Gündem

İşçiler Cumhurbaşkanı’na mektup gönderdi

Abone Ol

DİSK Birleşik Metal İş üyeleri tarafından, ‘Zeytinoğlu grubu, Entil, Hapalki, Tarkon iş yerlerinin kapanmaması, 500 işçinin mağdur edilmemesi için’ Cumhurbaşkanlığına ve Çalışma Bakanlığına işçiler  mektup yazıp, gönderdiler.

Büyük postane önünde bir araya gelerek açıklama yapan üyeler, ardından yazdıkları mektupları gönderdi.

Toplanan mektupları göndermeden önce grup adına konuşan Birleşik Metal İşçileri Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ahmet Arı,  Eskişehir’in köklü sanayi kuruluşlarından Zeytinoğlu grubu bünyesindeki Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon makine işçilerinin hakları için verdiği mücadelenin devam ettiğini söyledi.

Bu işletmelerde sendika üyesi işçilerin dört aydır ücret alamadığını ifade eden Arı, “Ayrıca bu işletmelerde Eylül ayı başından itibaren üretim faaliyeti durdu. Yaklaşık 500 işçi aileleriyle birlikte büyük bir mağduriyet yaşıyor” dedi.

Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için kararlılıkla mücadele ettiklerini kaydeden Arı,

“Bugün de Entil, Hapalki ve Tarkon işçilerinin mağduriyetini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kabinesi üyeleri bakanlara yazılı olarak ileteceğiz. İşçilerin imzasını taşıyan mektuplarımızı postaneden kendilerine yolladık.  Sorununun çözümü için adım atmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanına mektup

Eskişehir Entil Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine İşçileri’nin Cumhurbaşkanı’na gönderdiği mektup şöyle:

Bizler Eskişehir’in köklü sanayi kuruluşlarından olan Zeytinoğlu Grubu bünyesindeki Entil, Endüstri, Hapalki Döküm ve Tarkon Makine işçileriyiz. Size bu mektubu şirketlerin içinde bulunduğu güç durumdan kaynaklı karşı karşıya kaldığımız sorunları paylaşmak için yazıyoruz. Sizden bu sorunların çözümü için girişimde bulunmanızı talep ediyoruz.

Adı geçen işletmelerde dört ayı aşkın süredir ücretler ödenmemektedir. Üstelik üretim faaliyeti Eylül ayı başından itibaren ne yazık ki tümüyle durmuştur. Yaklaşık 500 işçinin ve ailelerimizin mağduriyeti her geçen gün artmaktadır.

Zeytinoğlu grup şirketlerine 2009 yılında TMSF tarafından el konulmuştur. Bu süre zarfında işletmeler çalışmaya devam etse de yanlış yatırımlar ve yönetsel hatalar nedeniyle büyük bir borç yükü altına sokulmuştur.

TMSF geçtiğimiz yıl Haziran ayında şirketleri Zeytinoğlu grubuna iade etmiştir. Şirketleri geri alan Zeytinoğlu grubu işletmelerin içine sokulduğu borç yükünün sürdürülemez düzeyde olduğunu ifade etmektedir. Şirketlerin, başta TMSF ve Halkbank olmak üzere çeşitli kurumlara büyük bir borç yükü altına girdiği anlaşılmaktadır. TMSF ve Halkbank şu anda en büyük alacaklılar pozisyonundadır.

Oysa üç şirketin de müşterileri mevcuttur ve siparişleri bulunmaktadır. Ancak bırakılan borç yükü nedeniyle şirketler hammadde satın alamamakta, enerji temin edememektedir. Üretimin ve ücretlerin aksaması nedeniyle işten ayrılan arkadaşlarımızın özlük hakları ve tazminatları ödenmemiştir. Şirkette kalan yaklaşık yaklaşık 400 kişi ise dört aydır ücret alamamıştır.

Mağduriyeti günden güne artan biz işçilerin talebi birikmiş alacaklarımızın ödenmesi, tazminatlarımızın güvence altına alınması ve işletmelerin üretime devam edebilmesine yönelik adımların atılmasıdır.

Ailelerimizle birlikte yaşadığımız mağduriyetin boyutları ortadadır. Kamuoyuna sesimizi duyurmak, sorunlarımızın çözümü için yetkililerin adım atmasını sağlamak için bir süredir Eskişehir’de konuyu gündeme getiren etkinlikler yapmaktayız. Yaşanan sorunların sorumlusu biz işçiler olmadığımız halde en büyük mağduriyeti bizler yaşamaktayız.

Bizleri ve ailelerimizi etkileyen bu sorunların çözümü için gerekli adımları atmanızı bekliyoruz. Saygılarımızla”