Gündem

Özlük hakları ve maaş için haklarını arıyorlar

Harb-İş Sendikası üyeleri özlük haklarında, maaşlarda yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmek için Ulus anıtı önünde basın açıklaması yaptı.

Abone Ol

 Harb-İş Sendikası üyeleri özlük haklarında, maaşlarda yaşadıkları mağduriyetleri dile getirmek için Ulus anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan şube başkanı Hasan Atak şunları söyledi; “Savunma sanayisinde gücü olmayan hiçbir devlet ekonomik bağımsızlığını sürdüremez. Savunma sanayisinde elde edilebilecek güç, bağımsızlığın en büyük ve önemli adımıdır. Bu da tamamen kendini yetiştirmiş tecrübeli ve kalifiyeli personellere bağlıdır. Askeri harcamaların Türkiye'de her geçen gün artmasına rağmen bu harcamaların tecrübeli ve kalifiye çalışanlara yansımaması başlı başına bir sorundur. Savunma sanayiinde özlük haklarımızda iyileştirmeler ve düzenlemeler yapılmadıkça bu sorun büyümekte gücümüzü ve bağımsızlığımız kaybettiğimiz teknik personeller nedeni ile riske girmektedir. 

Eskişehir şubesi üye ve kurulları ile uzun zamandan bu tarafa hiçbir siyasi kaygı gütmeden sınıfsal olarak üyelerimizin emekçilerimizin yanında durduğumuz şekilde dün ne diyorsak bugün de aynı şeyleri söylemeye devam ederek bu gerçekleri kamuoyuyla paylaştık. Bugüne kadar alanlarda, sosyal medyalarda, yazılı ve görsel basın aracılığı ile yaptığımız basın açıklamaları ile sesimizi duyurmaya çalıştık. İşyerlerimizde, yemekhanelerimizde sesimizi duyurmaya çalıştık. Eskişehir’den Ankara’ya kadar yürüyerek sesimizi duyurmaya çalıştık. Ankara’ya üyelerimizle birlikte giderek bir kez daha yaşadığımız sorunlara dikkat çekmek istedik ancak Ankara’ya girmemize izin verilmeden geri döndürüldük. Bunun üzerine şehrimiz milletvekilleri, genel müdürlüğümüz, Eskişehir Valimiz, Çalışma Bakanımız, İktidar ve Muhalefet partisi yetkilileri ile bir takım görüşmeler yaparak yol almaya çalıştık ancak maalesef bugüne kadar istediğimiz sonucu alamadık. Özlük haklarımızda, maaşlarımızda yaşadığımız mağduriyetleri dile getirmek, geçim sıkıntımızı bir kez daha ülke gündemine taşımak ve sorunumuzun sadece maaş değil aynı zamanda büyük bir milli beka sorunu olduğunu sesimizi duymayanlara duyurmak adına bir kez daha alanlaraçıktık  08.08.2024 Perşembe günü itibariyle Eskişehir Ulus anıtının önünde “BİZİMKİSİ BİR MİLLİ BEKA SORUNUDUR” sloganı ile 3 gün süren emek nöbetimizi başlattık bugün de sizlerin katılımı ile basın açıklamamızı gerçekleştiriyoruz.

Bugün savunma sanayii işçilerinin yaşamış olduğu sorunun tüm emekçiler tarafından yaşandığının farkındayız. IMF reçetelerinden de beter bir programla bir kez daha ezilenlerin, yoksulların ceplerine göz dikildiğinin farkındayız. Torba yasalarla vergi yükü işçilerin, emekçilerin, emeklilerin omuzlarına yıkılıyor. Farkındayız.

Ücretlerimizin belirlenmesinde temel alınan ekonomik veriler TÜİK eliyle düşük gösterilirken vergi ve harçlar astronomik düzeyde artırılıyor. Emeği ile geçinen bizlerin maaşlarından peşinen gelir vergisi kesilirken tüketirken de ayrıca vergi vermek zorunda bırakılıyoruz.Bu yükü taşımaya gücümüz kalmadı!Yoksullukta, sefalette eşitlenmek değil hak ettiğimiz refahta birleşmek istiyoruz.

Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şubesi olarak savunma sanayi işçileri olarak; zamlardan, yoksullaştıran ekonomik politikalardan rahatsız olan, “Bu böyle gitmez” diyen herkese sesleniyoruz:Bizlere her geçen gün daha fazla yoksulluk, sefalet, güvencesizlik dayatılan bu sistemi kabul etmeyelim. Daha fazla bedel ödemek istemiyorsanız; sendikalı sendikasız, çalışan-emekli, gelin hep birlikte haklarımız için omuz omuza verelim. Üretimden gelen gücümüzle haklarımıza sahip çıkalım.
 

