Özeleştiri

Abone Ol

Çocuk futbolu, çocuğun esas ve asıl olarak ‘oyun’ oynadığı, oynarken eğlendiği, eğlenirken öğrendiği ve oynamaya doyamadığı futboldur.
(Bu cümle, “Topu ortaya at, koşun topun peşine” olarak algılanmamalı.)

Özellikle de TFF, en son çıkardığı UEFA C güncellemesinde bunun üzerine durmuş, çok da güzel ve faydalı buldum.

Futbol kulüplerinde altyapı kavramı, 12 yaş ve üzeri çocuk ve gençlerin oluşturduğu yarışmacı takımlar olarak bilinmektedir. Ancak bu yaş gruplarını besleyecek, doğru hareket ve futbol eğitiminin temellerini almış çocuklara ihtiyaç vardır. Amatör ve profesyonel futbol kulüplerinin öncelikli hedefi, 15 yaş altı çocuk ve gençlere yönelik nitelikli futbol eğitimi programları düzenlemek olmalıdır.

Eskişehirspor’un, Eskişehir’deki tüm kulüplerle iletişim ve iş birliği hâlinde olarak daha fazla çocuğa ulaşması ve çeşitli aralıklarla futbol şenlikleri organize etmesi gerekmektedir. Bu sayede hem elit futbolcuya ihtiyaç duyan yarışmacı takımlara oyuncu desteği sağlanmış, hem de kulübün yakın çevresine karşı sosyal sorumluluğu yerine getirilmiş olacaktır. Düzenlenecek programlar ve organizasyonlarla çocuklar daha erken yaşlarda futbolla tanışacak ve bu sayede futbolun sevdirilmesi ile temel futbol eğitiminin en etkili zamanda verilmesi sağlanacaktır.

Okuduklarımızın ve gördüğümüz eğitimlerin Eskişehir altyapılarında uygulanabilirliği nedir, uygulanıyor mu diye bir özeleştiri yapmamız gerekirse:

Maalesef, Eskişehir altyapı takımları turnuvalar için Antalya, Bursa, İnegöl, Kütahya ve civar illere gitmektedir. Hani Eskişehir “spor şehriydi”, bu cümle artık tozlu sayfalarda kaldı sanırım. Eskişehir’de tesis eksikliği had safhaya ulaşmış durumda. Eskişehir’deki futbol okullarındaki öğrenci sayıları, gördüğüm kadarıyla eşit paylaşılmış şekildeyken sürdürülebilirlik için aynı şeyi söyleyemem. Bu konuda önemli olan da sürdürülebilirliktir.

Eskişehirsporumuz bu durumun neresinde, nasıl bakmaktadır dersek; Eskişehirspor’un bu durumdan pek de faydalandığı söylenemez. Eskişehir’de onlarca futbol okulu ve altyapı takımı varken bunları izleyen, takip eden bir scout belgeli scout şefi var mı? Scout belgeli scout ekibi var mı? Yok! Ama bakıyorsunuz onlarca transfer yapılmış. Peki, bunları kimler önermiş, kimler kaç kez izlemiş? İzlemişse iç saha-dış saha raporları yapılmış mı? Hepsi soru işareti. Ne acıdır ki bırakın şehir dışındaki gençleri bulup takip etmeyi, raporlamayı; Eskişehir içindeki altyapı maçlarını izleyip bunları takip edecek bir ekip bile yok. Gerçekler acıtır…

Ha, bir de Eskişehir’imizin profesyonel liginde Anadolu Üniversitesi takımı var, değil mi? Bunu da başka zamana bırakalım…

Eleştirinin olmadığı her alanda ve her yerde başarı gelmez. Acil olarak bu konuda büyük adımlar atılmalı, sinerji ortamı yaratılmalı, adamcılık değil; belgeli, bilgili kişilerle çalışılmalıdır.

17 Ocak 2025
Muhsin Çakallı