İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, Porsuk Çayı’nda yaşanan toplu balık ölümleri hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) 2 soru önergesi verdi.
Eskişehir’in önemli akarsularından Porsuk Çayı’nda toplu balık ölümleri meydana gelmiş ve konuyla ilgili Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESCEVDER) tarafından basın açıklaması yapılmıştı. Olayın farklı yönleri hakkında incelemeler devam ederken İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu tarafından TBMM’ye iki farklı soru önergesi verildi.
“TOPLUM SAĞLIĞI SALDIRIYA UĞRADI”
Toplum ve çevre sağlığının vatandaşların bir hakkı olduğunu ve korunması gerektiğini belirten Milletvekili Kabukçuoğlu, “Toplum ve çevre sağlığı devletler tarafından güvence altına alınması gereken, vatandaşların yaşamları boyunca sahip olduğu en temel haklardan biridir. Bu hakkında gasp edilmesi çok farklı şekilde olabileceği gibi vatandaşın hakkının korunması da merkezi yönetim tarafından sağlanmak zorundadır. Eskişehir’de meydana gelen olayda, toplum sağlığının gasp edildiği, saldırıya uğradığı bir gerçektir. Türkiye’nin ve Dünya’nın yaşanabilir şehirleri arasında yer alan Eskişehir’in böyle bir olayla anılması da farklı bir sorun teşkil etmektedir” dedi.
“DEVLET SORUMLULUĞUNU EKSİKSİZ YERİNE GETİRMELİ”
Soru önergesinde, çevre sağlının korunması noktasında devletin eksizsiz olması gerektiğine vurgu yapan Kabukçuoğlu, “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının altını çizen T.C Anayasası, çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek için devleti ve vatandaşları bu konuda sorumlu kılmıştır. Temiz bir suyun canlı yaşamı için önemi düşünüldüğünde, sanayi artık ve atık sularının, tarımda kullanılan ilaçların ve gübrelerin su kaynaklarımıza karışmaması için ve su kaynakları çevresinin temiz tutulması için devlet düzenleyici işlemlerinin yanında gerçekleştireceği denetimlerle de sorumluluğunu eksiksiz yerine getirmelidir” ifadelerini kullandı.
“BALIK ÖLÜMLERİNİN NEDENİ TESPİ EDİLDİ Mİ?”
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılması istenen iki farklı önergede, çaya kimyasal madde karışma ihtimali üzerinde duruldu. Bakan Kurum tarafından cevaplandırılması istenen önergede, çayın temizlenmesi yönünde bir çalışma olup olmadığı sorulurken, çayda yapılan analizlerde çıkan sonuçlar ve kaç farklı işletmenin atıklarını çaya akıttığı bilgisinin verilmesi istendi. Denetimler sürecinde ceza kesilen firmaların olup olmadığı da sorulan önergede, bakanlığın kamuoyunu bilgilendirilmesi için de çağrıda bulunuldu. Bakan Pakdemirli’ye sunulan önergede ise balık ölümlerine neden olan kirli suyun tarımda kullanılmasına dikkat çekilerek, “Bölgedeki su aynı zamanda tarımsal sulamada da kullanılmaktadır. Toplu balık ölümlerine sebep olan su kalitesinin tarımda kullanılması sizce halk sağlığı için bir risk oluşturuyor mu?” ifadelerine yer verildi.