Gündem

İşçiler bunu kabul etmemeli

DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş, Gıda İş ve İletişim İş Sendikaları Eskişehir’de ortak bir panel düzenledi.

Abone Ol

DİSK’e bağlı Cam Keramik-İş, Gıda İş ve İletişim İş Sendikaları Eskişehir’de ortak bir panel düzenledi. Düzenlenen panele konuşmacı olarak İletişim İş Sendikası Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu ve Evrensel Gazetesi Yazarı Bülent Falakaoğlu konuşmacı olarak katıldı. Çeşitli sektörlerden işçilerin katıldığı panelde yüksek enflasyon, düşük ücretler, vergi soygunu, esnek ve kuralsız çalışma gibi başlıklar tartışıldı.

Panelde ilk söz alan gazete  yazarı Bülent Falakaoğlu hükümetin kısa, orta ve uzun vade planlarının işçiler için nasıl bir tablo çıkardığını anlattı. Esnek ve kuralsız çalışma ile düşük ücret dayatmalarının işçiler için önümüzdeki süreçte en sık karşılaşılan durumlar olduğunu belirten Falakaoğlu “burjuvazi ve onun iktidarı AKP bu süreci devam ettirmek için ellerinden geleni yapacaktır. İşçiler bunu kabul etmemelidir” dedi. İletişim İş Genel Başkanı Gürkan Emreoğlu ise işçilerin bu tablo karşısında tek çaresinin kendi birliklerini kurarak örgütlenmek olduğunu ifade etti. Bu birliklerin kurulmadığı durumlarda sömürü katmerleşerek devam eder diyen Emreoğlu insanca bir yaşam için işçiler mutlaka sendikalarda örgütlenmeli ifadelerini kullandı. Sendikalarda örgütlenmenin de yeterli olmayacağını belirten Emreoğlu “İşçiler sendikaları mutlaka denetlemeli, hesap sorabilmeli” şeklinde konuştu.

Panelistlerin sunumu sonrası söz alan çeşitli iş kollarındaki işçiler anlatılanları kendilerinin bizzat yaşayarak tecrübe ettiklerini anlattılar. Tekstil ve Belediye işçileri çeşitli örgütlenme deneyimlerini aktardılar. Sendika değiştirmek istedikleri için işten atılan bir Sarar işçisi “biz işten atıldık ama şu an fabrikada çalışmaya devam eden arkadaşlar da gördüler ki işçiyi savunmayan sendikalar çalışma koşullarının daha kötüye gitmesine neden oluyor. Şimdi koşullar bizim çalıştığımız dönemden bile daha kötü Sarar’da” dedi. TİS sürecinde daha iyi bir TİS için mücadele ettiğini anlatan belediye işçisi ise bu sürecin sonunda işten atıldığını aktardı.

Bir diğer işçi ise kiralık işçiliğin bugün işçilerin örgütlenmesi önünde büyük bir engel olduğunu belirtti.