Gündem

LPG’ li Araçlar Denetlenmeli

Abone Ol

Hanecioğlu, “13 Kasım 2022 tarihinde Küçük Sanayi Bölgesinde seyir halindeyken birden alev alıp yanmaya başlayan LPG’li araç çevredeki vatandaşların yardımıyla söndürüldü.

LPG’li aracın yanması nedeniyle Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak kamuoyunu aydınlatmaya ve uyarmaya devam ediyoruz. Lpg’li araçların sızdırmazlık raporu alma zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte  LPG’li araç yangınlarında artışlar gözlenmektedir.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde aracın seyir halindeyken motor bölümünden başlayarak aniden alev aldığı ve araç sahibinin araçtan inmesiyle birlikte araçtan yoğun dumanların çıktığı görülmektedir. Olayın şehir merkezinde yaşanması sebebiyle erken müdahale edilmiş ve yangın büyümeden söndürülmüştür.    

Oda merkezimiz ve Şubelerimiz tarafından defalarca yapılan açıklamalarla LPG`li araçlardan "Gaz Sızdırmazlık Raporu" istenmemesinin, facialara yol açacak bir karar olduğunu söylemiştik ve bu açıklamalarımız medyada defalarca yayınlanmıştı.

Makina Mühendisleri Odası olarak bu vesile ile toplumun can ve mal güvenliği açısından olası vahim olayları önlemek için LPG`li araç dönüşüm ve kon”trolleriyle ilgili bazı hususları kamuoyu ile yeniden paylaşmak istiyoruz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü`nün 19.12.2011 tarihli Genelgesi ile araç muayene istasyonlarında (LPG ve CNG takılı araçlar için en geç bir ay önceki tarihe ait "Gaz Sızdırmazlık Raporu") aranması zorunluluğu kaldırılmış, gaz sızdırmazlık raporu bulunmamasını "ağır kusur"dan "hafif kusur"a dönüştürülmüştü. Bu durum LPG`li araç kullanıcılarının "keyfiyetine" yol açmış ve 2012 yılı Ocak ayı başından itibaren gaz sızdırmazlık testlerinde ciddi bir düşüş gerçekleşmiştir.

24 Haziran 2017 tarihindeki yönetmelik değişikliği ile LPG/CNG li araçlarda sızdırmazlık kontrolü ve sızdırmazlık raporu alınması şartı tamamen kaldırıldı ve tamamen denetimsiz hale getirildi.

Yönetmelikte yapılan bu değişiklikle odamızın denetim yetkisi tamamen ortadan kaldırılarak denetim ve kontrol işlemi, sektörde faaliyet gösteren ve giderek denetimsiz olarak faaliyet yürüten  firmaların inisiyatifine bırakıldı. Bu uygulamanın devamı halinde ülkeye kaçak LPG KİT’i ve malzeme girişi ile standart dışı yerli üretim artacak, tekniğe uygun olmayan LPG araç dönüşümleri başlayacak, haksız rekabet koşulları yaratılacak, yetkili mühendis istihdamı azalacak; sektörde disiplinsizlik ve denetimsizlik had safhaya ulaşacaktır.

Araçların LPG`ye Dönüşümü ve ilgili piyasanın denetiminde ulaşılan düzey ve disiplinin bozulmasıyla bugün karşı karşıya kaldığımız durum tehlikenin en büyük işareti sayılmalı, derhal uygulama gözden geçirilmeli, geri dönülmelidir.

Bu nedenle zaman kaybetmeden bir an önce;

-Araçlarda LPG dönüşümü yapan firmalar, piyasanın gözetimi ve denetimi kapsamında denetlenmeli. Yetkili olmayan firmaların faaliyet göstermesi engellenmelidir.

-Yetki alacak olan firmalar MMO tarafından tescil edilerek bünyesinde uzman makina mühendisi istihdamı sağlanmalıdir.

-LPG dönüşümü yapılmış olan araçların montaj kontrolleri tarafsız akredite kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.

-LPG’li araçların periyodik araç muayeneleri öncesinde ve tamirat-tadilat vb. gibi işlemler sonrasında tarafsız akredite kuruluşlar tarafından kontrolü sağlanarak LPG sızdırmazlık raporu düzenlenmelidir.”