Gündem

Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alıyorlar

Abone Ol

Memur maaşlarına yapılacak zammın belirleneceği 6’ncı dönem toplu sözleşme sürecinin başlamasıyla, Eskişehir (Kamu Emekçileri Sendikaları Federasyonu) KESK harekete geçti.

Öngörülen zamları adaletsiz bulan kamu emekçilerinin şikâyetlerini ve taleplerini, Büro Emekçileri Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Gürler dile getirdi. Siyasi iktidarın kaşıkla verdiğini kepçeyle alma politikasının yıllara kıyaslandığında kaşığın giderek küçüldüğü, kepçenin ise devasa boyutlara ulaştığını ifade eden Gürler, şunları söyledi: “Kamu emekçileri, 2022-2023 dönemi toplu sözleşmeye gitme sürecinde, yüzde 3’lük kısmı toplu sözleşmeden kaynaklanan, yüzde 5,45’lik kısmı ise enflasyon farklı olarak ‘lütfedilen’ yüzde 8,45’lik bir zamla karşılaşıyor. Üstelik Haziran ayı resmi enflasyon oranı üzerinden verilen zam daha maaşlara yansımadan, Temmuz ayından geçerli olmak üzere elektriğe yüzde 15, konutlarda kullanılan doğalgaza ise yüzde12 zam yapılıyor.”İktidara seslenen Gürler, “Yaşamlarımız, ekonomik müjdelerinizden, reform paketlerinizden, çılgın projelerinizden ve doymak bilmeyen sermayedarlarınızdan daha az kıymetli değildir.” diye konuştu.

“ARTIK YETER” DEMELİ

Tüm kamu emekçilerine ve emeklilere çağrıda bulunan Gürler, “Biz bu gidişe dur demediğimiz sürece, sahici ve samimi bir şekilde yan yana gelip, el ele vermediğimiz sürece, kapalı kapılar ardında rakamlarla oynadıkları gibi hayatlarımızla oynamaya devam edeceklerdir. Dolayısıyla sendikalı ya da sendikasız, tüm kamu emekçileri artık yeter demeli ve bu gidişe bir son vermelidir” şeklinde konuştu.

KESK OLARAK TALEBİMİZ

“En düşük kamu emekçisi maaşı: kira, yakacak, ulaşım gibi sosyal ödemelerle yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, maaşlarımız hedeflenen enflasyon oranında değil, yaşanan enflasyon oranında, satın alma gücündeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak arttırılmalıdır” diye konuşan Gürler, temel ihtiyaçlara zam yapılmaması gerektiğini vurguladı. Geçen yılın kayıplarını telafi etmek adına, maaşların 2021 yılının başından itibaren geçerli olmak üzere seyyanen 1000(bin) TL arttırılması gerektiğini ifade eden Gürler, “Yıllardır yandaş konfederasyonla yapılan satış sözleşmelerine son verilmeli, uluslararası sözleşmelerde güvence altına alınan grev hakkımız engellenmemeli, derhal grevli özgür toplu sözleşme mekanizması kurulmalı, bunu için 4688 sayılı yasa baştan sona düzenlenmelidir.” ifadelerini kullandı.