Gündem

Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkı ve Anıtı 

Abone Ol

 Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, korona virüs pandemisinde hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin adını yaşatmak ve bu süreçte büyük bir özveri ile çalışan sağlık emekçilerine olan vefa borcunu ödemek için Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkı yaptı. Sağlık Çalışanlarına Saygı Anıtı’nın da yer de aldığı Parkın açılış töreninde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doktorlara yönelik “Giderlerse gitsinler sözüne” adeta tepki yağdı. Açılış töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “100 yıl önce “Beni Türk hekimlerin emanet ediniz” diyen bir Cumhurbaşkanı ile bugün ‘Giderlerse gitsinler’ diyen bir Cumhurbaşkanı arasında kaldığımızı bir gündeyiz. Biz, hekimlerimizin hiçbir yere gitmesini istemiyoruz. Özellikle pandemi sürecinde bir kez daha görüldü ki sağlık emekçileri olmasaydı, sistem çökmüştü. Hani diyor ya ‘Neyleyeyim sarayı köşkü içinde yar olmadıkça’, o devasa şehir hastanelerini kim yaptı diye soruyor, gerçekten kim yaptı, biz de merak ediyoruz. Ama içinde sağlık emekçileri insan gibi muamele görmedikçe, o binalar hiç kimseyi kurtarmıyor” dedi.

Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, korona virüs pandemisinde hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin adını yaşatmak ve bu süreçte büyük bir özveri ile çalışan sağlık emekçilerine olan vefa borcunu ödemek için Vadişehir Mahallesine ‘Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkı’ yaptı. Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi ve Odunpazarı Kent Konseyi’nin talebi üzerine Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un talimatı ile yapılan Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkında, bir de Heykeltraş Serdar Tekeoğlu tarafından yapılan anıt bulunuyor. Pamukkale Sokak’ta bulunan Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkı, 12 bin 530 metrekarelik alanda yer alıyor.

2021 yılı Aralık ayında gerçekleştirilen meclis toplantısında alınan karar sonrasında çalışmaları başlatılan parkın açılış törenine; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, TTB Merkez Konsey Üyeleri Dr. Onur Naci Karahancı ve Dr. Kazım Doğan Eroğlu, Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO) Başkanı Dr. Nesrin Ekici, SES Eskişehir Şube Eş Başkanları Dr. Birtürk Özkavak ve Dyt. Umut Özge Yılmaz, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Seyitgazi Belediye Başkanı Uğur Tepe, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, Türk Hemşireler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Gamze

Onar Başarangil, Eczacılar Odası Eskişehir Şubesi Genel Sekreteri Eren Yılmaz, Heykeltaş Serdar Tekebaşoğlu, Eskişehir’de korona virüs nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin aileleri ile EBTO Yönetim Kurlu Üyeleri ve SES Eskişehir Şube Yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda sağlık emekçisi ve Eskişehirli katıldı. 

“BİZ HEKİMLERİMİZİN HİÇBİR YERE GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Açılış töreninde konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, 12 Mart’ın Türkiye’nin bağımsızlığını simgeleyen İstiklal Marşı’nın kabulünün ve Türkiye’nin demokrasisine büyük darbe vuran muhtıranın yıl dönümü olduğunu söyledi. “Bunları anımsamamız lazım. Türkiye’nin tam bağımsızlığının çok önemli olduğunu bir kez daha gördüğümüz günlerdeyiz. Bağımsızlık için, Türkiye’nin tam bağımsızlığı için mücadele edenlerin, ölenlerin saygı ile anılması gerektiği bir dönemdeyiz. Dünyanın savaşla iç içe olduğu, her türlü savaşı cinayet olarak değerlendiren bir komutanın kurduğu Türkiye Cumhuriyeti, sonsuza kadar devam edecektir, bunun altını çizeceğimiz bir gündür” diyen Başkan Kurt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doktorlara yönelik olarak söylediği ‘Giderlerse gitsinler’ sözlerine adeta ateş püskürdü. Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “100 yıl önce “Beni Türk hekimlerin emanet ediniz” diyen bir Cumhurbaşkanı ile bugün ‘Giderlerse gitsinler’ diyen bir Cumhurbaşkanı arasında kaldığımız bir gündeyiz. Biz, hekimlerimizin hiçbir yere gitmesini istemiyoruz. Özellikle pandemi sürecinde bir kez daha görüldü ki sağlık emekçileri olmasaydı, sistem çökmüştü. Hani diyor ya ‘Neyleyeyim sarayı köşkü içinde yar olmadıkça’, o devasa şehir hastanelerini kim yaptı diye soruyor, gerçekten kim yaptı, biz de merak ediyoruz. Ama içinde sağlık emekçileri insan gibi muamele görmedikçe, o binalar hiç kimseyi kurtarmıyor. 5’li çeteyi zengin etmek için yapılan her türlü ihale, her türlü düzen, Türk halkının zararınadır. Türk halkı, ne zamanki parasız sağlık, parasız eğitime kavuşur; o zaman Türkiye’de demokrasi gerçekten gündeme gelir ve oturur. Biz, Odunpazarı Belediyesi olarak katılımcı demokrasiyi özümseyen bir anlayışla sağlık çalışanlarımızın örgütlerinin Kent Konseyimiz kanalıyla bize önerdiği bu parkı, oy birliği ile meclisimizden geçirmek suretiyle gerçekleştirdik. Sağlık çalışanlarımıza, sağlık çalışanlarımızın ailelerine ve özellikle de pandemide kaybetmiş olduğumuz 553 sağlık çalışanımızın anısına hediye olsun istiyoruz. Onları, ölümsüzleştirelim istiyoruz. Ve burada biraz sonra açılışını da gerçekleştireceğimiz, anıtı üreten değerli heykeltraşımız Serdar Tekebaşoğlu’na da çok teşekkür diyorum. Güzel bir tasarım gerçekleştirdiğini göreceksiniz. Sağlık çalışanlarımızın o hünerli ellerini somutlaştırdı. Ben ‘Giderlerse gitsinler’ diyenlerin yerine, ‘gidecek olanlar gidecektir’ diyorum. Geliyor gelmekte olan.”    

