Gündem

Korona Virüs tanı testleri ESOGÜ’de yapılıyor

Abone Ol

Esgazete’de; Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikro Biyoloji Uzmanı ve CHP Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer ile Korona Virüsle İlgili son gelişmeleri görüntülü bağlantı ile konuştuk.

ESOGÜ Tıp Fakültesi’nde Göğüs Hastalıkları Kalp Damar Cerrahisi bölümünün tamamen boşaltılarak bir Covid 19 Hastanesi’ne dönüştürüldüğünü aktaran Usluer, giriş katındaki polikliniklerin tamamen bu hastalar için ayrıldığını kaydetti. Salgın döneminde muhatap alınan bölümün Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikro Biyoloji olduğunu anımsatan Usluer, “Bbu nedenle Türkiye’nin dört bir yanından bilgi edinmek için bizi arıyorlar” dedi. ESOGÜ Tıp Fakültesi’nde görevinin başında bulunduğunu ifade eden Usluer, burada tüm polikliniklerin çok acil durumlar dışında hizmet vermediğini ve tüm ağırlığın Corona Covid 19 hastalarına verildiğini ifade etti.

TESTLER ESOGÜ’DE YAPILIYOR

Sağlık Bakanının açıkladığı rakamların test sonucu pozitif olanlar olduğunu, ancak testi şu an için negatif olan ya da test sonucu hala çıkmamış hastalar içinde de pozitif çıkanların olacağına dikkat çeken Usluer,” bu testler tamamlandığında vaka sayısının da artacağını öngörüyorum” diye konuştu.  ESOGÜ Tıp Fakültesi’nde de gün geçtikçe artan bir yoğunluktan ve hasta sayısından söz edilebildiğini aktaran Prof. Dr. Usluer, “Eskişehir’de bu hafta başına kadar test yapılmıyordu ve Ankara’ya yolluyorduk bu sonuçların alınması bazen 30 saati buluyordu hatta 4 gün süren durumlarla karşılaştık. Bu hafta başından itibaren ise ESOGÜ Tıp Fakültesi de Eskişehir’deki testlerin yapıldığı bir merkez haline geldi. Bundan sonra sayılar daha doğru verilebilir” şeklinde konuştu.

DAHA ÇOK TEST İLE HASTALIĞI KONTOL ALTINA ALMAK KOLAYLAŞIR

Test sayısının şu anda yeterli göründüğünü kaydeden Usluer, “Ancak bu çok daha erken yapılmalıydı, çünkü ne kadar çok test yaparsanız doğru hasta sayısını o kadar daha net belirlersiniz, böylece hastayı kontrol altına alıp, temas ettiği kişilere ulaşıp, onları da izole etme şansınız olur, ne yazık ki test merkezi sayısı çok geç arttırıldı. Türkiye’de 10 Mart’ta başlamıştı vakalar, Mart ayının sonunda şu an daha yeni yeni test merkezleri arttırılmaya başlandı. Bu süreçte bakanlığın üzerine çok önemli görevler düşüyor” ifadelerini kullandı.

TEST SAYISI ARTTIKÇA TANIMLANMIŞ HASTA DA ARTACAK

Test sayımız arttıkça tanımlanmış hasta sayımızın da arttığını gördüklerini kaydeden Usluer,  “Türkiye’de vaka sayısında dikey bir yükseliş var, Dünya Sağlık Örgütü’nün sitesinde dünyadaki ülkeler sıralanıyor, Türkiye Avrupa ülkeleri arasında 15’inci sıradan bugün 7’nci sıraya gelmiş durumda” diyerek ülkedeki vaka sayısının hızlı artışına dikkat çekti.

KONUNUN UZMANLARINA YER VERİN

Eskişehir’de bir bilim kurulu oluşturulması yönündeki görüşlerine de açıklık getiren Prof. Dr. Gaye Usluer, şöyle konuştu: “Merkezi hükümetin oluşturduğu bir bilim kurulu var ancak iller bazında oluşturulan pandemi kurulları vardır, burada konun uzmanı kişilerin daha çok temsil edilmesi, Tabip Odası gibi meslek örgütlerinin yer alması gerekir, hükümete yakın olanlar ve olmayanlar bir arada temsil edilmeli ve diğer siyasi partilerden gelen önerilere hükümetin kulak vermesi gerekir. Bu iş iktidarın kendi çözme yetisine bırakılacak kadar basit bir iş değil, hem il bazında hem de ülke bazında uzmanlara daha çok yer vermeliyiz kapalı değil ,şeffaf bir yönetim şeklini belirlemeliyiz. Pandeminin kontrolüne yönelik kararların alınmasına kim ne kadar katkı sunuyor, alınacak önlemlerin gerekliliği daha ciddi önlemler konusunda fikir birliği sağlanması gerekir, tek kolunuzla bu işi yaparsanız bu yükün altında kalırsınız.”

BAKANLIK ÖNGÖRÜLÜ VE HAZIRLIKLI OLMALI

Şu anda Eskişehir bazında sağlık çalışanlarının koruyucu sağlık ekipmanları konusunda bir sorun olmadığını dile getiren Usluer, “Ancak Türkiye’nin dört bir yanında sağlık çalışanlarının sıkıntı çektiğini görüyorum, yut dışına yardım gönderiyoruz, test ihraç ediyoruz ancak koruyucu ekipman bakımından bakanlığın bir simülasyon yaparak, bu koruyucu sağlık ekipmanlarını tedarik etme konusunda hazırlıklı olması gerekir” dedi.

GLOBAL BİR SAĞLIK SORUNUNDA DA SİYASİ DAVRANILIYOR

Prof. Dr. Usluer, içinde bulunulan dönemde siyasetin bir kenara bırakılması gerektiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Ne yazık ki AKP içe dönük kendi başına akıl almak istemeyen ortaklaşma istemeyen tutumunu global bir sağlık sorunun çözümünde de sürdürüyor, bir an önce bu tutumdan vazgeçmek gerekiyor. Örneğin Eskişehir’de de merkezi idare ve belediyelerin ortaklaşması ve birlikte bu soruna çözüm üretmesi gerekmektedir. Depremde, başka felaketlerde paralar toplandı ancak bu paraların nerelere harcandığının hesabı verilmedi halka, bu işi kapalı sistem yürütürseniz, dayanışma ile çözülebilecek bir sorunu çözemeyiz ve dolayısıyla bu sorundan ülkedeki daha çok insanımız etkilenmesine neden olunur.