Ekonomi

Milyonlarca lira zarar

Abone Ol

 Dünyaca ünlü Mihallıççık kirazını da kuraklık vurdu. Aşırı sıcak ve kuru rüzgar nedeniyle yaklaşık 10 bin dekar arazide kiraz ağaçlarında yüzde 80’lere varan zarar oluşurken, kiraz üreticileri zararlarının karşılanmasını bekliyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Mihallıççık Ömerköy’de kiraz tarlalarında üreticilerle bir araya gelerek, zararın karşılanması çağrısında bulundu. Kiraz üreticilerinin mağduriyetini TBMM gündemine de taşıyan Çakırözer, “Geçtiğimiz yıl etkili olan dolunun ardından, kiraz üreticilerimizi bu yıl da samyeli vurdu. Yaklaşık 10 bin dekar arazide bine yakın kiraz üreticisinin milyonluk zararı var. Eskişehir'imizin Mihalıççık kirazı Avrupa'dan Japonya'ya, dünyanın en çok tercih edilen meyvesi. Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden. Bunun devam edebilmesi için kiraz üreticilerimizin zararları bir an önce karşılanmalıdır. Üreticilerimiz yalnız bırakılmamalıdır” dedi.

KURAKLIK KİRAZ AĞAÇLARINI DA VURDU

Bu yıl etkili olan kuraklık Mihallıççık’ta kiraz ağaçlarını da vurdu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, aşırı sıcak ve kuru rüzgar sonrası yüzde 80’lere varan kayıpların meydana geldiği kiraz bahçelerinde üreticileri dinledi. CHP Mihallıççık İlçe Başkanı İsmet Taner ile Mihallıççık’ın Ömerköy Mahallesi’nde kiraz bahçelerinde meydana gelen zararı yerinde inceleyen Çakırözer, kiraz üreticilerinin zararlarının karşılanmasını istedi.

YÜZDE 80 ZARAR VAR

Çakırözer, kiraz üreticilerinin mağduriyetini TBMM gündemine de taşırken, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Mihallıçcık’ta Ömerköy, Yunusemre, Sazak, Lütfiye, Kozlu, Dağcı, Camikebir, Medrese köylerimizin aralarında bulunduğu 10 köyümüzde yaklaşık 10 bin dekar arazide bine yakın kiraz üreticisinin milyonlarca lira zararı var. Sıcak ve kuru rüzgar sonrasında kiraz çiçekleri meyveye dönüşemeden dökülmüş. Üreticilerimiz yüzde 80’lere varan zararlardan bahsetmekte. Üretici çaresiz, TARSİM zararı karşılamıyor. Devlet kiraz üreticilerimizin yanında olmalı, zararlar bir an önce karşılanmalı” dedi.

KASALAR DOLMAYACAK!

Kiraz üreticisi Mustafa Çay, yaşadığı mağduriyeti şu şekilde aktardı:  “Geçen yıl don vardı, bu yıl samyeli vurdu. Geçtiğimiz aylarda bölgemizde etkili olan samyeli nedeniyle kiraz ağaçlarımızda yüzde 80’e varan zarar oluştu. Önceden 10 ton kiraz aldığımız yerden bu yıl en fazla bir buçuk ton kiraz alabileceğiz. Bu yıl kasalar dolmayacak, çünkü ağaçlarda kiraz yok. 80-100 bin zararımız var. İlaca, gübreye verdiğimiz parayı bile karşılayamayacağız. Sigorta yaptırdık ama karşılamıyor. Mağdur durumdayız.”

DEVLET DESTEK ÇIKSIN, ZARARLAR KARŞILANSIN

Çakırözer, ilçeye gerçekleştirdiği ziyaretlerde kuraklık nedeniyle mağdur olan buğday üreticilerini de dinleyerek, zararların karşılanması çağrısında bulundu. Çakırözer, “Başta Kayı, Yunusemre, Güce, Karageyikli, Saray, Ahurözü, Ahurköy, Diközü, Koyunağılı, Çalcı ve Çardak olmak üzere onlarca köyümüzdeki buğday üreticisi de kuraklık nedeniyle yüzde 60-70 civarında verim kaybı yaşayacak. Hem kiraz, hem de buğday üreticilerimizin iklim olayları nedeniyle yaşadığı tüm zararlar devletimiz tarafından karşılanmalıdır” diye konuştu.