Gündem

Mobbing tazminatı nedir?

Abone Ol

Türk hukuk sistemine son birkaç yıl içerisinde verilen yüksek mahkeme kararlarıyla giren mobbing, işyerinde çalışana sistematik olarak uygulanan psikolojik yıldırma durumu olarak tanımlanmaktadır. Mobbinge yani psikolojik şiddete maruz kalan çalışanlar dava yoluyla mobbing tazminatı alabilirler.

Mobbinge maruz kalan çalışanın işyerinden ayrılmadan da mobbing tazminatı davasını açma imkanı bulunmaktadır. Çalışanların bu aşamada mobbing için delil toplamaları gerekmektedir. Ayrıca mobbing nedeniyle istifa ettirilen çalışanın ihbar tazminatı alma hakkı da bulunmaktadır. Mobbing eylemleri suç oluşturması halinde (taciz vb. gibi) çalışanların savcılığa suç duyurusunda bulunma hakları da vardır.

Mobbing tazminatı ise çalışanın uğradığı manevi üzüntü, mobbing eylemlerinin ağırlığı ve davacının tazminat talebi doğrultusunda belirlenmektedir. Günümüzde mobbing eylemleri nedeniyle manevi tazminat 30.000 ile 300.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.

Mobbing davaları hukuki olarak karmaşık davalardır. Bu nedenle işyerinde psikolojik baskı görüyorum ne yapmalıyım diyen çalışanların mobbing tazminatı alanında uzman avukatlık ofislerinden hukuki destek almaları önem teşkil etmektedir.

Ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz:

https://ykavukatlik.com/mobbing-tazminati-davasi-acma-sartlari/

Y & K Hukuk ve Danışmanlık

Av. Zeynep Yılmaz

Av. Sercan Kızılcan

https://ykavukatlik.com/