1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giren düzenleme ile Eskişehir’de berber, kuaför ve güzellik merkezleri Pazar günleri zorunlu olarak kapalı olacak. Pazar günü dükkanını belirli bir gerekçeyle açmak için Kuaförler Odası’ndan izin belgesi almak gerekecek.  İzin belgesi almadan dükkanını açan berber, kuaförler ve güzellik uzmanları ise belirli cezalar ile karşı karşıya kalacak.

Konuya ilişkin bilgi verem Eskişehir Berber ve Kuaförler Odası Başkanı Gürdal Sarıkaya, “Yıllarca sektörümüzde sektör liderlerinin mücadelesini verdiği ‘haftada bir gün izin’ talebi 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Bizim meslek gruplarımız için çok önemli ve tarihi bir karar.” diye konuştu. Ticaret Bakanlığı’nın ‘izin günü’ belirlemede yetkiyi illere verdiğini belirten Sarıkaya, şunları söyledi: “Günleri kendimiz tayin etmedik. Şeffaflık olması adına Salı ve Pazar günü arasında oylamayla izin gününe karar verdik. Bizim görevimiz; topluluktan çıkan kararı uygulamaktır. Toplamda bin 700 üyemiz var fakat hepsi berber, kuaför değil. Yaptığımız oylamada 395 kuaförümüz oy kullandı, oylamadan Pazar günü çıktı, erkek berberlerimiz oy kullanmadı. Erkek berberlerimizin yüzde 90 oranındaki talebi Pazar günüydü. Oy kullanmayanlar için ise gün fark etmiyordu. Bazı arkadaşlarımız buna karşı çıktı ama biz sandıktan çıkan sonucu uygulamak durumundayız. Artık Eskişehir’de berber, kuaför ve güzellik uzmanı arkadaşlarımız Pazar günü kapalı olacaklar. Düğün, nişan, sünnet ve damat tıraşlarında odamız tarafından izin verme yetkimiz var. Üyelerimiz bizden davetiye ile gelip izin alabilecekler” diye konuştu.

UYARI, PARA GİBİ CEZALAR VAR

Başkan Ataç: Bütün dünyayı güldüren bir bilge Başkan Ataç: Bütün dünyayı güldüren bir bilge

Söz konusu karara uymayan esnafın cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini ifade eden Sarıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu meslek odamızın aldığı bir karar değil, bakanlığın aldığı bir karar ve bunun denetlemesi kolluk kuvvetleri tarafından yapılacak. O yüzden meslektaşlarımızın bu kurala uyması gerekiyor. Uymadıkları takdirde yasal işlemler ve cezaya maruz kalabilirler. Cezalar ise; ilkinde uyarı, ikincisinde para cezası, üçüncüsünde ise Pazar günleri izin alamamak” dedi.

Editör: şenay Yıldırım