Gündem

İşsiz diş hekimi ordusu ile karşı karşıyayız

Abone Ol

Burada bir açıklama yapan Eskişehir Kütahya Bilecik Diş Hekimleri Odası başkanı Cenk Ataç,  Türkiye'de bilimsel diş hekimliğinin 114.kuruluş yıldönümü olan 22 Kasım "Dünya diş hekimliği günü, ağız ve diş sağlığı haftasının büyük bir coşku ile kutladıklarını belirtti.

Eskişehir Diş hekimleri Odası olarak bu haftada çeşitli bilimsel ve sosyal etkinlikler düzenleyeceklerini kaydeden Ataç, “Türk Diş hekimleri Birliğine kayıtlı 34 bin, kamuda çalışan 12 bin olmak üzere toplam 46 bin diş hekimi ile ağız ve diş sağlığı hizmeti sunmaktayız.

Mevcut faal olan 104 diş hekimliği fakültesi ve bu yıl açılan 10460 kontenjan sayısıyla gittikçe artan diş hekimi sayısı bizi oldukça kaygılandırıyor. Bu gidişatı rehber alırsak 5 sene sonra 100000'e yaklaşan bir sayıya ulaşacağımız aşikardır. Yeni açılan bu fakülteler altyapıdan ve akademik yapıdan yoksun ve bunların 18 tanesinde bir adet profesör bulunmamaktadır.

Avrupa ülkelerine kıyasladığımızda FDI/ERO bölgesindeki 33 ülkede ki diş hekimliği fakülte sayısı 352 ve kontenjan 14619 iken Türkiye de bugün 104 fakülte ve 10460 kontenjan bulunması çok düşündürücüdür.

Nüfusa oranla daha büyük oranla artan diş hekimi sayısı işsiz diş hekimi ordusu yaratacaktır. Bu gidişatı önlemek için önerilerimiz şunlardır. Daha fazla diş hekimliği fakültesi açılmasını hemen durdurmak, mevcut fakültelerin kontenjanlarını niteliklerine göre azaltmak, yeni açılan fakültelerin YÖK'ün eğitime başlama kriterlerine uymayanları kapatmak, öğretim görevlilerinin niteliklerini ve sayılarını arttırılmalıdır.

Bir diğer önemli sorunumuz ise sermaye gruplarının bizim işimize el atmalarıdır. Yüzde 49 oranda ortak olma hakkı verilen yasa kalkmalıdır. Mesleğimiz bize aittir ve ucuz bir maaşla diş hekimi arkadaşlarımızın bu sermaye gruplarının altında çalışmasını içimize sindiremiyoruz.

Yıllarca özel sağlık kuruluşlarında ve muayenehanelerinde çalışıp, Bağ- Kur ve SSK'dan emekli olan meslektaşlarımın emekli maaşı asgari ücretin altındadır.

Akademik ve nitelikli mesleklere ayrı bir kategori oluşturup bunların emekli maaşını kamuda çalışanların emekli maaşıyla aynı seviyeye getirilmelidir.

Pandemi sürecinde hekimlere ne kadar ihtiyacımız olduğu bir kere daha kanıtlanmıştır. Bu ekonomik krizde sağlık hizmetlerindeki KDV oranı %1'e düşürülmelidir.

Ayrıca sağlıkta şiddet vakaları gün ve gün artmaktadır. Bu konuda yasal cezaların oranları tatmin edici şekilde arttırılmalı, şiddete karşı caydırıcı politikalar üretilmelidir.

Nitelikli ve akademik meslek gruplarında belli süre hizmet etmiş kişilere avukatlarda olduğu gibi yeşil pasaport hakkı verilmelidir.

Diş hekimi intern öğrencilerine asgari ücret maaş verilmesi ve sigortalı olumlu gelişmelerdir.

18 Kasım 2022 tarihinde DSÖ tarafından yayınlanan küresel ağız ve diş sağlığı durum raporuna göre 3.5 milyar insanın dünya üzerinde ağız hastalıklarından muzdarip olduğunu ortaya koyuyor.

Düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşayan dört kişiden üçü bu hastalıktan etkileniyor. Bu oranları önlemenin yolu uzun soluklu sağlık politikalarıyla gerçekleşebilir. Koruyucu hekimlik, halkı diş hekimine yönlendirilip bilgilendirilmesi gerek sağlık bakanlığı gerek TDB ve odaların çabası basın ve medya kuruluşların aracılığıyla yapılmalıdır.

 Eskişehir Diş hekimleri Odası olarak belli aralıklarla şehrin çeşitli bölgelerinde yayınladığımız bilboard ilanlarıyla bunu yapmaya çalışıyoruz.

Tüm vatandaşlarımızın Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını ve meslektaşlarımızın 22 Kasım Diş hekimliği Gününü en içten dileklerimizle tekrar kutluyoruz.”