Turnike Sistemi
Ulaşım sistemleri, okullar, iş yerleri, yemekhaneler ve özel amaçlı kullanılan mekânlarda turnike ile geçiş sağlanır. Genellikle kart, parmak izi ve yüz okuma teknolojileriyle çalışan turnikeler, girilen bilgi veri tabanında eşleşiyorsa veya geçiş hakkına sahipse geçiş izni sağlar. Ancak kayıtlı personel dışında misafir girişleri olabilir. Bunun yanında, fiziksel engeli bulunan kişilerin dönen turnike ile geçiş sağlamaları oldukça zordur.
Bunun gibi durumlarda, tanımlama sistemleriyle veya güvenlik personelinin geçiş onayı sağlanarak çalışacak yaprak turnike yaptırmak faydalı olacaktır.
Yaprak turnike, içe veya dışa doğru açılarak çalışır. Bu turnikelerle geçiş yapmak oldukça kolaydır. Misafir girişi olabileceği gibi, kargo durumlarında veya çeşitli tamirat durumlarında gelen personellerin veri tabanı kayıtları olmadan geçmeleri gerekebilir. Güvenlik personelinin kontrolünde çalışan yaprak turnike bu tür durumlarda giriş sağlayacak ve çeşitli zorlukları önleyecektir. Turnike, akıllı kol özelliğiyle teması algılayarak tehlike durumlarını önleyecek yapıya sahiptir.
Özellikle tekerlekli sandalye ve koltuk değneği kullanan fiziksel engelli kişilerin güvenli geçiş yapabilmesi için turnikenin duyarlı sensorlara sahip olması önemlidir. Bununla birlikte, özellikle emniyet ve sağlık personellerinin kolay giriş-çıkış yapabilmesi için hızlı çalışan turnikelerin olması gerekir. Örneğin sedye taşınması gereken bir durumda dönemeçli turnikeler oldukça zorluk çıkaracaktır. Girişleri sağlarken güvenlikli turnikelerin yanında bu tür durumları düşünerek en az 1 veya 2 tane yaprak turnike bulundurmak faydalı olacaktır. Güvenlik sorunu oluşturmayacak istisnai durumlar için bu turnikeler kullanılmalıdır.
Plaka tanıma sistemi
Kullanım alanları başlıca siteler, ücretli otoparklar ve otoyollardır. Bunun yanında üniversiteler, hastaneler, kamu binaları, askeri bölgeler, sınır ve gümrük alanları, araç muayene istasyonları, araç kantarları gibi birçok alanda da kullanımı mümkündür. Bu sistemler çok sayıda yerde güvenle kullanılabilir. Plaka tanıma sistemi fiyat, araç giriş çıkışlarının kontrollü olarak yapıldığı alanlarda kullanılmaktadır. Araç plakaları okunarak çeşitli senaryolar işletilmektedir. İstenen senaryoya bağlı olarak donanım ve yazılım çeşitlendirilmektedir. Birçok alanda kullanımı mümkün olan sistemler özellikle hızlı ve güvenilir olması ile ön plana çıkmaktadır. Bu sistemler, konumlandırıldığı alanlara çok sayıda fayda sağlar.
Araçların geçişlerinin kontrollü bir şekilde yapılabilmesi için otomatik bariyer kullanımı yaygındır. Şehir içindeki geçiş noktalarında veya şehirlerarası yollardaki geçiş noktalarında veya köprü geçişlerinde araçların güvenlik kontrolünün sağlanması ve geçiş izninin sorgulanması için bariyer kullanılması pratik bir çözümdür. Otomatik geçiş sisteminde yani OGS, hızlı geçiş sisteminde yani HGS veya serbest geçiş sisteminde bu bariyerler kullanılır.
Otopark bariyeri
Otomatik bariyer üç veya altı metre uzunluğunda olabilir. Bu uzunluk geçiş yapılan yerin özelliklerine göre belirlenebilir. Radyo vericisi gibi UHF frekansı ile çalışan antenler araçların geçiş izni olup olmadığını araç camlarındaki etiketleri tarayarak belirlerler. Bu antenler alanı tarayarak algıladıkları etiketlerdeki ID numarasını sisteme iletir, sistem yazılımında eşleşen numaranın geçiş yapabilmesi veya izin verilmemesi bariyere bilgi olarak iletilir. Bariyer geçiş izni olan araç için açılır. Otopark bariyeri sisteminde kullanılacak çözümler sistemin yerleştirileceği alanın özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Sistemin ekipmanları da bu sebeple çeşitlilik gösterir. Sistemin ekipmanları arasında kontrol yazılımı, cam etiketi, otopark anteni, geçiş kontrol paneli ve bariyer bulunur. Hızlı ve kolay geçişin sağlandığı bu sistemlerde özellikle otoparklarda kullanılan sistemlerde araçların takibi, giriş çıkış kontrolü otopark kontrol paneli ile sağlanır. Kullanıcılarına büyük kolaylık sağlayan ve bir bütün olarak tüm ihtiyaçlara cevap veren bariyer sistemi son yıllarda pek çok yerde tercih edilmektedir. Kullanımı herkes için avantajlı olduğundan çözüm olarak bu sisteme sıklıkla başvurulur.
Özel yaşama alanları olan siteler, apartmanlar düşünüldüğünde özel bir otopark yoksa araç park yeri bulma büyük bir sorun haline gelmektedir. Özel bir otopark olduğu düşünüldüğünde ise yine araçların düzeninin sağlanması, güvenliğinin sağlanması, araç giriş çıkışlarının kontrol altına alınması ve takibinin sağlanması, dışarıdan gelen misafir araçların giriş ve çıkışlarının kontrolü ve takibinin sağlanması açısından otopark bariyeri sistemlerinin kullanılmasının gerekliliği ve önemi daha da belirgin olmaktadır. Ticari anlamda ortak alanın kullanılması gereken işletmelerin otoparklarında da aynı durum söz konusudur. Ayrıca sistemde, antenlerin hgs ve ogs ile birlikte kullanılması otoparkın daha verimli olmasını sağlar. Bu şekilde bariyerlerin tetik verme özellikleri bulunan bazı cihazlarla da çalışabilmesi mümkün olmakta ve daha fazla kullanım alanına sahip olunmaktadır. Bariyer sistemleri olan diğer bir özellik ise, online ya da stand alone olarak çalışan programlarla beraber çalışabilmeleridir. Bu sayede otoparka giriş için yetki tanımlanmış olan araçlara, bariyere sinyal verilerek aracın kolay bir şekilde girişi sağlanabilmektedir.