Eğitim Sen Eskişehir Yürütme Kurulu adına konuşan Özkan Demirkol, 2024 – 2025 Eğitim öğretim yılına başladığımız bu günlerde, daha okullara alışmaya çalıştığımız bu süreçte ilgili bakanlıkların sınıfta kaldığını söyledi. Okullara; İşkur üzerinden İşgücü Uyum Programı (IUP) adı altında duyurulan projeye göre personel alımı yapılacağını, okullarda görevlendirilecek ve haftada 3 gün çalıştırılıp, çalıştığı günler için 566 TL günlük ücret ödemesi yapılacağı açıklanan programın talep görmediğini aktaran Demirkol, “Bu durum okulların açıldığı daha ilk haftadan itibaren kriz yaratmıştır.” dedi.

İşgücü Uyum Programının; ucuz iş gücü ve emek sömürüsü içeren bir  program olduğunu dile getiren Özkan Demirkol, programın içeriğini şöyle anlattı: “Program kapsamında 10 aylık süreç içerisinde, en fazla 140 gün ve günde 7.5 saat çalışılacak, programa devamlar zorunlu olacak ve sadece genel sağlık sigortası yapılarak emekliliğe yansımayacak şekilde planlanan çalışma şartlarını kabul eden personele aylık en fazla 8 bin 400 lira civarında ücret ödenecek düzenlemeler içermektedir.” İşkur, Milli Eğitim Müdürlükleri ve okul müdürlüklerinin birçok kez duyuruya çıkmalarına karşın, bu şartlar altında çalışacak yeterli personel bulamadığını ifade eden Demirkol, “Yetersiz personel nedeniyle okullar gerekli temizlik ve hijyen koşullarını sağlayamadıkları için zor durumdadır.” diye konuştu.  

Eğitim Sen Eskişehir Yürütme Kurulu adına konuşan Özkan Demirkol açıklamasını şöyle sürdürdü: “İş gücü Uyum Programı kapsamında çalışacak personel bulamayan okullar, okul aile birlikleri üzerinden program dışı yardımcı personel açığını kapatmaya çalışmakta, bu mali külfet bağış ve aidat adı altında toplanmaya çalışılan paralarla veliler üzerine yıkılmaktadır. Para toplama işleri öğretmenlerin üzerine kalmakta ve bu durum okul idareleri ile öğretmenler arasında sıkıntılar yaratmaktadır. Böyle bir program ısrarının sorunları daha çok derinleştirmesi, gerektiği şekilde yapılamayan temizlik ve hijyen koşullarının salgın hastalıkları tetiklemesi ve eğitim sürecini olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır. Eğitim Sen olarak pandemi döneminden bu yana okulların temizliği konusunda gerekli uyarıları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz!! Yanılmadık ve doğruları söylemeye devam edeceğiz. Bu nedenle ilgili bakanlıklar bir an önce bu emek sömürüsü programdan vazgeçmeli, okullara kalıcı ve yeterli yardımcı personel alımı yapmak için gerekli adımları atmalı, kesintisiz ve gerektiği şekilde hijyen koşullarını sağlamalıdır.”

Eskişehir'de 16 okul hizmete girdi Eskişehir'de 16 okul hizmete girdi