“BİZ BU ÜLKEDEN HİÇBİR YERE GİTMİYORUZ”                                    

Açılış töreninde konuşan SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Sağlık çalışanlarına verdiği değer için Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’a teşekkür etti. “Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un hayatını kaybeden sağlık emekçilerinin adını yaşatmak için yaptığı bu park, bizim için çok değerli. Bugün için de bizim mücadelemiz ve bu mücadelenin yükselerek devam etmesi adına da çok değerli. Çok teşekkür ediyorum kendisine” diyen Yıldırım,

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık emekçileri için kullandığı “Giderlerse gitsinler” sözlerine tepki gösterdi. Türkiye’nin bugün geldiği durumun AKP hükümetinin sağlıkta dönüşüm politikaları olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Sağlık emekçileri yıllardır sağlıkta dönüşüm politikalarının yıkım getireceğini, halka ve topluma sağlıksız bir yaşamı oluşturacağını söyledi. Siz bizi dinlemediniz ve bu sağlık politikalarını hayata geçirdiniz. Bugün geldiğimiz nokta ortada.  Pandemide sağlık emekçilerinin emeğinin karşılığı bütün toplum ve dünya tarafından takdirle karşılanmışken, siz bugün sağlık emekçilerini ötekileştiriyorsunuz ve ülkeden kovmaya çalışıyorsunuz. Biz sağlık emekçileri olarak yıllardır verdiğimiz bu mücadeleye ve halkımıza sunduğumuz sağlık hizmetini sunmaya devam edeceğiz. Bu ülke bizim. Biz bu ülkeden hiçbir yere gitmiyoruz. Gidecek birileri varsa o da sizlersiniz”

“HER TÜRLÜ BASKIYA RAĞMEN MÜCADELEMİZİ YÜKSELTEREK DEVAM EDECEĞİZ”

