Siyaset

İşi gücü bıraktılar, sıra çobanlara geldi!

Abone Ol

 Türkiye’nin hiçbir yerinde yapılmayan uygulama Eskişehir’in İnönü ilçesinde yapıldı. İnönü’de yıllardır koyun, keçi sürüsünü meralarda otlatan çobanların ormandaki kışlaklarına (hayvan ağılı) yıkım talimatı verildi.  İnönü Orman İşletme Şefliği tarafından ilçedeki 12 köyde 40 orman ağılının yıkımı istenirken, hakkında soruşturma açılan onlarca çoban mahkemelik oldu. Mart ayında hakim karşısına çıkacak çobanlar, “İşi gücü bıraktılar sıra biz çobanlara geldi! Bizim babalarımızdan, dedelerimizden kalan kışlaklarımıza göz diktiler. Ülkede zaten hayvancılık bitme noktasında, biz de çobanlığı bırakırsak hayvancılık artık yapılamaz hale gelir” dedi. Seslerini duyurmaya çalışan İnönülü çobanları ziyaret eden CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Bir çobanlara zulüm etmedikleri kalmıştı. Zor şartlar altında hayvancılık yapmaya çalışan besiciler çoban bulamazken, İnönülü çobanlarımız cezalandırılıyor. Bu ülkenin  çobanlarımıza sahip çıkması gerekirken bu yapılan kabul edilemez.  Eskişehir Valiliğimiz ile ilgili makamlar nezdinde ve TBMM’de konunun takipçisi olacağız” dedi.

 

Eskişehir’in İnönü ilçesinde İnönü Orman İşletme Şefliği tarafından bölgedeki hayvan ağılları için yıkım kararı verildi. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın bulunmadığını söyleyen çobanlar hayvan ağıllarının yıkılacak olmasına isyan etti. İnönü’deki Esnemez, Aşağıkuzfındık, Dereyalak, Dutluca, Orta mahallelerinin de aralarında olduğu 12 mahalledeki yaklaşık 40 çoban kışlağı için İnönü Orman İşletme Şefliği kararı ile yıkım kararı çıktı. Ormanda kışlakları bulunan çobanlar hakkında şikayet üzerine soruşturma başlatılırken, çobanlar Mart ayında mahkemeye çıkacak.

“BU AĞILLAR BABALARIMIZDAN, DEDELERİMİZDEN KALDI”

İnönü’de yıllardır çobancılık yapanlar yaşanan duruma isyan ederken, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer parti teşkilatı ile İnönülü çobanlarla bir araya geldi, sıkıntılarını dinledi. Hakkında soruşturma açılan çobanlardan Mehmet Uslu kendilerine yaşatılan mağduriyeti şöyle anlattı:

“İnönü Belediye Başkanı İnönü orman işletme şefine biz çobanları şikayet etti ve hepimizi mahkemelik etti. Bu ormandaki hayvan ağılı bana babamdan kaldı. Babam 1976 yılında muhtar senedi ile para karşılığı bu ağılı satın almış. Elimizde belgeler var. Yıllardır burayı kullanıyoruz. Ormana zararımız yok. Bu hayvan sürüsünde sadece bizim değil, tüm köylünün hayvanı var. Ağzı dili olmayan koyunun, onu güden çobanın yattığı derme çatma barınaktan rahatsız olanları biz unutmayacağız.”

“HAYVANCILIK BİTTİ, BİZİ DE BİTİRMEYİN”

Çobanlardan Ali Osman Yeşilova ise, “Bizim dağlarımız kışın karlıdır, buzludur. Bizim hayvanlarımız kışın dağdan köye gidip gelemez. Hayvanın canı buna dayanmaz. Bizler mecbur dağda bir yer çevirip o hayvanı orada barındırmak zorundayız. Hayvanlarımızın kışa kadar orada barınması gerekiyor. Hayvan yavruluyor, üşüyor bize mecbur kapalı bir yer gerekiyor.  Bugüne kadar böyle bir şey yoktu. Biz çobanız ama sadece kendi hayvanlarımıza bakmıyoruz. Köydeki diğer hayvan sahipleri bir çobanın sürüsüne hayvanlarını katarlar. Ülkede her şey bitmiş, sıra bize gelmiş. Hayvancılık bitti bari bizi yok etmeyin” dedi.

HAYVANCILIK BİTİRİLİYOR”

Çobanları dinleyen CHP’li Utku Çakırözer, çobanlara yaşatılan mağduriyetin bir an önce sonlandırılmasını istedi. Konunun hem Meclis’te hem de Eskişehir’de takipçisi olacağını söyleyen Çakırözer, “Köylerimizde hayvancılık bitme noktasında. Artan maliyetler nedeniyle insanlarımız hayvancılık yapmaktan vazgeçiyor. Hayvanı olanlar ise bakacak çoban bulamıyor. Bu ülkenin, devletimizin siz çobanlarımıza sahip çıkması gerekirken bu yapılan kabul edilemez. Eskişehir Valiliğimiz ile ilgili makamlar nezdinde ve Meclis’te konunun takipçisi olacağız” diye konuştu.