RAMAZANDA BESLENME…

Abone Ol
 Ramazan süresince normal beslenme düzenimiz günde 5-6 öğünden 2-3 öğüne düşmektedir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler eğer sağlıklı beslenirlerse vücutta bir tazelenme de yaşanacaktır; toksik maddeler atılacak, sindirim sistemi dinlenecek ve temizlenecek ve en başta ruhsal bir dinginlik de yaşanacaktır.
 SIVI ALIMINA DİKKAT!
 Bireyden bireye sıvı alımı değişmekle birlikte sıvı alımının dışında su içimi oldukça önemlidir. Ayran, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, çorba, komposto gibi içeceklerle sıvı alımı artırılmalıdır.
 SAHUR KAHVALTISINI ES GEÇMEYİN!
Çoğu kişi uykuyu bölmemek için yiyip yatmaktadırlar. Sahura muhakkak kalkın, günler uzadıkça kan şekeri düzensizliği ve mide hazımsızlıkları daha çok görülebilir.
 
Örnek bir sahur menüsü: 3-4 yemek kaşığı yoğurt 
                                        1 küp kadar tam yağlı peynir 
                                        1 adet haşlanmış yumurta veya tavada omlet şeklinde,
                                        5 adet zeytin ( az tuzlu) 
                                        Biber,  domates, salatalık
                                        1 porsiyon taze meyve, (şeftali, kiraz, armut),
                                        4-5 adet çiğ badem  
                                        1-2 ince dilim tam buğday ekmeği
 
  Sahurda kompleks karbonhidratlı yiyecekler yemeğe çalışın ki gün boyu kendinizi daha enerjik hissedersiniz; tam buğday unundan yapılmış bir ekmek,  yulaf ezmesi ve beraberinde süt, peynir veya yoğurtla dengeleyin. Mümkün olduğu kadar kızartmalar, şarküteri ürünleri, mayalı ve yağlı besinlerden uzak durun.
 Hazımsızlık, mide ağrısı, mide bulantısı, gaz, yanma, kabızlık ve konsantrasyon sorununu önlemek için sahurda mideyi asla tıka basa doldurmayın.
 ORUCUNUZU SU VE HURMAYLA AÇIN…
 Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden-biri de hurmadır. Hurma; yüksek lifle beraber fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, A vitamini, B1, B2, B3, B6, folik asit gibi vitamin ve mineralleri oldukça yüksek oranlarda içermektedir. Düzenli olarak tüketildiğinde kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır ve kabızlığı önler. Bütün bunlar göz önüne alındığında, ' ramazasofralarında hurmaya yer açmanın sağlık açısından son derece faydalı olacağı söylenebilir. Fakat hurmanın yüksek miktarda şeker içerdiği ve bu nedenle kan şekerini yükselttiği de unutulmamalıdır. Yani aşırıya kaçmadan, makul ölçülerde hurma tüketmeye özen göstermek sağlık açısından çok yararlı olacaktır.
 HER AKŞAM PİDE YEME ALIŞKANLIĞINIZDAN VAZGEÇİN…
 Ramazanda en çok tüketilen besinlerden biri pidedir.Kan şekerini hızlı yükselten pide yedikçe daha fazla yeme isteği uyandıracağı için  her akşam pide tüketmek yerine, kişi özel davetler için kendisine bir ödül verme alışkanlığı geliştirebilir.
 Kan şekerini hızla yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan ekmek grubu (kepekli ekmek, çok tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday unlu makarna ), tercih edilmelidir.
 PÜF NOKTA: ARA VEREREK YEMEK YEMEK…!
 Orucu su ve hurma ile açtıktan sonra bir  kase çorba ,1/2 dilim ekmek, 2-3 yemek kaşığı yoğurtla birlikte yemeğe başlayabilirsiniz. Mümkün olduğu kadar çorbadan sonra yaklaşık 15-20 dakika kadar bir ara verin sonrasında etli sebze yemeği veya ızgara etle birlikte salata veya kurubaklagil yemeği ile yoğurt, ekmek veya 2-3 yemek kaşığı pilav veya makarna ile devam edebilirsiniz
 PİŞİRME YÖNTEMLERİ ÖNEMLİ!
 Yaz ayında geçirilen bir ramazan akşamında yemekleri pişirme tekniği de önemlidir. Izgara, haşlama, fırında pişirme yöntemlerini uygulayın.
 Kızartmalardan, yağlı yiyeceklerden uzak durun. Kızartma yerine sebzeleri fırında veya ızgara yapabilirsiniz, hem lezzetli hem de daha sağlıklı olacak.
 KALP SAĞLIĞI İÇİN FOLİK ASİTTEN ZENGİN BESLENİN…
 Beslenmenize folik asitten zengin besinler ilave edin; tam buğday unu, kuru fasulye, nohut, mercimek, ıspanak, roka, semizotu, fındık, badem, ceviz.. Folik asit ramazan ayında kalbinizi de koruyacaktır.
 GÜNDE 2 PORSİYON TAZE MEYVE …
 Günde 2 porsiyon taze meyve tüketin, tatlı ihtiyacınızı ise hamur işi tatlılar yerine komposto veya sütlü tatlılardan tercih edin. Yemekten sonra küçük bir porsiyon tatlıların tadına bakılabilir. Meyveyi ise yemek sonrasından 1,5-2 saat sonra tüketmek daha uygundur.
  Çay veya kahveyi yemeklerden hemen sonra değil en az 30 dakika sonra tüketmeye çalışın.
  İFTAR SONRASINDA;
 En az 30 dakika bir hafif tempolu yürüyüş yapmaya çalışın, hem kan şekerinizi kontrol edecek hem de metabolizmayı hızlandıracak.
 
KEYİFLİ RAMAZANLAR…                                            
 
                                                                                          Diyetisyen Gizem Taşkın