Ekonomi

Küçük esnaf kalıcı çözüm bekliyor

Abone Ol

Eskişehir Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği Başkanı İbrahim Durgut, yaşanan Covid-19 kürsel salgınının finansal yük altın ezilen hizmet ve imalat sektöründe geri dönüşü güç yaralar açtığını belirterek küçük esnafın salgın sonrası piyasaya dönüşü için planlamaların bugünden yapılması gerektiğine dikkat çekti.

“ERİAD olarak vatandaşlarımızın sağlığı için evde kalması, maske ve eldiven kullanımının yaygınlaşması ve gereklilik olmadıkça dışarı çıkılmaması önceliğimiz” diyen Başkan Durgut, Hizmet ve imalat sektöründe 21 Mart 2020 sonra büyük sorunlar yaşandığını ve zorunlu izinlerin süreç içinde kalıcı işsizliğe ve kapanan iş yerlerine dönüşeceğini belirtti.

Bu süreçle ilgili bugünden hasar tespitinin yapılarak önce süreci atlatacak salgın sonrasında da piyasaya geri dönüşünü sağlayacak planlamanın yapılmasını gerektiğine vurgu yapan Durgut, “Yapılacak ekonomik desteklerde geç kalınmaması gerekli. İşveren ve zorunlu izinde olan çalışanlara kredi ve kredi ertelemesinin ötesinde geç kalınmadan karşılıksız ekonomik destek paketi sağlanmalı. Verilecek kredilerde, Kredi Garanti Fonu komisyon olarak aldığı % 07,50 oranındaki komisyonu bu süreçte almamalı.” dedi.

Covid-19 küresel salgını sonrası Türkiye’de açıklanan ekonomik desteklerin uygulama aşamasında sorunlar oluştuğu ve bu sorunların sektörün önüne konulan yeni koşullardan kaynaklandığını söyleyen İbrahim Durgut şu açıklamayı yaptı, “Koşullar gittikçe ağırlaşmakta ve bir an önce önlem alınmalı. Aksi durumda hem ekonomik olarak, hem de sağlık açısından çok zor günler bizleri beklemekte. Tüm finansal işlemlerin sürmesi krizin daha da büyümesine neden olmaktadır. Gerçekleşebilecek bir kontrollü sokağa çıkma kısıtlamasında resmi tatillerde olduğu gibi resmi finansal işlem yapılmamalı ve kısıtlama kalktıktan sonra iş hayatına dönüşte ödeme ve işlemler için 10 gün erteleme süresi tanınmalıdır. Yaşanılan salgını hep birlikte atlatacağız, bu süreçte tüm insanların ve kurumların birbirine desteği önemli. Yardımlaşma ruhumuzla, kişisel hijyen önlemlerimizle ve kalıcı ekonomi planlaması ile krizi en az hasarla atlatacağımızı düşünüyorum.”