Sürekli gelen zamlarla ekonomik krizin mobilyacılar sektörünü de oldukça olumsuz etkilediğini söyleyen Kalkan; “Hammaddede çok fazla zam artışımız var. Son gelen zamlarla yaklaşık %30 gibi bir zam oldu. Hammadde bize geliş fiyatlarından. 1 ay içerisinde vermiş olduğumuz fiyat bir ay içinde teslim edemediğimizde zarar etmiş olarak teslim ediyoruz. Esnafımız fiyat politikasını oturtmakta çok zorlanıyor. Dolayısıyla zor bir süreçten geçiyoruz mobilya camiası olarak.” dedi.
Son aylarda mazotun neredeyse %100 arttığını belirten Kalkan; “Bu bizim nakliyemizden hammaddenin teminini bile etkiledi. Güncel değişiklikler bizim 15 gün önce alıp da imalat aşamasından teslimat aşamasına kadar geçen sürede oldukça sıkıntılı süreç yaşatıyor bize. Şu an düğün sezonu olduğu için çok ölü bir sezon geçirmiyoruz. Ama beklediğimiz gibi bir hareketlilik değil. Sezon olduğu için düğünler, inşaat sektörü olsun bizde biraz hareketlenme var ama bu hareketlilik de çok kar marjlı değil. Kışın durağan geçer, bu durağan döneminde bizi tekrardan amorti edecek durumda değil.” açıklamalarında bulundu. Kiralardaki %100 artış nedeniyle kaygılı olduklarını söyleyen Kalkan; “Normalde sektör anlamında mobilyacılığın bir dezavantajı var karınca misali yazın çalışırız, kışın da bir nebze personelimize ve giderlerimize ayıracağımız bütçeyi yazdan elde edip kışın olan tek tük işlerle de dengeyi sağlamaya çalışırız.” dedi.
ESKİŞEHİR HALKINI İÇ PAZARA DAVET EDİYORUZ
Özellikle Eskişehir camiasında çok fazla ihracat olmadığını söyleyen Kalkan; “İhracat konusunda kendi eksikliklerimiz de var. Mobilya denildiğinde ilk 3’ün içinde sayılan bir ildik ama maalesef bugünlerde bu özelliğimizi yitirdik, alt yapımız ve çok kıymetli ustalarımız olmasına rağmen. Şu an şehirdeki pazarı bile civar illere kaybetmiş durumdayız. Bu terse dönmeye başladı biraz çünkü civar illerdeki fiyat bizim iki katımız civarında. Esnafımız yorulmuş durumda bunlarla mücadele etmekten. Eskişehir halkına da bu yönden çok ihtiyacımız var.” şeklinde konuştu. Vatandaşların odaya kayıtlı olan üyelerinden istedikleri her işi yaptırabileceklerini ifade eden Kalkan civar illerde daha uygun ve daha kaliteli ürünler olduğuyla ilgili yanlış bir algı olduğunun altını çizdi. Kalkan; “Buradan biz tekrar Eskişehir halkıyla koordine olabilirsek eğer kendi iç pazarımızdan başlayıp açılarak devam etmemiz gerekiyor.” dedi.
BİZLERİN EMEĞİNİ ÇALIYORSUNUZ
Sektör dışından olanların da bu işe el attıklarını söyleyen Kalkan, durumdan çok şikayetçi olduklarını dile getirdi. Kalkan; “Bizim 50 lira dediğimiz mutfak dolabına onlar çok rahat 30 diyorlar. Çünkü algısı vergisi kirası yok. Bu yönden odamıza çok fazla şikâyet var. Tabi bazı prosedürler var onu o anda yakalamanız gerekiyor. Vergi dairesine yapılan şikayetlerde boşa çıkanlar oluyor yani yakalayamadığımız oluyor. Bunlarla mücadele etmek oldukça zor. Öncelikle vicdanlarına bırakıyorum o arkadaşların. Belli maaşlarla belli yerlerde çalışıyorsunuz, bizlerle çalışan arkadaşların emeğini çalıyorsunuz. Çünkü biz sizin 3 lira dediğiniz yerde 5 liraya iş alamayınca 4e indirmek zorunda kalıyoruz. Böyle olunca da yanımızdaki arkadaşa 10 vereceksek 8 vermek zorunda kalıyoruz.” şeklinde konuştu.