Ekonomi

Karda Otomobil Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Abone Ol

 Kar yağışı, kazaların ana nedenlerinden biridir ve özellikle lastikleriniz kel veya kısmen aşınmışsa yol tutuşunu kaybedebileceği için tehlikeli olabilir. Sis, yağmur ve kar, hatta buzlu ön camlar ve aynalar nedeniyle görüş mesafesinin azalması bir tehlikedir. Akü arızası, sıcaklıklar donma noktasının altına düştüğünde de yaygın bir sorundur, bu da aracınızın çalışmayacağı anlamına gelir. Karda araç kullanmanız için dikkat etmeniz gerek faktörler şu şekildedir:

1. Temel malzemeler

Karda güvenli bir sürüş yapmak için yapmanız gereken ilk şey kar lastiği kullanmaktır. Yolların kaygan olduğu buzlu ve karlı mevsim koşullarında kış lastikleri önerilir.  Kar lastikleri, yola daha fazla tutuş sağlayarak karda araç kullanımını kolaylaştırır. Lastiğin performansını etkileyebilecek düşük sıcaklıklara dayanması ve 7 derecenin altındaki mevsimsel koşullar için kış lastikleri önerilmektedir. Kar yağışının yoğun olduğu durumlarda kar zinciri kullanın. Yolda kalma ihtimaline karşı temel kışlık malzemeleri arabada bulundurun. Bunlar; kürek, dikkat çekici renkte bir ceket ve bot, buz kazıyıcı, buz çözücü tuz ve su.

2. Silecek lastiği

Karlı havalarda silecekler düzgün çalışmıyorsa görüş sağlanamadığı için sürüş tehlikelidir. Silecek lastiğinin kırılıp kırılmadığını ve sileceğin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Ön camınız donmuşsa, karı buz çözücü spreyle eritmeli ve bir kazıyıcıyla silmelisiniz.

3. Lambalar

Sis,stop, sürüş lambalarının, dönüş sinyallerinin yanı sıra kısa ve uzun farların düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Kar yağdığında lambaların üzerinde biriken karı bir fırçayla temizleyin. Modern otomobillerde yaygın olarak kullanılan LED lambalar, kolayca ısı üretmezler ve ön yüzeyinde kar birikse bile erimezler, bu nedenle sık kontrol şarttır.

4. Akü

Düşük sıcaklıklarda pilin boşalma olasılığı daha yüksektir. Akü sıvı seviyesini, kontrol lambasını, marş motorunun sesini veya motoru çalıştırırken herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol edin.

5. Yakıt

Yoğun kar nedeniyle trafik felç olursa uzun süre aracınızda beklemek zorunda kalabilirsiniz. Dışarı çıkmadan önce depoyu yakıtla doldurmak ve dışarı çıktığınızda bile ara ara yakıt eklemek önemlidir. Dizel araçların yakıtları belirli bir derecenin altında donabilir, dolayısıyla aracınız çalışmayabilir.

6. Karda sürüş için ipuçları

ü  Güvenli sürüş için en önemli unsur, yol yüzey koşullarını değerlendirmektir. Duruma bağlı olarak sürüş becerilerine aşırı güvenmeden araba kullanmayı bırakmak gerekmektedir.

ü  Karlı yollar buzla kaplı olabilir. Kar üstte biriktiği için yol karla kaplı bir yol gibi görünebilir. Araçlar arasına normale göre daha uzun bir mesafe bırakın ve erken fren yapmaya çalışın.

ü  Aracı çalıştırırken gaz pedalına yavaşça basın, çalıştırırken dikkatli olun çünkü lastiklerin patinajı kolaydır. Spor arabaları gibi stop etme eğiliminde olan araçlar için 1. viteste daha uzun süre yarım debriyaj kullanın.

ü  Sabit hızlanma ile dikkatli bir şekilde şerit değiştirin. Aracı çalıştırmaya başladıktan sonra bile gaz pedalını mümkün olduğunca sabit tutun ve ani hızlanma veya yavaşlamalardan kaçının.

ü  Karlı yollarda fren mesafesi normal yollara göre çok daha uzundur. Bu nedenle, araçlar arasında yeterli mesafeyi korumak ve frene normalden daha erken basmak önemlidir. Kuru yollarda fren mesafesi genellikle 40 km/s'de (rölanti mesafesi hariç) 10 metre civarındadır, bu nedenle karlı yollarda fren mesafesi 2-3 kat daha uzundur.

ü  Lastikler özellikle dik yokuşlarda kaymaya meyillidir. Yokuş yukarı çıkarken lastikler kayarsa yokuşu yeniden çıkmayı denemeyin. Yola çıkmadan önce düz bir yere inin, eğim uzun süre devam ederse rotanızı değiştirin.

Otorapor.com katkıları ile hazırlanmıştır.

Otorapor hakkında: Otorapor Türkiye genelinde 300 den fazla oto ekspertiz bayiliği bulanan kurumsal bir markadır. Otorapor oto ekspertiz de uzman kadro ile sizlerin hizmetindedir.