Açılış töreninde konuşan bir diğer isim de TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten oldu. “Unutmamak için bize bu güzel eseri kazandıran Odunpazarı Belediyemize ve Başkanımız Kazım Kurt’a TTB Merkez Konseyi adına çok teşekkür ediyorum” sözleri ile konuşmasına başlayan Ökten, pandemi süresince tüm dünyada iktidarların ve sağlık bakanlıklarının kötü bir sınav verdiğini kaydetti. Ökten, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Özel sektöre dayandırılan sağlık hizmetlerinin bir salgında toplumun koruyucu sağlık hizmetlerinden yoksun bırakılmasını, milyonlarca kişinin hasta olması ve ölmesi ile acı bir şekilde yaşadık. Aşının dünyaya bir armağan olduğunu unuttuk, onu da ticarileştirdik. Sağlık sistemleri ile övünen Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa da sağlık sistemleri çöktü. Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı veriler ile oynayarak ve saklayarak güvenini baştan yitirdi. Koruyucu sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu salgının hastanelerde karşılanmasının, ölümleri engellemediğini, devasa şehir hastanelerinin salgınları önlemediğini anladık. Resmi rakamlara göre vefat sayısı dün için 93 bin 805 olup, aslında hasta sayısı ve ölüm sayıları resmi rakamların 3 katı kadardır. Yani 250 bin civarında vatandaşımız vefat etmiştir. Vefat eden vatandaşlarımızın 553’ü hekim, diş hekimi, eczacı hemşire, laborant, ambulans şoförü, sekreter gibi birçok sağlık emekçisidir. Hepsinin önünde saygı ile eğiliyorum. Sağlık Bakanlığı pandemiyi günlük tweetleri ile yönetmeye çalışmıştır. Bilim kurulu aldığı kararlarda gerekli uyarıyı yapmadığı için aynı şekilde sorumludur.  Sağlık Bakanlığı kararları yeterinde ve zamanında almamıştır. Bu nedenle, almadığı bu kararlar yüzünden önlenebilir hastalıktan birçok vatandaşımız vefat etmiştir. Aşılama süreci iyi yönetilememiş ve şu an tam aşılı vatandaş oranı yüzde 32 oranında olup, hedeflediğimizin çok uzağındadır. Pandemi sürecine meslek örgütleri, sağlık meslek örgütleri dahil edilmemiş, pandemi kurullarına ticaret odaları alınırken, Tabip Odaları ve TTB dahil edilmemiştir. Her şeye rağmen gerçekleri ve bilimi ifade eden Tabip Odaları ve TTB, toplum ve kamuoyu nezlinde en güvenilir kurumlar arasında yer almıştır. Salgından siyasetçilerin değil, bilimin öncülüğünde çıkılmıştır. Pandemide en fazla hastalanan ve ölen meslek grubu hekimler, sağlık çalışanları, sağlık emekçileri o zamanlar alkışlanırken, bunca gördüğü şikayet, şiddet, kötü koşullarda çalışmasına, ekonomik ve özlük haklarında hak kayıplarına rağmen giderlerse

gitsinler diyerek, 100 yıllardır hekimlik yaptığı bu topraklarda tehdit edilmiş, adeta kovulmaktan beter bir konuma getirilmek istenmiştir. Ve değersizleştirilmek istenmiştir. Biz, 100 yıllardır Hipokrat’tan Galen’den İbn-i Sina’dan beri bu topraklarda hekimlik yapmaktayız.  Bundan sonra da aklı, bilimi ve hekimlik sanatını yapacağız. Her türlü baskıya rağmen mücadelemizi yükselterek devam edeceğiz.”

“KENDİSİNİ MEŞHUM HASTALIKTAN KURTARANLARIN DOKTORLAR OLDUĞUNU UNUTMUŞ”

Konuşmasına, “Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve arkadaşlarına bugünleri gelecek kuşaklara anlatacak bir park ve anıt yapmalarından dolayı ayrıca bir teşekkür borçlu olduğumu ifade etmeliyim” sözleriyle başlayan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Giderlerse gitsinler’ sözlerinin Türk ulusunun ciğerine saplanmış bir sözcük hançeri olduğunu söyledi. Erdoğan’ın sözlerine Kanuni Sultan Süleyman’ın ‘Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ sözleriyle atıfta bulunan Büyükerşen, “Bu sözün sahibi kendisini meşhum hastalıktan kurtaranların doktorlar olduğunu unutmuş. Ancak o sayede devletin başında duruyor. Tıp mesleğinin, sağlığın onun nazarında çok daha önemli, değerli olması gerekirdi. Mutafa Kemal Atatürk’ün ‘Beni Türk doktorlarına emanet ediniz’ sözünün ne demek olduğunu, nasıl bir devlet büyüğü tarafından söylendiğini dahi hatırından çıkarmış” dedi.

Konuşmaların ardından Odunpazarı Belediyesi ve SES Eskişehir Şubesi tarafından salgınında hayatını kaybeden sağlık emekçileri adına düzenlenen Emek Şiir Ödülünün, ödül töreni yapıldı. Seçici kurul tarafından oy birliği ile “11. KATTAKİ EMRULLAH” dosyası ile ödüle layık görülen Murat Kahveci’ye ödülünü Başkan Kurt takdim etti. Ödül töreninin ardından, Başkan Kurt ve diğer protokol üyeleri birlikte park ve anıt açılışını gerçekleştirdi. Anıt açılışında, Eskişehir’de korona virüsten ölen 3 sağlık emekçisi için 3 beyaz güvercin uçuruldu.