ÖFKE HALLERİ

Abone Ol

Mutluluk, heyecan, korku  gibi öfke de insani duygularımızdan birisi, aslında öfkenin diğer duygularımızdan pek bir  farkı yok. Nasıl ki bildiğiniz bütün duyguları  doğal olarak algılıyorsanız, öfkeyi  de bir noktaya kadar böyle algılayabilirsiniz.

Öfke tam olarak nedir, acaba öfkelendiğinizde neler olur ? Şimdi hep beraber bunları irdeleyelim, ne dersiniz ?

Öfke bir tür işaret, hem de önemli ve ciddiye alınması gereken bir işaret. Yani öfke, karşılanmamış ihtiyaçların, beklentilerin  işaretidir. Bazen de farkında  olduğunuz ve başkalarının görmesini istemediğiniz kusurlarınızı kapatmak için kullandığınız bir silahtır. Kısacası  öfke,  başınıza gelen olumsuz durumlara  karşı gösterdiğiniz geçici  bir tepki şeklidir.

Öfkeli insanlara maruz kalanların unutmaması gereken şey, öfkesini kontrol edemeyen kişilerin istediklerinin aslında çok basit olduğudur. Öfkeli kişiler diğer  insanlar tarafından hiç bir zaman anlaşılmadığını düşünen, "ben buradayım, beni duy, beni gör" demek için çabalayan kişilerdir.

Öfkelenen kişi, davranışlarının haklı ya da haksız, anlamlı ya da anlamsız olduğuna bakmaz. Yani öfkeli kişi, davranışlarının şeklini sorgulamaz. Ona göre öfkelenişinin kendince bir sebebi vardır. Bu kişinin öncelikle istediği şey,  ilgi görmektir. Öfke, bir soruna işaret etse de mevcut soruna karşı öfkelenmek, o sorunun çözümünü sağlamaz. Sık sık öfkelenmek etrafınızdaki kişilerin yıpranmasına ve sizi kızdıran problemlerin daha da güçlenişine, dolayısıyla da sorunların çözümsüz kalışına yol açar.

Bir anlık öfke ile her şeyi mahvedebilirsiniz. İletişim kurduğunuz insanlarda geri dönüşü olmayan yaralar açabilir, en kötüsü de onları kaybedebilirsiniz. Öfkenin doyurulmamış isteklere, istenilmeyen sonuçlara ya da  karşılanmayan beklentilere karşı  verilen duygusal bir tepki olduğunu unutmamalısınız.

Acaba öfke  ile mücadele ederken neler yapmalısınız ?

Öncelikle öfkenizin nedenini anlamakla işe başlayabilirsiniz. Sonrasında öfkenizin, öfke  duyulan şeyin niteliğine göre biçimlenebilecek ve kontrol altına alınabilecek bir hissiyat olduğunu anlamaya çalışabilirsiniz.

Elbette insanın öfkesini kontrol edebilmesi öyle kolay bir şey değil.  Öfkeli insan kendini hep yalnız ve anlaşılmaz hisseder. Kötü bir niyeti olmasa dahi çevresindeki insanlar  onu her zaman despot ve saldırgan bir kişi olarak algılar. Tabi ki bu algıyı değiştirebilmek de kolay değil.

Buradaki en önemli faktör, öfkenizin nedenini anlayıp hissettiklerinizi başkalarına doğru aktarabilmektir. Öfkeyi doğru ifade etmek çeşitli yöntemlerle öğrenilebilir bir şey. Öfkeyi doğru ifade etmek becerisi kazanmaya “öfke kontrolü” denir.

Öfke kontrolündeki temel amaç; saldırganlıktan uzak, şiddet içermeyen, kişinin kendisine ve çevresindekilere zarar vermeyecek şekilde öfkesini ifade etmeyi öğrenebilmesidir.

Öfkeyi saldırganlıkla değil de sözel olarak ifade edebilmek, öfke kontrolündeki en sağlıklı yöntemlerden birisidir. Bunun için öncelikle, gerçekten istediğiniz şeyin ne olduğunun farkına varmalı ve  bunları da açık açık karşınızdaki kişilere aktarmalısınız. Öfkenizi doğru biçimde ifade etmeyi öğrenemezseniz bir süre sonra bu duygunuz sizde geri dönüşü olmayan ve uzun tedaviler gerektiren çeşitli hastalıklara yol açabilir.

Öfkelendiğinizde ilk önce kendinizi sakinleştirmeye çalışın daha sonra nefes alış verişlerinizi, kalp atım hızınızı kontrol ederek içinizdeki öfke duygusunu hafifletmeyi deneyin. Eğer tüm çabalarınıza rağmen öfkenizle kendi kendinize başa çıkamıyorsanız alanında uzman bir  psikiyatr, psikolog ya da bir yaşam profesyonelinden yardım almayı deneyin.

Aman ha dikkat!  Ne demiş atalarımız, ''keskin sirke küpüne zarar.''

Sakin kalın efendim...