Marka tescili

Abone Ol




Yeni bir girişime adım attığımızda, vergi açılışı, iş yeri ruhsatı gibi olmazsa olmazlardandır: “marka tescili”.

İşletme sahibi olan birinin diğer yükümlülükleri gibi “Marka”nın da ne olduğunu, nasıl korunduğunu ve yaptırımlarını mutlaka bilmesi gerekir.

Önceki tarihlerde “Marka”nın kanundaki tanımlamasına değinmiştik.

Marka hakkında bilgi sahibi olmak öncelikle iki husustan dolayı zaruridir.

Birincisi kendi emeğimizi koruma altına almaktır. İnsanlar ürünümüzü ya da hizmetimizi belirli bir marka İle tanıyacaklardır. Kullandığımız, ismi, logoyu ya da renkleri tescil ettirmemiş olmak seneler sonra isim değiştirip sıfırdan başlamamıza sebep olabilir. İşletmemizin tanıtımı için yaptığımız tüm yatırım ve emek bir anda çöp olur.

İkinci önemli sebep ise, markanın, lisanslı ürünün ne olduğunu bilmemenin cezai müeyyide ile karşılaşılacak sonuçlar doğurmasıdır.

Bir tescilli markanın taklidini ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini üretmek ya da satmak suçtur. Hem maddi hem cezai yaptırımı olur. Kendimizi bunun suç olduğunu bilmiyordum diyerek ifade verirken bulabiliriz. Bu nedenle sattığımız bir ürünün tescilli marka içerip içermediğini, içeriyor ise orjinal ürün olup olmadığını bilebiliyor olmamız gerekir.

Bir işletmenin mal ve hizmetlerini bir diğerinden ayırt etmeye yarayan markanın, buluş basamağı içeren patent ile de karıştırılmaması gerekir. Patentten ancak teknolojiye uyarlanabilir bir yenilik söz konusu olduğunda söz edebiliriz.

Marka ise ayırt edicidir. Ticari kullanım İle hak kazanılsa da seçeceğiniz ismin/logonun bir başkasınınki ile benzer olup olmadığı, öncesinde tescil edilip edilmediği titizlikle araştırılmalıdır.

Bu araştırma sonrası olumsuz ise yeni bir isim, sözcük ya da harf rakam dizisi marka olarak seçilmelidir.

Araştırma sonucu olumlu ise gecikmeksizin Türk Patent ve Marka Kurumuna marka tescil talebi ile başvurulmalıdır.

Marka tescil başvurusundan sonra Türk Patent ve Kurumu tarafından benzerlik araştırması yapılır. Araştırma ve ilan süreçlerinin sonunda markanın tescil edilip edilmeyeceğine karar verilir.

Marka araştırması ve başvuru sürecinin mal veya hizmet üretmeye başlamadan önce tamamlanması gerekir.

Bu özen zamanında gösterilmez ise mal ya da hizmet üretip satan kişi, hem emeğinin zayi olması riski ile hem de maddi ve cezai yaptırım riski ile karşı karşıya kalır.