Gündem

MEB işçilerinin sesi duyulmalı

Abone Ol

Tüm-İş Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Uğur Özatak, “MEB işçileri her yıl 10 ay çalıştırılır iki ay çıkış verilir ve maaş ödenmez sigorta yapılmaz”dedi.

Özatak şöyle konuştu; “Öncelikle ülkemizin dört bir yanında meydan gelen yangın olaylarında derin üzüntü duyduğumuzu belirtir  hayatını kaybedenlere rahmet yaralı canlarımıza acil şifalar dileriz.

Bünyesinde 1 milyondan fazla insanı çalıştıran bir kurumun üvey evlatlarıyız.

Yüzde doksanı öğretmenlerden oluşan ve yaz aylarında okula gitmedikleri halde bile maaşlarını alan ve sosyal güvenceleri korunan bir orduya sahip Milli Eğitim Bakanlığı. Aynı Bakanlıkta 2018 de kadroya geçen 30 bine yakın da işçi var.

1 milyonda 30.000.

Yüzde 3 lük bir orana tekabül ediyor.

Yüzde 97 lik çalışanı yaz aylarında bile maaşsız ve sosyal güvencesiz bırakmayan bakanlığımız sıra işçiye gelince bu duyarlılığını kaybediyor.

Kamuya ait diğer birim çalışanı işçiler de,

Memurlar da bir senede 12 ay boyunca çalışıyor.

Ancak,

Milli Eğitim Bakanlığı 30.000 işçi arkadaşı 10 ay çalıştırmakta ısrar ediyor.

Bu durumun işçi arkadaşlarda nasıl bir kaygı ve stres oluşturduğunu anlatmaya gerek var mı?

Yaz aylarında işsiz kalacakları tarih yaklaştıkça bu işçi arkadaşlarımızda İş verimliliği de kalmaz, huzur da kalmaz.

Her sene 2 ay maaştan mahrum kalmak, tek geliri olan aileler için ne kadar güçtür anlamak lazım.

Biraz empati yaparsak eğer,

Devlet bakış açısına da uymayan bir durumla karşı karşıya kalırız. Bizim devletimiz, kendi kadrolu işçisine 10 ay bendensin, 2 ay ise ne yaparsan yap dememeli.

Bu işçilerin 12 ay çalışacak şekilde istihdam edilmesi sosyal devlet olmanın da gereklerinden biridir.

Uygulanmakta olan düzenlemeye göre, Milli Eğitim Bakanlığında işçi kadrosu ile istihdam edilenler okullar açık olduğunda çalıştırılmakta, tatil dönemlerinde ise iş sözleşmeleri askıya alınmaktadır.

Oysa tatil dönemlerinde okulların yeni eğitim öğretim yılına hazırlanması, okul temizliği, bahçe bakımı gibi hizmetlerin görülmesine devam edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle bu işçilere tatil dönemlerinde de ihtiyaç olduğu açıktır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde işçi statüsü ile 10 ay çalışmak için kadroya alınan işçilerin çalışma sürelerinin 12 aya çıkarılmasını sağlamak, bu işyerinde çalışma barışının sağlanması, çalışanların huzuru ve mutluluğu ve sosyal adalet anlayışı gereğince  önemli bir husustur.

Bu arkadaşlarımızın çoğu bu iki aylık sürede kredi çekmek zorunda kalmışlardır ve kredisi olan arkadaşlar kredilerini ödemedikleri için bankalarda zorluk çekmektedirler.

Bu konuda yetkililerden talebimiz bu mağduriyete bir an önce bir çözüm getirilmesidir

.   Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”