Haber: Özlem Biberoğlu

Eskişehir Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Muhammed Ahmet Can Günay, 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi için belirlenen zamlı tarifelere ilişkin konuştu. Günay, “Bizim en büyük giderimiz mazot. Mazota haftalık, aylık olarak ister istemez zam yapılıyor,  bu zamlar da bizim belimizi büküyor.” dedi. Tarifelerin nasıl oluşturulduğuna ilişkin konuşan Muhammed Ahmet Can Günay, “Servisin her kilometrede 55 lira ücreti var. Öğrenci servis ücretleri gidiş ve dönüş olmak üzere toplam kilometreye göre hesaplanır. Bunların üstünde kimse fazla ücret talep edemez.” Bunların altında çalışan servis şoförlerinin de olduğunu aktaran Günay, “Kenar mahallede ister istemez UKOME tarifesine uyamadığımız okullarımız oluyor. Burada da insanların gelirini giderini düşünmek de bize düşüyor ama takdir edersiniz ki bizim de giderlerimiz çok ağır. Sanayiye geldiğimiz zaman sanayi giderlerimiz de çok ağır oluyor. Kazanacağımız ücretlerle evimizi, kredimizi ve geçimimizi sağlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

S PLAKA OLMAYAN ARAÇLARA DİKKAT

Dünyanın lider uçakları ESTÜ bünyesinde Dünyanın lider uçakları ESTÜ bünyesinde

Eskişehir halkına seslenerek araçlar konusunda uyarılarda bulunan Günay, şunları söyledi: “Öğrencilerinizi S plaka olmayan araçlara vermeyiniz ve ilkokul-ortaokul bulunduran araçlarla öğrencilerini gönderen velilerin muhakkak rehbersiz araçlara öğrenci verilmemesine önem ve rica ediyorum buradan. Rehberli okullarımızda yani ilkokul ve ortaokullarda rehber bulundurmak zorunludur. O eğitim-öğretimi okuyan öğrencilerde rehber ücreti de 400 liradır. UKOME tarifesine uyulması açısından ve rehberlerimizde bu konunun içinde yelek giymek zorunda. Eğer yeleksiz rehberler varsa sizler veli olarak uyarınız. Araçlarda emniyet kemerlerini öğrencilerinize taktırması için bir eğitim veriniz çünkü biliyorsunuz ki dört teker araç trafikte her an sorun olabilir. Bizler rehber olarak da şoför olarak da öğrencilerimize uyarılarımızı yapıyoruz, sizler de bir ebeveyn olarak öğrencilerinizi kemer takmakla muhakkak uyarmanızı rica ediyorum.”

“ESNAF ZAMLI TARİFEDEN MEMNUN”

Son olarak yeni zamlı tarifelere esnaftan aldıkları geri dönüşe ilişkin konuşan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzde 70 oranında enflasyon oranı vardı biz hem kendi gelirimizi hem de Eskişehirlinin ekonomisini düşünerek, yüzde 45 olarak talepte bulunduk belediyemizden. Ocak ayında asgari ücrete, maaşlara yapılacak zamma göre ikinci dönemde tekrar belediyemizden zam talebimiz olacak. Esnafımız memnun, yüzde 45 bir zam aldık.”