Alpu’da yapılması planlanan kömürlü termik santralini, Alpu Belediye Başkanı Rafet Demirtaş savunuyor. Zenginlik adına, ilçeye ve şehre getireceği ekonomik gelirler adına ve alınması beklenen birkaç yüz işçi alımı için savunuyor.
Güya zenginlik gelecek ihya olacak. Ya halk sağlığı ya başta çocukların ve torunların olmak üzere insanların sağlığı, yok olacak tarım bunu hiç düşündün mü bay başkan…. Gothe’nin diyor ki; ”İnsanlar önce para kazanmak için sağlıklarını, sonra da sağlıklarını korumak için paralarını harcarlar.”
Ama inan, yoksulların, asgari ücretle geçinen insanların sağlıklarını koruyacak paraları da yoktur.
Her şeyin fiyatının bilindiği ama neredeyse hiçbir şeyin değerinin bilinmediği bu çağda, enerjiye sermaye gözüyle değil halk sağlığı gözlüğü ile bakmak gerekiyor.
Bursa özelinde bir organize sanayi bölgesi içine kömürlü termik santral kurulması sürecinin gündeme gelmesiyle Tabip Odası Çevre Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala tarafından hazırlanmış, dökümandan bazı çarpıcı bilgileri paylaşalım:
"*Kömürlü termik santraller birçok kirletici maddenin çevreye yayılmasına yol açıyor. Bu santrallerden kaynaklanan 67 farklı hava kirleticisi var ve bunların çoğu kansere, olumsuz sinir ve solunum sistemi etkilerine yol açabilen kirletici maddeler.
*Kömürlü termik santraller, endüstriyel süreçlerden kaynaklanan tüm hava kirleticilerinin yüzde 40’ını üretiyor. ABD’deki rakamlar elektrik kullanımı ile ilişkili azot oksitlerden kaynaklanan hava kirliliğinin yüzde 87’sinin, kükürt dioksitlerden kaynaklanan kirliliğin yüzde 94’ünün ve cıvadan kaynaklanan kirliliğin yüzde 98’inin kömürlü termik santrallerden kaynaklandığını gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılında hava kirliliğini kansere yola açan etmenler listesine aldığı, özellikle akciğer ve mesane kanseri açısından riski arttırdığını belirttiği düşünüldüğünde kömürlü termik santrallerin neden olacağı hava kirliliğinin yol açacağı sağlık sorunlarını kestirmek güç değil.
*Kömürlü termik santraller hem çalışanlar hem de çevrede yaşayanlar üzerinde olumsuz sağlık etkileri oluşturabiliyor. Bu santraller, çevrede yaşayanlardan yakın çevredekiler(15 kilometre yarıçaplı alan) başta olmak üzere yüzlerce kilometre uzakta yaşayanlar üzerinde de olumsuz sağlık etkileri oluşturabiliyor. Çevrede yaşayanlar arasında risk grupları çocuklar, yaşlılar, astım ve KOAH hastaları ile sosyo ekonomik düzeyi düşük olanlar gösteriliyor.”
Alpu7da kurulması planlanan bu termik santral’a ‘hayır’ diyen ve ‘Ben bu vebali alamam’ diyen AK Partili meclis üyelerini biliyorum. Çevre için, sağlık için, canlılar için ve çocuklara temiz ve sağlıklı bir ilçe ve şehir bırakmak için ‘hayır’ diyen insan sayısı giderek artıyor.
Santrali zenginlik gelecek diye savunanlara sesleniyorum; bizlere inanmıyorsunuz da hiç olmazsa Kanuni Sultan Süleyman’a kulak verin:
”Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.”
O yüzden; ölüm getirecek zenginlik yaşanacak bir cehennemdir.
Eskişehir’e kömürle termik santrali istemiyoruz.
Francis Rous’un dediği gibi; “”Sağlıktan büyük zenginlik yoktur.”