Pandemi sürecinden bu yana esnafın çok zor günler geçirdiğini belirten Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen, küçük esnafın ağır ekonomik koşullar altında olduğunu vurguladı. Bilen, döviz girdileri ve enerji fiyatlarının artışı, kira, kira stopajı ve yüksek personel giderlerinin küçük esnafı derinden etkilediğini ifade etti. "Kira artışları ile ilgili uzun süredir arabulucuların olmasını istiyoruz. BAĞ-KUR ve SGK prim gün sayısı eşitlenmeli, söz verildiği gibi esnafımızın mağduriyeti ve adaletsizlik giderilmelidir," dedi.

Vergi Toplama Modeli Eleştirisi

Bilen, alınan ekonomik tedbirlerin vergi toplama modelinin tabana yayıldığını ve dolaylı vergilerle küçük esnafın yok olma noktasına geldiğini belirtti. "Vergi toplama modeli Türkiye’de temelden değişmelidir. Tüketici üzerinden değil, tarladan, fabrikadan, üretimin başında olanlar üzerinden denetlenmeli, kayıt dışı ve merdiven altı üretiminin de önüne geçilmiş olunur," dedi.

Kontrolsüz İşletme Artışı ve Haksız Rekabet

Bilen, kontrolsüz işletme çoğalmalarının esnafı haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığını ve kaotik bir ortam yarattığını ifade etti. Aynı türden işletmeler arasında nüfusa oranlı mesafeler olması gerektiğini belirtti. Ayrıca, temel tüketim maddelerinde KDV oranlarının dengesiz olduğunu ve bankalarla işletmeler arasındaki ticaretin eşit koşullarda yapılmadığını vurguladı.

Nasreddin Hoca Festivali Göle maya çalma ile başladı Nasreddin Hoca Festivali Göle maya çalma ile başladı

Esnafın Borç Durumu ve Talepler

Bilen, esnafın yüzde sekseninin borç içinde olduğunu ve hesaplarının takibe alındığını belirterek, "Vergi toplama modeli kökten değiştirilmeli. Esnafımızın borç içinde olduğu bu dönemde, sağlıklı hizmet verebilmemiz açısından taleplerimiz gözden geçirilmeli ve esnafımıza kontrollü bir şekilde para kazanması sağlanmalı," dedi.

Bilen, esnafın kaderine terk edilmemesi gerektiğini ve alternatif çıkış yolları aramaya zorlanmaması gerektiğini ekledi.

Editör: Mustafa YILDIRIM