Yaşam

Odunpazarı barınağı hayvanlar için büyütülüyor

Loading...

Abone Ol

Odunpazarı Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Ali Cavit Baysal, 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü” dolayısıyla, vatandaşları ve hayvan severleri,   sokaklarındaki hayvanlara sahip çıkmalarını istedi.  

Odunpazarı Belediyesi’nin sahipsiz sokak hayvanlarının (kedi-köpek) geçici bakımevinde kısırlaştırılması, sahiplendirilmesi, tedavileri, paraziter mücadeleleri, bakımları ile kayıt altına alınmasını içeren rehabilitasyon hizmetleri verdiğini aktaran Veteriner Baysal, “Bakımevi tüm sokak hayvanlarının toplanıp barındırıldığı bir yer olmayıp, sahadan sadece rehabilitasyona tabi tutulacak sokak hayvanları toplanmaktadır. Bakımevinde köpek kapasitesi 215 adet, kedi kapasitesi ise 120 adettir ve 26 personel ile 7/24 hizmet verilmektedir.” dedi.

YASAKI IRKLAR SORUNU

“5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yer alan ve Bakanlıkça belirlenen tehlike arz eden hayvanları (Amerikan PitbullTerrier, DogoArgentino, FilaBrasilerio, Japanese Tosa, AmericanStaffordshireTerrier ve AmericanBully ırkı köpekler ) üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmıştır.” diye konuşan Baysal, 14.01.2022 tarihine kadar sahiplerince kayıt altınmış olması gerektiğini söyledi. Bu süre içinde kayıt altına alınmaması durumunda; ekonomik maliyeti nedeniyle yasal yaptırımlardan idari para cezalarından çekinen hayvan sahiplerinin bu köpeklerini ya feragat ile Belediye Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi’ne teslim ettiğini ya da sokaklara başı boş bıraktıklarını anlatan Baysal, “Bu yasaklı ırklar toplanmış ve bakımevine getirilmiştir.” şeklinde konuştu.

Yapılan yasal değişiklikle bu ırkların; altyapısı uzun süreli barınmaya elverişli olmayan, rehabilitasyon amaçlı hizmet veren bakımevlerine hapsedilmesi ve yaşamlarını burada sürdürülmesine mahkum edilmesi hayvan refahı açısından çok yanlış bir karar olduğunu ifade eden Veteriner Baysal, “Çok iyi bakım, beslenme ve barınma şartlarından bakımevine zorunlu alınan yasaklı ırk köpeklerin bakımevleri şartlarına adaptasyonu için yoğun çaba sarf edilmiştir.” dedi.   

20 BİN METREKARE EKLENECEK

Odunpazarı Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaklaşık 50 adet yasaklı ırk köpek bulunduğunu dile getiren Baysal, şunları söyledi: “Bu yasaklı ırk köpeklere yönelik hayvan sağlığı ve refahı düşünülerek kapasite artırımına gidilmiş, yaklaşık 7000 metrekare alanda hizmet veren bakımevi ilave 20.000 metre karelik alanda çalışmalara başlamış ve yakın zamanda faaliyete geçireceği bilgisi yetkililerden alınmıştır. Bu alanda öncelikle yasaklı, yaşlı, engelli, yavru, yavrulu ve doğum yapacak özel bakıma muhtaç köpeklere hizmet verilecektir. Çalışmalarımızı takip eden ve yön veren, sokaklardaki hayvanlara sahip çıkan, duyarlılığını her fırsatla gösteren ve yapılan çalışmalarımızda  öncü olan değerli Odunpazarı Belediye Başkanımız Av. Kazım Kurt’ a teşekür ediyorum.”