Gündem

Ortak iş birlikleri çalıştayı düzenlendi

Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ETGB) Yönetici Şirketi ATAP A.Ş. ev sahipliğinde “IPA AR&GE Projeleri Ortak İş Birlikleri Çalıştayı” düzenlendi.

Abone Ol

İki gün süren çalıştayda örnek projeler, merkezler ve çalışma modelleri, sürdürebilirlik:proje ve merkezlerin ortak sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileri, sınır ötesi iş birliği ve IPA III programı sunumları ve Avrupa Birliği Birlik Programları Tecrübe Paylaşımı konuları görüşüldü.

“IPA AR&GE Projeleri Ortak İş Birlikleri Çalıştayı” bu yıl ATAP A.Ş.’nin yürütücüsü olduğu ve Türkiye'deki en başarılı IPA projelerinden biri olan Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin (ETİM) olması dolayısıyla Eskişehir’de yapıldı. Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ETGB) Yönetici Şirketi ATAP A.Ş. ev sahipliğinde düzenlenen çalıştaya İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Bursa’dan 12 IPA proje temsilcisive uzmanları katıldı.Çalıştayın açılışında konuşan ATAP A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Metin Saraç, teknoloji merkezleri olarak farkındalıklarını göstermeleri gerektiğini söyleyerek, “Bu tür toplantılar ile projeler birbirlerini tanısınlar ve ortak proje yapma kültürünü geliştirsinler arzusundayız. Sürdürülebilirlik noktasında sıkıntılar yaşıyoruz. Merkezler olarak bizler farkındalığımızı göstermemiz gerekiyor. Ortak iş yapma kültürünü ne yazık ki beceremiyoruz. Artık bunu aşmamız gerekiyor. Neler yapabileceğimizi mutlaka sanayicilerimize anlatmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Yüksek katma değerli ürün üretime geçmeliyiz

Saraç ülke olarak yüksek katma değerli ürün imalatına geçilmesi gerektiğini ifade ederek, “Yüzde 3,5’luk yüksek katma değerli ihracat miktarımız 8 milyar dolar. Düşük teknoloji ihracat oranımız yüzde 30, ihracat miktarımız 80 milyar dolar. 8 milyar dolar ile 80 milyar doların parasal kar karşılığı aynı. Bizim mutlaka ülke olarak yüksek katma değerli ürün üretime geçmemiz gerekiyor. Merkezlerimize burada büyük iş düşüyor. Bakanlığımızdan daha çok destek bekliyoruz. Merkezlerin ilerleyiş şekline göre teşvik mekanizması değiştirilmeli” dedi.

Sağkaya, birliktelik vurgusu yaptı

Çalıştayın açılışında söz alan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Yönetimi Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya ise bu tür çalıştayların sürekli hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “IPA-II macerası 2017 yılında başladı, sektörlerde ya da teknolojilerde üstleri oluşturalım ve bu üsleri hem sanayiye yön verir şekilde adapte edelim hem de Ar-Ge yapsınlar, sektörü yönlendirsinler, sektörle beraber hareket etsinler istedik. Durmamak gerekiyor, sürekli aktif ve sahada olmak gerekiyor. Bunlar çok kıymetli hususlar. Projeler ayrı ayrı tek başına çok kıymetli ancak beraber hareket ettikleri zaman güçleri ve etkileri çok fazla olacağına inanıyoruz. Nasıl birlikte hareket edilebilir, beraber hangi noktalara gidilebilir, bunları beraber kurgulamamız gerekiyor. ATAP’ın ev sahipliğini yaptığı bu etkinlik çok kıymetli. Bunları artık sürekli hale getirmek gerekiyor” diye konuştu.