CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Uğur Yıldız: “Kredi kartlarına yüklenen ek vergiler adaletsizliktir”

AK Parti talepleri Erdoğan'a iletecek AK Parti talepleri Erdoğan'a iletecek

CHP Odunpazarı Belediye Meclis Üyesi Uğur Yıldız, son günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye başlanan ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran vergi paketi hakkında sert eleştirilerde bulundu. 
Yasa tasarısı içerisinde yer alan ve 100 bin liranın üzerinde limiti olan kredi kartlarına uygulanması planlanan 750 liralık Savunma Sanayi Fonu’na katılım payının halkın daha da ağır koşullar altında bırakılmasına neden olacağını vurguladı.

Yıldız, kredi kartlarının tüketiciler ve tüccarlar arasında güvenli bir ödeme aracı olarak kullanıldığını, hem kayıt dışı ekonomiyi önlediğini hem de vergi kayıplarını engellediğini belirtti.  Ancak kredi kartlarının, mevduat hesaplarında duran bir varlık değil, sadece bir borçlanma aracı olduğunu dile getirerek, “Borç üzerinden vergi almak adaletsizdir ve ekonomik gerçeklerle bağdaşmamaktadır.” dedi.

Açıklamasında, Ocak-Ağustos 2024 verilerine göre, 100 bin liranın üzerinde limite sahip 62 milyon kredi kartının bulunduğunu ve 1.2 milyon kişinin bireysel kredi borçları nedeniyle yasal takibe düştüğünü hatırlatan Yıldız, “Vatandaş zaten ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyor. KOBİ'lere sağlanan kredilerin kısıtlanması ve kredi faizlerinin yüzde 75’e kadar yükselmesi, bireysel ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 71’lere varan faiz oranları, ödeme dengesini tamamen bozdu. Bu durum, vatandaşın sırtındaki yükü daha da ağırlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Yıldız, bu düzenlemenin temel amacının kredi kartı limitlerinin düşürülerek para akışını kısıp, ekonomiyi yavaşlatmak olduğunu ileri sürdü. Bunun, enflasyonla mücadelede etkin bir çözüm olmadığını belirterek, “Vatandaşın cebinden alınan her kuruş, zaten zorlaşan yaşam koşullarını daha da katlanılmaz hale getirecek.”
Son olarak Yıldız, adaletin sadece vergi toplamada değil, harcamada da sağlanması gerektiğini savunarak, “Kamu-özel iş birliği projelerine milyarlar aktarılırken, vatandaştan borçları üzerinden gelir yaratmaya çalışmak kabul edilemez bir durumdur. Kötü yönetimin faturasını halkımıza kesmek, büyük bir haksızlıktır.” ifadelerini kullandı.