Gündem

Laboratuvar Tasarımı ve Güvenliği anlatıldı

Abone Ol

Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik Makina Mühendisleri Odası Eğitim Salonu’nda gerçekleşti. Etkinlikte konuşmacı olan Makina Mühendisi C. Selçuk Bayer, Laboratuvar Tasarımı ve Güvenliği konusunda bilgi verdi.

Çağdaş laboratuvarlardan örnekler veren Bayer, laboratuvarlarda sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Bayer sürdürülebilir binaların değerlendirilmesinde; ekolojik sürdürülebilirlik, ekonomik sürdürülebilirlik ve sosyal sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini kaydetti. Makina Mühendisi Bayer, laboratuvar tasarımındaki zorlukları ise şöyle sıraladı: “Kullanıcıların istedikleri daha fazla işbirliği, yenilik, esneklik, güvenlik, beceri, verimlilik ancak bunlarla birlikte daha az mekan, ekipman, ilk kuruluş maliyeti, işletme ve bakım maliyeti, zaman ve personel.”

Laboratuvar tasarımında; mimarlık, mühendislik, psikoloji ve bilimsel perspektifin dikkate alınması gerektiğini belirten Bayer, laboratuvar planlamada ise; kavramsal temeller, ön tasarım, tasarım, planlama, tasarım onayı, inşaat planlama ve ihale ve satın alma süreçlerinin takip edilmesi gerektiğini aktardı.

GÜVENLİK İÇİN

Laboratuvar havalandırmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Bayer, “Ortamın genel havalandırmasında laboratuvarların fonksiyonel özellikleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Ortaya çıkan toksik gazlar ve koku yaratıcı kaynaklar ortamın kaç çevrim ile havalandırılması gerektiğini belirlemede önemli parametrelerdir” şeklinde konuştu.

Laboratuvarda havalandırmasının neden önemli olduğunu ise Bayer, “İş güvenliği ve işçi sağlığı; kurumun yasal sorumluluğu. Havalandırma maliyet yönetimi (Aylık tüketim).Yatırım maliyetleri yönetimi. Doğru kullanım; cihaz ömrü ve verimliliğinde artış” diyerek özetledi. Makina Mühendisi Selçuk Bayer laboratuvarlarda kişisel güvenlik için alınması gereken önlemleri ise şöyle özetledi: “Yiyecek ve içecek saklanacak alanlar belirtilmeli. Açık ayakkabılar giyilmemeli, saçlar toplu olmalı, kontakt lensler zorunlu olmadıkça kullanılmamalı, kaza durumunda duşlar ve göz yıkama üniteleri eldiven, maske, koruyucu önlük ve gözlük vb.”

SELÇUK BAYER HAKKINDA;

1978 Senesinde İDMMA-Yıldız Makina Mühendisliği’ni bitirdi. 1979 yılı başında Petek A.Ş-İstanbul firmasında (o tarihte otomatik kontrol konusunda Honeywell-USA ve gazlı söndürme sisteminde ANSUL-USA firmasının mümessiliydi) otomatik kontrol ve yangın söndürme sistemleri üzerinde çalışmaya başladı. 1981 yılında İstanbul’a tekrar döndüm ve firmada Marmara Bölge Müdürü olarak faliyetlerimi sürdürdü. 1983 yılında kısa dönem askerlik sebebi ile Petek A.Ş’den ayrıldı ve askerlik dönüşünde EMO Teknik Malzeme Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti’nde kurucu ortak olarak çalışmaya başladı. Şu anda kurucusu olduğu EMO-Schako Klima İnşaat Tic. ve San Ltd Şti. nde çalışmakta ve bu firmanın Yönetim Kurulu Üyesi.”