İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, Alpu civarı olmak üzere, Yahnikapan ve Sivrihisar’ın İlören Mahallesi’ne çadırlarını kuran geçici tarım işçilerini ziyaret edip, sorunlarını hem işçilerden hem de civarlarına yerleştikleri köylülerden dinledi.
“Köylerini, illerini terk ederek,6 ay çalışıp ,1 yıllık geçimlerini sağlayan bu insanlarımızın, günlük hayatta karşılaştıkları zorluklara, ne şekilde çözümler üretebileceğimizi görmek için buradayız” diyen İYİ Parti Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, Mevsimlik Tarım İşçilerine yapmış olduğu bu ziyaretlerde aldığı notları, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR İl Müdürlüğü, Vali Yardımcısı Alper Balcı ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Yılmaz Büyükerşen ile yaptığı görüşmelerde paylaşıp, fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Kurumlarla yaptığı bu görüşmeler neticesinde aldığı bilgiler doğrultusunda Eskişehir’de yaklaşık 14.000 civarında Mevsimlik Tarım İşçisi olduğunu, bu vatandaşların 64 yerleşim biriminde yaşadığını belirten Kabukcuoğlu; “7-8 kişilik bu ailelerde ortalama 5-6 çocuk bulunmaktadır. Çocuklar yeterli beslenme ve onlar için uygun koşullarda yaşamlarını sürdürememektedir. Bu çocuklarımız sersefil yaşıyor desek, abartmış olmayız. Bu çocuklarımızın günlerini, geleceklerini yani hayatlarını planlamak önem arzetmektedir. Aralarında savcı olmak isteyen kızlarımız var. Hayalleri olan çocuklarımız var. Onları tozun toprağın içerisinden çıkartıp, hayallerine bir adım daha yakşaltırmalıyız. İleride töleransı olmayan durumlarla karşılaşabiliriz. Eskişehir’imizde bu çocuklarımıza devletin şefkatli elinin değmesi, memleketlerine döndüklerinde oradaki arkadaşlarına anlatacaklarıyla, yaratacakları zincirleme bir olumlu etki, memleketimize hayır ve fayda sağlayacaktır. Bu mevsim geçmiş olmakla birlikte gerekirse Avrupa Topluluğu ve UNESCO fonlarından da yararlanıp, bu çocuklara gerekli ilgiyi şehir olarak göstermeliyiz, 2020 yılında daha farklı hizmet yaratmalıyız. Bu çocukların terör örgütünün tarlası olma ihtimaline engel olmalıyız” dedi.
Konuyla ilgili aşağıdaki soruların Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a tarafından cevaplandırılması üzere soru önergesi verdi.
1-) Ülkemizde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kişi sayısı ne kadardır? Bu işçiler arasında kadınların ve çocukların sayısı ve oranı nedir ? Coğrafi Bölgelere göre dağılım oranları nelerdir?
2-) Mevsimlik tarım işçilerinin kaçı sigortalı olarak çalışmaktadır ?
3-) Mevsimlik işçilerin yaşadığı ve çalıştığı bölgelerde iş güvenliği denetimleri yapılmakta mıdır?
4-) Bakanlığınız son 17 yılda Mevsimlik Tarım işçilerinin yaşam şartlarını iyileştirmek için ne gibi projeler hayata geçirmiştir? Eğer hayata geçirilen projeler varsa bu projelerin toplam maliyeti nedir?
5-) Mevsimlik tarım işçileri arasında yer alan çocukları eğitim koşullarını düzenlemek ve çocuk işçiliğinin önüne geçip onları yeniden kazanmak için özel olarak Bakanlığınız bugüne kadar kaç tane ve ne gibi projeler yürütmüştür?
6-) Mevsimlik tarım işçilerinin içmek için ve yemeklerde kullandıkları kuyu sularının, sağlık açısından uygun olup olmadığını tespit etmek amacıyla analizleri yapılmakta mıdır?
7-) Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin sağlık taramaları yapılmakta mıdır? Eğer bu taramalar yapılıyorsa bugüne kadar yıllara göre kaç kişi bu taramalara tabi olmuştur?
8-) Mevsilim tarım işilerinin, yerleştirkleri geçici yerlerde kalıcı olmasını önlemek adına elektrikten yoksun bırakıldıkları doğru mudur?