Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Covid-19 Küresel salgını ile mücadelede şeffaf bilgi paylaşımı ve alınması gereken önlemlerle ilgili sorularını, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a verdiği yazılı soru önergesi ile yönelterek vatandaşın beklentilerini kamuoyu ile paylaştı.
Süllü, tüm dünyayı, ekonomik, toplumsal ve sağlık alanında etkileyen Covid-19 küresel salgınının ekonomik krizin var olduğu ülkemizde, yanlış politikalar ile daha da yayılmasından duyulan endişeleri ve yetkililerden beklenenleri kamuoyu ile paylaştı. Süllü, salgının tırmanışa geçtiği günlerde bile, sağlığa ve geçim sıkıntısı içindeki vatandaşlara aktarılması gereken kaynakları, Kanal İstanbul gibi rant projelerine harcama kararlılığındaki iktidarın, “evde kal” diyerek sorumluluk yüklediği vatandaşın evde kalmasını sağlayacak desteği sağlamaktan kaçındığını söyledi. Bilim Kurulunun önerilerini, sokağa çıkma yasağını, ekonomik ve siyasal kaygılarla uygulamayan iktidarın, bu sorumluluğu yerelde valiliklere bıraktığını belirten Süllü, “Salgının yaygınlaşmasını önlemenin gereğini, artık, valilikten bekliyoruz” dedi.
ŞEFFAF BİLGİLENDİRME ŞART
Sağlık Bakanlığı tarafından, yerel dağılım ve şeffaf bilgilendirme olmaksızın, sadece sayısal verilerle ifade edilen vakaların, paniğe sevk eden yanıltıcı haberlerin yayılmasına ve önlem alınmasında gecikmeye yol açtığını söyleyen Süllü, şu açıklamalarda bulundu: “Eskişehir’de sürecin yerelde nasıl ilerlediği ve alınan önlemlerle ilgili bir gizlilik, söz konusudur. Yerel yönetimler dışında, alınan önlemlerin görünürlüğü ve kamuoyu ile paylaşılmasında, adeta yasaklanmışcasına kamu görevlileri tam bir sessizlik içindedir. Oysa, Covid-19 bulaşıcılığının çok fazla olması, şeffaf bilgilendirmenin önemini, ortaya koymaktadır. Covid-19 pozitif vakalarının temas ettiklerinin, sağlık birimlerince takip edildiği açıklaması yapılmaktadır. Ancak, yerelde vakaların açıklanması vatandaşların kendi önlemlerini alması ve temas ettiyse sağlık birimlerine başvurmasını da sağlayarak yaygınlaşmayı önleyecektir. Nitekim, şeffaf bilgi paylaşımı, Güney Kore’de vakaların yaygınlaşmasının önlenmesinde başlıca etkenler arasında sayılmaktadır. Tıpkı Güney Kore’de olduğu gibi isim belirtmeden vakaları numaralandırarak yerelde nerelere gittiği, temasları gibi, belirtici bilgilerin yayınlanması, olumlu bir uygulama olacaktır. Bu konuda Sağlık Bakanımıza talebimizi ilettik. Sayın Valimize daha önce bu konudaki talebimizi iletmiştik, kendisi bu konuda yetkili olmadığını söylemişti. Şimdi şehirde sorumluluk kendisinde olduğuna göre, bu salgının yaygınlaşmasında önemli bir aşamayı gerçekleştirmesini, bize sıklıkla sorulan sorulara cevap verilmesini ve paniğe sevk eden yanıltıcı haberlerin yayılmasına böylelikle, son verilmesini bekliyoruz.”
KAPATILAN HASTANELER AÇILSIN.
Süllü, belli branşların bulunduğu tüm kamu ve özel hastanelerinin pandemi hastanesi ilan edilmesinin diğer sağlık hizmetlerinin yürümesinde sorun yarattığına dikkat çekti. Covid-19 vakalarının tüm hastanelerde olması olasılığı ile Covid-19 dışındaki hastaların hastaneye gitmekten endişelendiklerinin sıklıkla kendisine iletildiğini söyleyen Süllü, gebelerin gebelik kontrolüne gitmekten, doğum yapmaktan korktuklarını, hastaların özellikle de yaşlıların rutin kontrollerine gidemediğinden, ameliyat olması gerekenlerin ertelediğinden söz etti. Jale Nur Süllü, salgının bulaşıcılığı göz önünde bulundurulduğunda kamuoyundaki bu tedirginliğin son derece haklı olduğunu belirterek, Şehir Hastanesi açılması bahanesiyle kapatılan atıl duran hastanelerin devreye alınması önerisinde bulundu. Sağlık Bakanlığı’na diğer büyük şehirlerde kapatılan hastanelerin de açılması önerilerini iletildiğini açıklayan Süllü, Eskişehir’de kapatılan Doğum ve Çocuk Bakım Evi, Devlet Hastanesi, Devlet Demiryolları Hastanesi, hatta Hava Hastanesinin hizmete yeniden açılması gerektiğini, dile getirdi. Süllü, böylelikle, pandemi dışındaki sağlık hizmetlerinde rahatlama yaşanacağı gibi, vakaların artışında endişe duyulan yatak ve yoğun bakım üniteleri sayısının da iki katına çıkacağını ve diğer hastalar ile sağlık çalışanlarına bulaşma riskinin de azalacağını söyledi.
İL PANDEMİ KURULU KATILIMI GENİŞLETİLSİN
Süllü, daha önce de dile getirdikleri üzere, kamu yetkilileri ile sürdürülen yereldeki pandemi koordinasyonuna, Cumhurbaşkanının açıklamalarından sonra, şehirlerde alınacak önlemlerde yetkiler genişlediğinden, sorunları alanda daha yakından bilen, Tabipler Odası, Eczacılar Odası, Veterinerler Odası, Sağlık Çalışanları Sendikaları, Sanayi Odası, Ticaret Odası ve halen çalışmak zorunda olan işçi sendikaları temsilcilerinin katılımının daha da önem kazandığına dikkat çekti. Bu açıklama vesilesi ile risk altında emek veren ve evde kalarak riski azaltan herkese teşekkür eden Süllü, bu salgının üstesinden gelmenin hep birlikte başarılabileceğine, yürekten inandığını söyleyerek tüm Eskişehirliler’e sağlıklı günler diledi.