Havanın sıkıştırılarak çalışan sistemlere Pnömatik sistemler olarak tanımlanır. Basınçlı hava, makine sistemlerinin çalışabilmesi için kullanılır. Genellikle kontrol etmek ve otomasyon için kullanılan basınçlı hava sistemlerine verilen genel isim Pnömatik sistemdir. Günümüzde enerji maliyetleri çok yüksektir.
Bunu azaltmak ve minimum seviyede tutmak için farklı arayışlara girilmiştir. Endüstrinin gelişmesiyle her alanda kullanılan makineleri çalıştırmak ve çalışmanın devamını sağlamak için düşünülüp tasarlanmış en iyi sistemlerden biridir Pnömatiksistemler. Havayı makine parçalarına doldurarak sıkıştırılması sonucu hareket elde edilir. Buda makinenin istenilen hareketi yapmasını sağlar.
Basınçlı Hava Nasıl Elde Edilir?
Pnömatiksistemlerin çalışabilmesi için basınçlı havaya ihtiyaç vardır. Basınçlı hava üreten makinelere Kompresör adı verilir. Kompresörler sistem için gerekli olan Basınçlı havayı üretirler. Bu ürettikleri havayı direk sistemlerde kullanılamaz. Havanın kullanılabilmesi için üretile havanın belli işlemlerden geçmesi gerekir.
Üretilen havanın temiz olması gerekir, bunun için öncelikle filtreleme yapılması gerekir. Filtrelenen basınçlı hava, kurutma işlemine tabi tutulur. Kurutucu sistemlerde hava içindeki nem ve sudan arındırılır. Kuru havan da yine filtre edilir. Temiz ve kuru olan basınçlı hava bu kez hava tanklarına doldurulur. Hava tankı sistemin ihtiyacını ve kompresörün kapasitesine göre seçilir.
Kompresörlerin çalışması gürültü oluşturur. Bu gürültünün çevreye ve çalışanlara zarar vermemesi için susturucular kullanılır. Kompresör odalarına yalıtım yapılarak gürültünü yayılması önlenmeye çalışılır. Hava tankından sonra Pnömatiksistemlere artık hava verilebilir. Sistem basıncı Regülâtörler aracılıyla kontrol edilebilir.
Pnömatik Sistemlerinin Kullanım Alanları
Sanayinin hemen hemen her alanında kullanılır. Endüstriyel tesislerin vazgeçilmez sistemleridir. Sürekli yenilenen ve geliştirilen sistemlerdir. Pnömatiksistemlerin kullanım alanlarına örnekler şu şekilde sıralanabilir; otomasyon ve robotik uygulamaların olduğu bütün alanlarda kullanılır.
Montaj işlemleri, gıda ve tekstil sektörü, dolum ve ambalajlama makineleri, İş makineleri, ağır yük kamyonları, temizlik ve boyama sistemleri gibi çok kullanım alanı mevcuttur. Özellikle robotik sistemler için gerekli hareket etme mekanizmalarında Pnömatiksistemler tercih edilir.
Pnömatik Sistemlerinin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Öncelikle Avantajlarından bahsetmek gerekirse;
- Elektrik ve Fosil yakıtlı sistemlere göre çok ekonomiktir.
- Sistem içinde hava devir daim ettiği için yanma riski yoktur.
- Yapımı basittir ve montajı çok kolaydır. Malzeme maliyeti diğer sitemlere göre çok düşüktür.
- Depolama olanağı vardır.
- Hava depolama alanlarının kontrolü yapıldığı taktirde, patlama riski en aza iner
Sistem çalışırken ihtiyaç duyulan hava otomasyonla kontrol edilirse enerji maliyetleri daha da düşer. Hammadde olarak havanın kullanılması da ayrıca bir maliyet getirmemektedir. Hava atmosferdeki haliyle kullanılmadığı için işlem görmeye ihtiyacı vardır.
Hava satın alınan bir ham madde olmadığı için sistemde çok büyük tasarruf sağlar. Sıcak çalışan sistemlerde hava etkisiyle soğuma meydana gelebilir. Bunun içinPnömatikSistemler ısı gerektiren yerler de tercih edilmez. İtme olarak kullanılan pistonların iteceği kuvvet sınırlıdır. Sistemde kaçak olma olasılıkları yüksektir. Sürekli ekipmanlar kontrol edilmelidir.
Hidrolik hizmetlerimizi ve daha fazlasını web sitemizden inceleyebilirsiniz.