Gündem

Kiracı nasıl çıkarılır? Kiracı tahliyesi

Abone Ol

 

Kiracı nasıl çıkarılır veya kiracı tahliyesi şartları sorusu vatandaşlar tarafından bizlere sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. Yazmış olduğumuz bu makale kiracı tahliyesine ilişkin birçok çözüm yolu sunmaktadır. Konut tahliyesi için verdiğimiz bilgilerin tamamı iş yeri kiraları için de aynen geçerlidir. Kiracı tahliyesi ya da diğer adıyla kiracıyı çıkarma, uygulamada oldukça sık rastlanan ve önemle takip edilmesi gereken bir konudur.

Mevzuat düzenlemeleri bir yandan kiracıya ciddi bir koruma sağlarken diğer yandan kiraya verenler için de çeşitli kiracı tahliyesi yolları belirlemiştir. Kira hukukumuza göre kiracıyı tahliye edebilmek için haklı sebepler. Kiracının tahliyesi için kanunda belirtilen birçok yol ve imkân mevcuttur. Bu imkânı tanıyan durumlardan birinin varlığı halinde, tahliye nedenine göre kanunen öngörülen prosedürler gerçekleştirilerek kiracı çıkarılır.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESİH EDİLİR?

Kira sözleşmesini sona erdirmek maksadı ile tarafların belirli yolları izlemeleri gerekmektedir. Kiracı, tek taraflı olarak, kira sözleşmesini sona erdirmek istediğinde, belirli bir süre önceden yazılı olarak kiraya verene bildirimde bulunmalıdır. Bu bildirim süresi, sözleşmede belirlenen kurallara burada yoksa güncel yasal düzenlemelere tabidir.

 Kiraya veren, kiracının sözleşmeyi ihlal etmesi halinde detaylarına yukarıda değindiğimiz tahliye davasını açabilir. Belirli süreli sözleşmelerde, sözleşmenin süresi sona erdiğinde kiracının tahliye etmesi bir zorunluluktur. İstimlak, kiraya verenin zorunlu ihtiyacı veya kamu yararı nedeniyle tahliye gerekliliği olan durumlar için de farklı bir fesih yoludur. Fesih işlemleri, güncel yasal düzenlemelere uygun olarak yapılmalıdır ve her iki tarafın haklarını korumak için bir kira avukatına danışmak faydalı olacaktır.

KİRACI EVDEN NASIL ÇIKARILIR?

Kiracı, herhangi bir tahliye nedeni söz konusu olduğunda Kanun’un öngördüğü usule göre dava açılarak veya tahliye talepli icra takibi açılarak evden çıkarılır. Hangi durumlarda kiracı tahliyesinin mümkün olduğu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu bünyesinde düzenlenmiştir.

KİRACIYI EVDEN ÇIKARMA YOLLARI AŞAĞIDAKİ GİBİDİR

  1. İhtiyaç nedeni ile kiracının tahliyesi
  2. Yeni ev sahibinin ihtiyacı nedeniyle kiracıyı evden çıkarması
  3. Tahliye taahhütnamesi ile kiracı tahliyesi
  4. Kirayı ödemeyen kiracıyı evden çıkarma
  5. Aidat ödemeyen kiracıyı evden çıkarma
  6. İki haklı ihtar ile kiracının tahliyesi
  7. 10 yıllık kiracının tahliyesi
  8. Kiracının tadilat nedeniyle kiracı tahliyesi
  9. Kiracının eve zarar vermesi nedeniyle tahliyesi
  10. Komşuları rahatsız eden kiracının tahliyesi
  11. Kiracılık ilişkisinin çekilemez hale gelmesi nedeniyle kiracının tahliyesi

Listede belirtilen durumların varlığı halinde, ev sahibi kiracı tahliyesini sağlayabilir. Aşağıda, bu durumlardan her biri ayrı ayrı izah edilmiştir.

TAHLİYE DAVASINI KİMLER AÇABİLİR?

Tahliye davasını kira sözleşmesinin tarafı olan kiraya veren ya da onun temsilcisi tarafından açılabilir. Tahliye davası hakkında dava fazla hukuki yardım için Harbiye Hukuk Bürosu’nu ziyaret edebilirsiniz.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ İLE KİRACI TAHLİYESİ

Tahliye taahhüdü nedeniyle kiracının tahliyesi için, kiraya veren tahliye taahhüdünde yazılı tarihten itibaren 1 aylık süre içerisinde İcra dairesine müracaat etmeli veya Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açmalıdır.

Kiraya veren yasal süresi içerisinde icra dairesine müracaat ettiği takdirde, icra müdürlüğü tarafından icra emri düzenlenerek kiracıya 15 gün içinde tahliye etmesine dair icra emri gönderilir. KiracıTahliyesi istenen kiracının bu icra emrine karşı tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etme hakkı vardır.

Kiracı itiraz hakkını kullandığı takdirde itirazın defedilmesi ve kiracının tahliyesine devam edilmesi için kiraya veren tarafından aşağıdaki davaların açılması gerekecektir.

Kiracının bu yolla tahliye edilebilmesi için taahhütnamenin geçerlilik şartlarını taşıyor olması gerekir. Bunlar; taahhütnamenin yazılı olması, kiracı veya temsilcisi tarafından imzalanması, kiralanan taşınmazın tesliminden sonra yapılması ve taahhütnamede tahliye tarihinin bulunmasıdır. Bu şartlardan biri dahi mevcut değilse tahliye sağlanamaz.

KİRACIYA İHTARNAME ÇEKİLDİKTEN SONRAKİ SÜREÇ

Kiracıya ihtarname çekildikten sonraki süreçte atılması gereken adımlar, ihtarın hangi gerekçeyle çekildiğine ve kiracının cevabına bağlı olarak şekillenir. Kiracı ihtarnamede belirtilen talepleri yerine getirmemişse bunun dava yoluna giderek mahkeme kararı ile yaptırılması gerekir.

KİRACI TAHLİYESİ DAVASI NE KADAR SÜRER?

Kendisine, bakmakla yükümlü olduğu kimseye veya alt/üst soyundan olan kimseye konut ihtiyacı olması nedeniyle açılan ihtiyaçtan tahliye davası 2 ila 3 ay içerisinde sonuçlandırılmaktadır.
Ev sahibinin konut ihtiyacı üzerine kiracı evden çıkartılabilir. Ancak ihtiyaç sebebiyle boşalan taşınmaz, 3 sene boyunca eski kiracı dışında kimseye kiralanamaz. Kiracı tahliye davası, hangi sebep için açılacağına bağlı olarak değişmekle birlikte 7 ila 14 ay arasında sürer.

AVUKATSIZ KİRACI TAHLİYESİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Avukatsız kiracı tahliyesi mümkündür. Fakat TBK kapsamında her tahliye nedeni için farklı usul ve prosedürler düzenlenmiştir. Bu kapsamda, ihtar gönderim süreleri ve dava açma süreleri de değişkenlik göstermektedir. Ayrıca, HMK bakımından da genel dava usul prosedürleri vardır. Bu nedenlerle, sürecin uzman gayrimenkul avukatıyla yürütülmesinde yarar vardır.

KİRA HUKUKU AVUKATI KİMDİR?

Kira hukuku üzerine çalışan, bu konuda uzmanlaşmış ve tecrübe sahibi olan bu konularda hukuki danışmanlık ve temsil hizmeti sunan avukat kira hukuku avukatıdır. Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki ilişkileri düzenleyen yasaları kapsayan hukuk alanına kira hukuku denir. Bu hukuk alanı, kira sözleşmeleri, kira artışları, tahliyeler, ev sahibi hakları ve kiracı hakları benzeri konuları kapsamaktadır.

Kira hukuku avukatları, kiracıların ve ev sahiplerinin yasal haklarını korumalarında temsil yetkisi kullanarak yardımcı olmaktadırlar. Kiracılar, ev sahiplerinin yasa dışı evden çıkarmalarına karşı korunma, depozito iadesi istekleri, kira artışlarına itiraz etme ve kiracı haklarını kavrama hususlarında bir kira hukuku avukatından destek alabilmektedirler. Ev sahipleri ise kiracıların yasal yollardan tahliyesi, kira bedelinin tespiti ve ödenmeyen kira bedellerinin tahsili gibi konularda kira avukatından destek almaktadır.

KİRACI TAHLİYESİ İSTANBUL KİRA HUKUKU AVUKATI

İstanbul kira hukuku avukatı, İstanbul ve çevresinde, kira ilişkilerini düzenleyen yasal düzenlemelerin ve kira sözleşmelerinin karmaşıklığını hukuki boyutta inceleyerek, kiracılar ve ev sahipleri için birçok farklı hukuki danışmanlık ve temsil hizmetleri sunan kira hukuku avukatlarıdır. İstanbul kira hukuku avukatlarının çalışma alanları fazlaca geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Ankara avukatlarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

İSTANBUL KİRA HUKUKU AVUKATI NE İŞ YAPAR?

İstanbul kira hukuku avukatı, kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıkların çözümünde danışmanlık hizmeti veren ve kira ilişkisinden doğan tüm dava ve işleri takip etmeye ve arabulucu görevini haiz ise kira uyuşmazlıklarında dava şartı olan arabuluculuk faaliyetlerini yürütmeye yetkili, tecrübeli ve alanında uzman kişidir. İstanbul Avukat için Harbiye Hukuk Bürosu’nu ziyaret edebilirsiniz.

2024-2025 GÜNCEL İSTANBUL KİRA AVUKATI ÜCRETİ NE KADARDIR?

Kira Hukuku davalarında avukatlık ücreti dava konusuna, davanın taraflarına, davanın içeriğine, avukatın kıdemine, bilgisine, tecrübesine, uzmanlığına ve tarafın ekonomik durumuna göre değişebilmekte olup güncel Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine bakarak İstanbul Kira Hukuku avukatı ücretleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.