Gündem

Memleket Sevdalıları’ndan ÇEDES tepkisi

Memleket Sevdalıları Derneği 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk gününde basın açıklaması düzenleyerek eğitim sisteminin gerilemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abone Ol

 Memleket Sevdalıları Derneği 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk gününde basın açıklaması düzenleyerek eğitim sisteminin gerilemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Memleket Sevdalılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Şavlukbaş, Hamamyolu Yediler Parkı'nda düzenledikleri basın açıklamasında ülkemizde eğitim sistemindeki gerilemeye ilişkin konuştu. Şavlukbaş, ülkedeki eğitim durumunun ciddi derecede gerilediğini istatiksel araştırmaların göstermekte olduğunu söyledi.

Eğitimdeki gerilemenin nedenlerine yönelik değerlendirmelerini sıralayan Şavlukbaş, "Fırsat eşitliği olmayan,  yetersiz olanaklar içinde (beslenme,  güvenlik, bakım-onarım, öğrenim için gerekli araç-gereç, laboratuvar malzemesi, eğitime yerinde erişebilirlik sorunu) olan bir yapı, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmen çalıştırılması, sınavla hak edenlerin değil, kayırmacı olan mülakat sistemi ile yapılan atamalar. Bunun yarattığı nitelik sorunları. Düşük öğretmen maaşları, Tasarruf yapılamayacak bir konu olan eğitimde, ailelerin, okulların bütçe yetersizliği nedeniyle, dolaylı olarak giderlere katılmaya yönlendirilmesi, 9. sınıfta tekrara kalan meslek lisesi öğrencilerinin yüzyüze eğitim dışına çıkarılarak MESEM uygulamasına yönlendirilmesi, çocuk işçiliğinin önünün açılması." dedi.

Şavlukbaş, maddelere şu şekilde devam etti; "Cumhuriyet’ten yana taraf ve siyasilere karşı tarafsız olması gereken  bazı kişilerin kendi ikballeri için, siyasi parti ilişkileri, öğretmen Meslek Kanunu taslağı ile getirilmek istenen ve öğretmenlerin uzmanlık belgesi olan diplomalarının neredeyse yok sayılarak, atama bekleyenlerin, bekleme odasına alınması anlamına gelen Milli Eğitim Akademisi, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla eğitimle ilgili toplumsal paydaşlar olan veliler, eğitim sendikaları, bilimsel kuruluşlar ve DKÖ’ leri ile yeterince tartışıp, analiz, değerlendirme, planlama ve  geniş bir mutabakatla olgunlaştırmadan acele uygulamaya konan, geri ve arkaik özellikler taşıdığını düşündüğümüz, laik, bilimsel, demokratik eğitimden sapma olarak gördüğümüz model, kısaca ÇEDES olarak  bilinen, eğitimci olmayan kişilerin,  tarikat ve cemaatlerin okullarımıza girmesinin önünü açan uygulama ve gerici ideolojik yaklaşımlar, okul görünümlü  tarikat yada cemaatlerin kontrolünde ki, yurdun her yerinde türeyen  medreseler."

Yürütmenin bu sorunları dikkate alması yönünde çağrıda bulunan Şavlukbaş, bir ülkenin kalkınması ve refahının ancak eşitlikçi, çağdaş, laik, demokratik, bilimsel bir eğitim sistemi ile mümkün olacağının altını çizerek çocukların ve velilerin yeni eğitim dönemini kutladı.