2019 Mayıs’ının 19’unda Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcı sayılan Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışının 100. Yılı’nı kutluyoruz.. Bunca tartışma arasında şu soru da akla gelebilir.
Acaba Mustafa Kemal Samsun’a gidemeseydi ne yapacaktı.? Bir B planı var mıydı ? Tarih bunun cevabını “evet” olarak veriyor. Bir planı vardı. Paşa, Samsun yolu ile Anadolu'ya ayak basma olanağını bulamamış olsaydı, Anadolu'ya gizlice Kocaeli üzerinden geçecekti. Ve Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımı Samsun'da değil Kocaeli'nde atılmış olacaktı. Aynı tarih başka türlü yazılacaktı.
Atatürk'ün başyaveri Cevat Abbas Gürer hatıralarında, hiçbir kitapta bulunmayan çok ilginç ve farklı bilgiler veriyor. Mustafa Kemal Paşa Samsun'a çıkmadan aylar önce Anadolu'ya gizlice geçebilmek için planlar yapmış ve Cevat Abbas Bey'e, Kocaeli bölgesinde küçük silahlı müfrezeler (milisler) oluşturulmasını emretmişti. Cevat Abbas Bey , Paşa'dan aldığı emirle harekete geçerek Kocaeli bölgesinde görevlendirilmek üzere, bir Kuva-yı Milliye örgütü kurmuştu. Ve bu kuvvetlerin başına da Yahya Kaptan isimli gözüpek bir vatanseveri tayin etmişti.
Yahya Kaptan’ın müfrezesi Anadoluda kurulan ilk Kuayi Milliye gücüdür. Tarihçi Ziya Şakir (Soko) Bey'in yazdıklarına göre ; "Yahya Kaptan, Köprülü'lüdür. Ve kendini bildiği günden itibaren de hayatını silaha bağlamış, Bulgar ve Sırp çetelerine kan ağlatmış, kendi muhitinde ağlayan çocukları, 'Yahya geliyor !' denildiği zaman susturacak kadar nam almıştır.” Birinci Dünya Savaşı'nda Teşkilat-ı Mahsusa'nın Osmancık Taburu ile Irak'a gitmiş, bu taburun çöküş ve dönüşüne kadar İngilizlerle savaşmıştı,
Samsun gitmek gibi bir fırsat çıkınca Yahya Kaptan ve Kocaeli seçeneği devre dışı kalmış ancak Mustafa Kemal’in Yahya Kaptanla işi daha bitmemişti. Yahya Kaptan sıkça çektiği telgraflarla “Emirlerinizi bekliyorum” diyordu. Mustafa Kemal Paşa Yahya Kaptan’a şu cevabı göndermişti.
"İzmit merkezi vasıtası ile Kuşçalı telgrafhanesinde Yahya Efendi'ye ; Bulunduğunuz havalide kuvvetli bir teşkilat yapınız. Adapazarı Kaymakamı Tahir Bey vasıtasıyla bizimle tesis ve temini irtibat eyleyiniz. Şimdilik hazır bulununuz.. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Reisi Mustafa Kemal"
Bu tel Yahya Kaptan’a kesin bir emirdi ve Yahya Kaptan ölesiye sevdiği Mustafa Kemal dışında hiç kimseden emir almıyordu. Başına buyruktu. Kimseye sormuyor, bildiği gibi savaşıyordu. Bu yüzden Yahya Kaptan'ın başarıları, onu İstanbul'da İttihatçı “Karakol Cemiyeti” nin bazı mensuplarının ve Kocaeli yöresinde bulunan İstanbul Hükümetine bağlı asker ve mülki amirlerin hedefi haline gelmişti.
7 Ocak 1920 tarihinde işbirlikçi İstanbul hükümetinin adamları Yahya Kaptanı pusuya düşürerek şehit ettiler.. Mustafa Kemal Paşa bu olayın peşini bırakmadı. Bu cinayete neden olan sorumlulardan tek tek hesap sordu. İstanbul'daki milli teşkilat Yahya Kaptan'ı öldürülmesine seyirci kalmış ve olaya engel olmamıştı. Nutukta şöyle diyordu ; "Merhumun hiç kimseyi dinlememesinin, katline sebep olarak gösterilmesi asla doğru olamaz. Şehid-i merhum, beni dinliyordu. Benden emir alıyordu. Verdiğim emre göre hareket ediyordu. Başka bir makam ve kişiye bağlı olduğunu, onlardan emir alması lüzumunu kendisine emretmemiştim.."
Tarih böyle isteseydi, şimdi onun kahramanlıklarını okuyacaktık. Ruhu şad, mekanı cennettir inşallah…