Gündoğdu’daki kentsel dönüşüm hakkında AK Parti Grubu adına konuşan Sarıcakaya Belediye Başkanı Ahmet Dönmez, “Kimse bizi yanlış anlamasın. Bizim buradaki en önemli amacımız, kentsel dönüşüm projelerine yapılacak desteklerin adil ve doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Ancak takdir edersiniz ki bu destek oranları, projenin tamamını karşılamak için yeterli olmaktan uzak. İhtisas komisyonlarından oy birliği veya oy çokluğuyla gelen görüş yazılarının meclisimizi bağlamadığını biliyoruz. Sağlam kriterler üzerinden değerlendirme yapılması gerektiği konusundaki itirazlarımızı kayda geçirmek istiyoruz. Bu nedenlerle oy çokluğuyla alınan karara itiraz ediyoruz. Israrcı olunması halinde, AK Parti grubu olarak ret gerekçelerimizi açıklamış bulunuyoruz ve bu karara ret oyu vereceğimizi yüce meclisin takdirine arz ediyorum.” dedi.
Konuya yönelik konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, kentsel dönüşümde görevin temel olarak devlete ait olduğunu vurguladı. Kurt sözlerine şu şekilde devam etti; “Devletin gücünün dışında hiç kimsenin bu işle uğraşması ya da bunu başarması mümkün değildir. Çünkü hem insanların mülkiyetine dokunacaksınız hem belli bir süre bu mülkleri kullanma hakkından mahrum bırakacaksınız, hem de güzelleştirip düzeltmeye çalışacaksınız. Dolayısıyla burada menfaatlerin eşitlenmesi gerekir. Şehrin düzgün bir hale gelmesi, devletin birinci görevidir. Ancak bu süreçte vatandaşın külfet olarak bir şeylere katlanması söz konusu olamaz. Bu yüzden, hiç kimse kentsel dönüşümde gönüllü olmaz. Mutlaka bir bonus vermeniz, teşvik edici bir imkân sağlamanız gerekir ki süreç hızlansın. Dolayısıyla diğer söylemler, işin arkasındaki bahaneden ibarettir. Belediyeler bu işi yapmasın denilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Eğer bir belediye, "Ben kira yardımı yapacağım, devletin tespit ettiği yardım miktarı azdır, ben daha fazla vereceğim" diyorsa, bunu alkışlamanız gerekir.”
Ortadaki rakamların vicdanı yaraladığını ifade eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, “Hem şehir olarak hem de ülke olarak ciddi bir şekilde kentsel dönüşüme ve afete dirençli şehirler yaratmaya mecburuz. Bu konuda hızla adım atmamız gerekiyor. Bahsi geçen bölge, kentin çöküntü alanlarından biri. Çevre yolunun kenarında bulunan ve mülkiyet sorunlarının oldukça karmaşık olduğu, imar planında da ihtiyaç duyulan bir yer. Bakanlık, bu alanın bir kısmını 6306 sayılı Kanun kapsamında dönüşüm alanı olarak ilan etmiş. Biz de onun bitişiğindeki alan için benzer bir dönüşüm başlatmış durumdayız. Amacımız, bakanlığın dönüşüm yaptığı yerde süreci desteklemek ve yanındaki alanda benzer bir dönüşümü hayata geçirmek.” dedi.
Sürecin başladığına dikkat çeken Ünlüce, “Projeler bakanlığa gitti, onaylandı ve şu anda artık uygulama aşamasına geldi. Ancak, hepimizi vicdanen rahatsız eden bir konu var, rakamlar çok düşük. Bölgedeki vatandaşların maddi durumlarını az çok hepimiz biliyoruz. İnsanları yerlerinden, yurtlarından çıkarıp bir dönüşüm yapmaya çalışıyoruz. Ancak bunun karşılığında "3 bin 750 lira ile başınızın çaresine bakın" demek, kabul edilebilir bir durum değil. Vatandaşlarımızı, yoksulluk içinde yaşam mücadelesi verirken bir de kira desteğiyle uğraştırmak istemiyoruz. Bu konuda gerekli adımları atarak çözüm üretmeye çalışıyoruz. Eğer bu süreçte bir denetim ya da sorgulama olursa, durumu tüm açıklığıyla anlatırız. Sonuçta, denetimlerimizi yapan kişiler de insan evladı; ne yapmaya çalıştığımızı anlayacaklardır.” şeklinde konuştu.