Bizler, sayıları milyonları bulan emekçiler olarak aylardır hatta yıllardır ifade ettiğimiz bir gerçeği buradan sizlerle bir kez daha kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Adil olmayan, yaptığı işe karşılık gelmeyen, milli gelire sunduğu katkıyı karşılamayan, insanca yaşayacak ihtiyaçlarımıza cevap veremeyen maaşlar ile geçinemiyoruz.  Zaman kaybetmeden acilen ücret ve maaşlarımızın geçinebileceğimiz, asgari düzeyde de olsa insanca yaşayabileceğimiz bir düzeye yükseltilmesini istiyoruz.

Maalesef ülkemizde milli gelire en üst düzeyde katkıda bulunan katma değeri yüksek işlerde çalışan temsil ettiğimiz savunma işçileri de asgari düzeyde rakamlara mahkûm edilmektedir. Ücret ve maaşlarımız reel olarak sürekli erimekte alım gücümüz düşmeye devam etmektedir.

Yeter artık! Elinizi işçinin, dar gelirlinin, emeklinin cebinden çekin. Ekonomik krizin faturasını bizler ödemek istemiyoruz. Kamu çerçeve protokolünün hışmına uğrayan yüzbinlerce kamu işçisi yoksulluk sınırının yarısı kadar bir maaşa mahkûm edilmiştir. Bunu kabul etmiyoruz.  Bizlere hala sabredin çağrıları yapılmaktadır. Biz emekçilere zorla dayatılmaya ve giydirilmeyen çalışılan bu ekonomik kefeni giymeyi kesinlikle reddediyoruz.

Buradan Türk İş ve Türk Harb İş Genel merkezimize defalarca yaptığımız çağrımızı taleplerimizi bir kez daha yeniliyoruz;“Tüm siyasi kaygı ve siyasi konjonktürden bağımsız bir şekilde emeğin ve emekçinin yanında yer alarak sesimizi duyurmak adına tüm mücadele yollarını kullanarak eylemlilik süreçlerinin başlatılması ve işçinin kaderinin yalnızca ikili görüşmelere bırakılmamasıdır. Son 30 yılın en dip seviyesine gerileyen alım gücü ile geçinmeye çalışan temsil ettiğiniz üyelerinizin sesini duymanız “GEÇİNEMİYORUZ” diyen bizleri artık dikkate alarak oyalamalardan vazgeçip gerçek manada mücadele etmenizdir. ” 

Buradan Hükümete çağrımız;“İvedilikle gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, kabul edilebilir bir oransal refah payı ve seyyanen artışı yapmalarıdır. Geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi ve vergi düzenlemesi yapılması şart olmuştur. Artık bu sorun yalnızca bir mali sorun değil ülkemizin milli sorunudur. Bunu görmeniz de şart olmuştur.”

Taleplerimiz şunlardır;

Eylül ayında düzenleme adı altında sadece zam oranlarımızı 4-5 puan arttıracak olan 24,73 zammı bir iyileştirme olarak önümüze getirilmemelidir.Gerçek bir refah payı artışı gerçek bir zam oranı artışı istiyoruz.

Evet vergide adalet sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazandan çok verginin alındığı, artan oranlı servet vergisinin uygulandığı bir vergi düzeni getirilmelidir. Ancak bu düzenleme tek başına asla yeterli değildir. Vergi düzenlemesi ile birlikte tüm gelirlerimize yüzde yüzün altında kalmayacak şekilde ücret artışları için gereğini yapılmalıdır.

Temel ücretlerin tamamını yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır.

Yüksek enflasyon döneminde ücretlerimiz her ay en fazla yılda üç ayda bir belirlenmelidir.

Yoksulluk sınırında yaşanan artışa göre güncellenmeli, üzerine her çeyrekte yaşanan büyüme rakamları refah payı olarak eklenmelidir.

Emekli maaş hesaplama sistemi işçinin lehine acilen düzenlenmelidir.

Ve bu ülkenin milli bekası, geleceği düşünülüyorsa savunma sanayiinde düşmana karşı caydırıcı güç olmaya devam etmesi isteniyorsa savunma sanayiinin asıl unsurları emekçilerine ayrı bir parantez açılarak bugüne kadar kaybedilen hakları ile birlikte savunma sanayii primi verilmelidir.

Bu nedenle bizler kurullarımızla üyelerimizle birlikte üyelerimizi rahatlatacak insan onuruna ve mesleki etiklerine uygun ücret politikaları tavizsiz hayata geçirilinceye kadar hukuki sınırlar içerisinde üretimden gelen gücümüzü kullanacağımızı, işçiye reva görülen bu hayatın kabul edilmezliğini ifade etmeye devam edeceğimize bunun sorumlularının peşini bırakmayacağımızı Türk Harb İş Sendikası Eskişehir Şubesi olarak üyelerimizin beklentilerini karşılamaya yönelik eylemlerimize ve taleplerimize devam edeceğimizi bir kez daha kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz”