Sağlık Haberleri

Kol Ve Bacak Şişliklerinde IPC Cihazı İle Tedavi

Abone Ol

Eskişehir Özel Gurlife Hastanesi kalp ve damar cerrahi polikliniğinde kullanılmakta olan IPC cihazı 12 kanallı ve 5 değişik programlı olup özellikle lenf ödem hastaları için geliştirilmiş 40 mmHg ardışık basınç uygulayan ve bir anlamda otomatik lenf masajı yapan “LymphAssist” isimli özel bir programa sahiptir.

Özel Gürlife Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzman Doktoru Muharrem Şenel IPC cihazı ve yapılan tedavi hakkında detaylı bilgi verdi.

‘Meme kanseri ameliyatları olmuş, özellikle koltuk altı lenf bezleri de alınmış ayrıca koltuk altı bölgesine radyoterapi uygulanmış hastalarda belli bir süre sonrası kolda lenf ödem gelişme şansı yüksektir. Bu tip hastalarda ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar iyidir. Kural olarak IPC cihazı ile tedavide kol ve bacak ödemlerinde şişlik üzerine parmak ile bastırıldığında iz bırakıyorsa, bu tip hastaların tedavi şansı daha yüksektir. Parmak ile basınca iz kalmayan ödemleri olan, cildi gergin, derisi kalınlaşmış ve sertleşmiş hastaların tedaviye yanıt şansları azdır.

Kronik venöz yetmezlik ödemleri ve ayak bileğinde yaraları olan hastalar ile diyabetik ayak yarası olanlarda enfeksiyonla birlikte olmamak şartıyla; IPC cihazı ile tedavide venöz dönüş ve lenf sıvısı dönüşünün, emiliminin sağlanmasıyla yara iyileşmesinde olumlu sonuçlar alınmaktadır.

IPC cihazı ile tedavi süreleri klinik bulgulara göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle günlük veya haftada 5 gün, 4-6 hafta sürecek şekildedir. Hastalarımız cihaz kullanımı dışında özellikle lenfödem bası giysisi, varis çorabı ve diğer gerekli ilaçları hekim kontrolünde kullanmayı sürdürmelidir.

Eskişehir’de yalnızca Gurlife Hastanesi kalp ve damar cerrahi polikliniğinde bulunan bu cihaz ile hastalarımızın sağlığı ve konforu için hizmet vermeye devam ediyoruz.

Belli bir zaman diliminde kol ve bacağa uygun bir giysi içindeki manşonlara basınçlı hava verebilen kompresörlerden oluşan bu cihaz 1960’lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Son yıllarda gelişen bilgisayar programları ile modifiye edilerek 12 kanallı ve özel programlı modelleri tıbbın hizmetine sunulmuştur.

Ayak veya el parmak uçlarından yukarıya doğru, 12 odacıklı manşonlardan oluşmuş çizme şeklindeki giysiye ardışık olarak farklı oranlarda basınç uygulayarak;  ilgili kol ve bacaktaki hem venöz dolaşım dediğimiz toplardamar dolaşımı hem de lenf dolaşımı rahatlar. Dokular arasında biriken ödem sıvısı dolaşıma katılmaya zorlanır. Aynı zamanda pıhtı eritici dediğimiz fibrinolitik aktivite artar ve pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden Faktör VIIa miktarı azalır ki bu cihaz bu nedenlerle ağır ameliyatlar öncesi, hareketsiz kalınması gerekli ameliyatlar sonrası ve yine hareket kısıtlılığından dolayı felç hastalarında bacak toplardamarlarında pıhtı oluşmasını ve akciğerlere pıhtı atmasını engellemede de kullanılmaktadır. IPC cihazının diğer kullanım alanları:

  • Lenfödem ( Fil Hastalığı )

· Postflebitiksendroma bağlı ödem

· Kronik venöz yetmezliğe bağlı ödem

· Lipoödem (Yağ ödemi), kadınlarda selülit

· Venöz ayak, bacak ülserleri

· Diyabetik ayak

· Gebelik ödemleri

  • Hemipleji (felç), hareketsizliğe bağlı ödemler

Travma veya cerrahi sonrası gelişen ödemlerdir.