düzenlenen İklim Sohbetleri ile çevre sorunlarına dikkat çekmeye devam ediyor. Bu kapsamda Gençlik Merkezi’nin YouTube kanalı @ebbgenclik üzerinden yapılan canlı yayında EUROSOLAR Türkiye Yenilebilir Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar ile Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman Eskişehir ve ülkemizin yaşadığı çevre sorunlarına dikkat çekti.

EUROSOLAR Türkiye Yenilebilir Enerji Birliği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, özellikle dünyanın sanayileşme ile birlikte doğal çevrenin ağır bir şekilde tahrip edildiğini belirterek bugün insanlığın bu tahribatın sonucundan kaçınmak için evlerine sığınır hale geldiğini ifade etti.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı M. Sadık Yurtman ise Alpu’ya yapılması gündemden düşmeyen Kömürlü Termik Santral konusunda çok önemli bir mücadele verildiğini belirterek, “Termik Santral meselesi 4-5 yıllık bir olay. Önemli bir mücadele verildi ama bugün Alpu, Beylikova ve Mihalıççık’ta çok sayıda maden arama ruhsatı veriliyor. Bu demektir ki Termik Santral Projesinden hala vazgeçilmiş değil. Oysa yenilenebilir enerjiye yönelmek lazım. Biz her zaman Kömürlü Termik Santrale karşı çıkacağız” dedi. Yine son dönemde Alpu’ya kurulması için çalışması süren URAYSİM Projesi’ne de değinen Başkan Yurtman, “Alpu Bozan’a daha yakın bir bölgede kuruluyor bu merkez. Biz Eskişehir Çevre Derneği olarak mahkemeye başvurduk. Yürütmeyi durdurma kararı çıkmadı, mahkemeyi kaybettik. Bundan 4 yıl önce yaşandı. Hatta o dönemdeki mahkeme masrafları da şimdi önümüze geldi dernek olarak ödedik. URAYSİM kurulmadan önce Çevre Derneği harekete geçti ama maalesef kurulmasını önleyemedik. Kuruldu ve şimdi genişletme çalışmaları devam ediyor. Bozan’ı da kapsayan birçok verimli topraklar oradaki vatandaşın elinden alınarak zorla kamulaştırıldı. Kamulaştırma genişledikçe bu haliyle Bozan’ın ne tarımı ne hayvancılığı kalacak. Burası tamamen sanayiye dönüşecek. Dönüşünce de bizim verimli topraklarımız yavaş yavaş yok olacak. Sanayi Odası’nın da Organize Sanayi Bölgesi olarak buraya göz dikmesi yerine İmişehir Bölgesi’nde açılan araziye bakması ayrıca sanayiyi oraya kaydırmak daha doğru olur diye düşünüyorum.” diye konuştu.

Gençlerin online etkinliklere gösterdiği ilgiden büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise İklim Sohbetleri'nin gençlerin çevre konularında daha fazla bilgilendirilmesi ve farkındalık yaratmak amacıyla online olarak yapılmaya devam edileceğini belirttiler.