Sağlık Haberleri

Ortodonti Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Abone Ol

 Ortodonti tedavisi dişlerin olması gerekenden farklı yerde olması, çapraşık dişlere sahip olunması gibi durumlarda dişleri en iyi görünümüne kavuşturmak amacıyla yapılan bir tedavidir. Diş hekimlerinin ortodontiye yönelik eğitim almış olanları ile yapılır. Dişlerin bozuk olma durumu düzeltilmeden önce ağız, diş, çene ve kafa yapısı incelenir.

Hastanın alt ve üst çenesinin geride ya da ileride olması, iskeletsel bozuklukların olması ve çene yapısının dar olması gibi sebepler nedeniyle kişi ortodonti tedavisine ihtiyaç duyabilir. Bunların sebebi bebeklik döneminde emziği gereğinden uzun süre emmek olabilir, süt dişlerinin dökülmesi ile ilgili olabilir. Bunun gibi sebeplerden ötürü ortodontik problemler oluşabilir.

Ortodonti tedavisi nasıl yapılır?

Ortodonti tedavisi süreci uzun sürebilir, dolayısıyla birkaç aşamadan oluşur. İlk olarak ortodonti uzmanı hastayı muayene eder ve ağız ve diş yapısında hangi sorunların olduğunu belirler. Detaylı bir muayene sonucu hastaya gerekli bilgileri verir ve tedavi sürecinden bahseder. Şeffaf plak, hareketli ortodontik araçlar gibi yöntemleri size sunar. Karar verilmesinin ardından ortodonti tedavisi başlamadan önce bu tedaviye hazırlık aşaması vardır. Hazırlık aşamasında gerekli ise 20’lik dişler çekilir, çene darlığı varsa diş çekilir. Çürükler var ise tedavi edilir. Dolgular eskimişse yenilir. Ağız ve çene ölçümü yapılır ve ölçümler sonucu tel ayarlanarak tedaviye başlanır. Belirlenen tedaviye göre ortodonti tedavisi birkaç şekilde yapılır.

Hareketli aygıtlar ile ortodonti tedavisi

Genellikle küçük yaşlarda tercih edilen ortodonti aygıtlarıdır. Çene gelişiminin düzgün olmasına yardımcı olur. 7-12 yaşlar arasında yapılacağı içi süt dişlerin dökülmesi ve daimî dişlerin çıkması zamanında olarak dişlerin düzgün çıkmasına yardım eder.

Sabit ortodontik aygıtlar ile ortodonti tedavisi

·       Metal braketler ile: En çok kullanılan ortodontik aygıtlardır. Braketler dişlerin üzerlerine tek tek yapıştırılır. Aralarından tel geçirilir ve bu tel dişleri hareket ettirir.

·       Şeffaf braketler ile: Diş renginde ya da şeffaf olan braketler ile işlem yapılır. Metal braketler gibi dişlere yapıştırılır ve aralarından tel geçirilir. Yetişkin bireyler daha fazla tercih eder çünkü görünürlüğü daha azdır. Ancak dikkat ve bakım konusu şeffaf braketlerde daha önemlidir.

·       Lingual braketler ile: Dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan metal braketler ile tedavi edilir. Dışarıdan bu braketler hiç görülmez. Ancak tedavi süresi dişlerin dış yüzeyine yapıştırılan tedaviye göre daha uzun sürer.

Telsiz ortodonti tedavisi

Bu tedavide diş ölçümü alınır ve diş çarpıklıklarının düzeltilmesi için şeffaf plak hazırlanır. Aşama aşama düzeltilen dişler dışarıdan çok belli olmayan şeffaf plaklar ile sağlanır. Yemek yerken, diş fırçalarken çıkarılması gerekir. Çene bozukluğunda kullanılmaz sadece çarpık dişlerin tedavilerinde kullanılır.