TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde demiryollarında yaşanan kazaları gündeme getiren CHP’li Utku Çakırözer, Bakan Adil Karaismailoğlu’ndan kazalarda sorumluluğu bulunan yöneticilerin de cezalandırılmasını istedi. Çakırözer, “Ankara'da meydana gelen YHT kazasında, TCDD Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları sorumlu bulunmuştu. Çorlu'da meydana gelen katliamda da yargılanmakta olan alt düzey demir yolu çalışanlarının sorumlu olmadıkları, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve bazı daire başkanlarının sorumlu oldukları tespit edildi. Sorumlu olan bu üst düzey yöneticilerin hakkında bir tasarrufta bulunmayı düşünmüyor musunuz?” diye sordu.
Çakırözer, TCDD’deki görev değişikliklerini de gündeme getirerek, “Öyle şeyler görüyoruz ki başkanlar, başkan yardımcıları, bölge müdürleri, gar müdürleri, yardımcıları, gişe memurlarına sürgünler yaşanıyor. İktidar mı değişti? Nedir bu personel sürgünleri” dedi.
“İKTİDAR MI DEĞİŞTİ İNSANLARI SÜRÜYORSUNUZ”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde geçtiğimiz aylarda devlet demiryollarına bağlı kurumlarda gerçekleşen görev değişiklikleri ile görevden almaları Bakan Karaismailoğlu’nun gündemine getirdi. Kurumda iktidar değişmiş gibi görevden almaların yaşandığına dikkat çeken Çakırözer, “Biz iktidar değiştiğinde dahi liyakate bakılması gerektiğini düşünüyoruz ama öyle şeyler görüyoruz ki başkanlar, başkan yardımcıları, bölge müdürleri, gar müdürleri, yardımcıları, gişe memurlarına, onlara kadar sürgünler yaşanıyor. Ne oluyor? Yani Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı gitti de başka bir iktidar mı geldi Bakan değiştiğinde, Genel Müdür değiştiğinde? Bu nasıl bir şey? Siz bunu tasvip ediyor musunuz?” dedi.
“ASIL SORUMLULARDAN HESAP SORACAK MISINIZ?”
Bütçenin etkin ve verimli şekilde kullanılması için kurumun yöneticilerinin yetkin kişilerden seçilmesi gerektiğini söyleyen Çakırözer, demir yollarında meydana gelen kazaları da hatırlatarak, “Bu kazalara baktığımızda, yetkin olmayan kadrolarla vatandaşlarımızın göz göre göre ölüme gönderildiği görülmekte. Ankara'da meydana gelen YHT kazasında, TCDD Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcıları, Daire Başkanları sorumlu bulunmuştu. Çorlu'da meydana gelen katliamda da mahkeme aşamasında alınan bilirkişi raporu tamamlandı. Yine, yargılanmakta olan alt düzey demir yolu çalışanlarının sorumlu olmadıkları, genel müdür, genel müdür yardımcıları ve bazı daire başkanlarının sorumlu oldukları tespit edildi. Siz ne düşünüyorsunuz? Sorumlu olan bu üst düzey yöneticilerin hakkında bir tasarrufta bulunmayı düşünmüyor musunuz? Bu kadar insan bu kazaları konuşuyor. Ekim ayında dört gün içinde 3 tren kazası meydana geldi. Bu yöneticiler tedbir almak yerine kurban keserek kamuoyunun gündemine geldiler. Çorlu'da bilirkişi raporuyla suçsuzlukları ortaya çıkan alt düzey çalışanlar mahkemede yaptıkları savunmalar nedeniyle Sivas'a, Yozgat'a sürgüne gönderildi. Bunlar sizin onayınız ile mi oluyor” diye sordu.
“KAR EDEN KURUM, ZARAR AÇIKLAMA NOKTASINA GELDİ”
Çakırözer, Mart ayında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Ankara’da TÜRASAŞ ismiyle kurulan şirkete bağlanan TÜLOMSAŞ’ın son durumunu Bakan Adil Karaismailoğlu’nun gündemine getirdi. Çakırözer, TÜLOMSAŞ’ın Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da kurulan şirkete bağlanması sonrasında TÜLOMSAŞ’ın niteliğinin yok edildiğini söyleyerek, yaşanan süreci aktardı.
TÜLOMSAŞ’ın pasif bir duruma getirildiğini aktaran Çakırözer, “Raylı sistemler, havacılık sistemleri ihracat hedefleri açısından önemlidir. Raylı sistemlerde bizlerin Türkiye için koyacağı hedefler önemlidir. Ancak biz önemli sanayi kurumlarımızı korumak yerine onları pasif hale getiriyoruz. Eskişehir'deki TÜLOMSAŞ, Adapazarı'ndaki TÜVASAŞ, Sivas'taki TÜDEMSAŞ birleştirildi, adı ‘TÜRASAŞ’ oldu. Yeni bir şirket kuruldu, başına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden ayrılan bir bürokrat geldi, bir kadro kuruldu. Ama biz bu birleştirme sonrasında maalesef bu kurumların niteliğinin yok edildiğini gördük. Size TÜLOMSAŞ’tan örnek vereyim. Son beş yılda İstanbul Sanayi Odası'nın ilk 500'ünde, ilk bininde yer alan; geçen yıl 400 milyon lira ciro, 10 milyon lira kâr yapan TÜLOMSAŞ bu yıl zarar açıklama noktasına geldi. Eskişehir’de orada çalışan işçilerle görüşüyoruz. Hiçbiri halinden memnun değil, moralleri yok. Çünkü yeni iş yok, proje yok. General Electric'le 50 tane lokomotif üretmek için anlaşma yapan, 11'ini ihraç eden TÜLOMSAŞ’ın artık o eski durumu kalmadı maalesef” dedi.
“ESKİŞEHİR’E 100 MİLYONLUK ZARAR”
Çakırözer, TÜLOMSAŞ’ın alt yüklenicileriyle birlikte Eskişehir'in yan sanayisine yıllık yaklaşık 100 milyon liralık bir iş potansiyeli sağladığını da hatırlatarak,Tülomsaş’ın pasifleştirilmesinin Eskişehir sanayisine zarar verdiğini belirtti. Çakırözer, “Tülomsaş’ın pasifleştirilmesi hem Eskişehir hem de ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Siparişler Ankara’dan veriliyor. Eskişehir’e fırsat gelirse o imkanlardan yararlanabilecek. Böyle şirket, böyle planlama olmaz. Bu planlamalarda sıkıntı var” dedi.
ŞİRKETİN SİTESİ BİLE YOK!
TÜRASAŞ ismi ile kurulan şirketin aylar geçmesine rağmen bir sitesinin bile faaliyete geçirilemediğini dile getiren Çakırözer, “Kurduğunuz yeni şirket TÜRASAŞ'ın internet sitesi bile aktif hale getirilemedi. Yani yurtdışından birisinin ‘Ya, böyle biri var mı? Bu şirket ne oldu?’ diye araştırma yapabilecekleri bir site yok. Böyle şey olmaz. Biz ihracat hedefleri derken bunların olması kabul edilemez” diye konuştu.