Ekonomi

İş Dünyası taleplerini açıkladı

Abone Ol



Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını, dünya ekonomilerini derinden etkileyecek. İhracatını arttırmak ve yeni pazarlara ulaşmak için çalışan Eskişehir sanayisi ise bir dizi önlemin mutlaka hayatta geçirilmesini istiyor.  
Bu noktada Eskişehir Sanayi Odası hazırladığı “Korona Virüsün İş Dünyasına Etkileri ve Hızlı Önlem Önerileri” raporunda Eskişehir iş dünyasının beklentilerini ve alınması gereken tedbirleri ortaya koydu. Raporda, bugüne kadar Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere diğer devlet kurumlarının aldığı isabetli ve yerinde kararların ekonomi cephesinde de iz düşümünün olması gerektiğinin altı çizilmekte.    
Türkiye ekonomisinde korona virüsün yaratacağı tahribatın en aza indirilmesi için acil önlem paketlerinin hayata geçirilmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda, iş dünyasının beklentileri sıralanmakta.
Raporun Cumhurbaşkanlığı ve hükümete iletilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine gönderildiğini ifade eden ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir iş dünyasının beklentilerini raporla net bir şekilde ortaya koyduklarını vurguladı.
Alınması gereken tedbirlerin başında yüksek enflasyon ve ekonomik daralmanın önüne geçmek olduğunu söyleyen Kesikbaş, “Bunun için kamuya olan SGK, vergi prim borcu gibi alanlarda borçlar bir süre dondurulabilir. Bu sayede kitlesel işten çıkarmaların önüne geçilebilir.  Devlet ya da Bankalar Birliği bu noktada devreye girerek virüsten etkilenen şirketlerin kredi borçlarına 6 ay ya da 1 yıl ödeme ertelemesi kararı almalıdır. Virüsten etkilenen KOBİ’lere devlet bankalarından düşük faizli, uzun vadeli, 6 ay sonra geri ödemelerin başlayacağı krediler sağlanmalıdır” dedi.
Acil ihtiyaç
Salgından en çok etkilenen sektörlere bakıldığında üretim sanayisinin öne çıktığına vurgu yapan Kesikbaş, Kredi Garanti Fonu (KGF) desteğinin acil ihtiyaç haline dönüştüğünü bildirdi.  Özellikle bankacılık alanında, daha önce yapılandırılmış olan kredilerin faiz oranları güncel faize göre revize edilmelidir diyen Kesikbaş,  vergi ve prim desteğinin de şart olduğunu hatırlattı.
Kesikbaş, “Yurtiçi ticarette ve alışverişte yaşanmaya başlayan durgunluk, en çok perakende sektörünü, özellikle de hazır giyim ve gıda sektörlerini etkilemektedir. Bu bağlamda üretime, ihracata ve perakende alanlarına ayrı ayrı destekler açıklanması gerekmektedir. Özellikle bu dönemde şirketlere vergi ve prim ertelemesi ya da affı getirilmesi beklenmektedir” diye konuştu.  
ESO tarafından hazırlanan raporda Eximbank kredilerinde vadelerin uzatılmasının gerektiğini ifade eden ESO Başkanı Kesikbaş, üretimi gerçekleşmiş, ancak virüs sebebi ile sınır kapıları kapalı olan ülkelere yapılacak ihracatta sorun yaşayan ihracatçıların, üretim yapılan malın bedeli kadar Eximbank tarafından desteklenmesi gerekliliğini vurguladı.
Birlikte hareket
Bu süreçte atılması gereken en önemli adım ise hükümet ve iş dünyasının ortak hareket etmesi olduğuna işaret eden Kesikbaş, “Alınacak kararlarda iş dünyasını en çok etkileyen sorunlar dikkate alınmalı ve kayıpların azaltılması adına salgın süresi boyunca tedbirler alınmalıdır. Bu noktada, süreçten en çok etkilenen sektörlere uzun dönemli SGK primi ve vergi tatili getirilmesi beklenmektedir. Korona virüsü nedeniyle özel sektörde ücretsiz izine çıkarılanların ücretlerinin bir kısmı İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödenmelidir. Su, elektrik ve gaz faturalarının ödemelerindeki gecikmeler nedeniyle kesme işlemleri durdurulmalıdır” dedi.  
OSB’lere destek
Yatırımcılar için Organize Sanayi Bölgelerinde de tedbir alınması gerekliliğini anlatan Kesikbaş, buralarda arsa, parsel, elektrik, su, doğalgaz ve diğer benzer ödemelerinin vade farksız belirli bir süre ertelenmesi gerektiğini ifade etti.
Ana başlıklar hazır
“Korona Virüsün İş Dünyasına Etkileri ve Hızlı Önlem Önerileri” raporunda ana başlıklar halinde ülkemizdeki son durumun özetlendiğinin bilgisini veren ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, bunların neler olduğunu ise şöyle sıraladı;
1. İç pazarda korona virüs kaynaklı olumsuz etkilenen sektörler nelerdir?
- Tüm sektörlerde sorun mevcut. İş dünyasında genel bir belirsizlik hakim.
- Yatırıma yönelik üretim yapan (makine, inşaat ve yapı malzemeleri, beyaz eşya, tekstil imalatı, geri dönüşüm sektörü, mobilya, mermer ve madencilik gibi) sektörlerde olumsuzluk daha ciddi oranda hissedilmekte.
2.İhracatta korona virüs kaynaklı sipariş iptalleri vs. sorun yaşayan sektörler nelerdir? - An itibariyle tüm sektörler sorun yaşamaktadır. Birçok firmanın sipariş iptalleri mevcut. Özellikle otomotiv, gıda, yapı malzemeleri, makine, beyaz eşya, plastik, tekstil ve mobilya gibi sektörlerde virüs kaynaklı sipariş iptalleri üst düzeyde.
3.İhracatta Korona virüs kaynaklı sipariş artışı yaşayan sektörler nelerdir?
-Gıda, sağlık malzemeleri, temizlik ve hijyen, tekstil.
4.Üye şirketlerin gümrükleme veya lojistik alanlarda yaşadığı sorunlar nelerdir?
- Sınır bölgelerindeki kapılarda uygulanan sıkı tedbirler sebebiyle kapıların kapalı olması ve sevk sürelerinin uzaması.
- Nakliye maliyetlerinin artması
- Mal gönderimlerinde sınır kapılarında uzun beklemeler yaşanıyor. Bazı firmalar gümrük kapılarının kapalı olmasından dolayı farklı rotalara ve ya gümrük kapılarına yöneldikleri için mal teslimatları çok uzun sürüyor ve çeşitli aksamalar yaşanabiliyor. Özellikle Sovyet sonrası ülkelere giderken rotalar uzatılıyor.  Sarp kapısına çıkış yapılıyor. İstenilen tarihlerde mallar ulaşmıyor. Gürbulak sınır kapısı hariç bu bölgedeki sınır kapıları şuan için çalışabiliyor. Bizim sınır kapılarımız çalışsa bile, diğer ülkelerin sınır kapılarında alınan önlemlerden dolayı büyük sorunlar yaşanıyor.
5.Girdi ithalatında sorun yaşadığı için üretim aksaması yaşayan ya da yaşaması muhtemel sektörler nelerdir?
- Beyaz eşya, kimya, ambalaj ve atık kâğıt, petrokimya, kumaş, tekstil hammaddeleri,  makine ve makine yedek parçaları.