Siyaset

Sarıcakaya agro - turizm merkezi olacak

Abone Ol

Sarıcakaya ilçe ziyaretinde bulunan AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay Eskişehir’in değeri ve markası olup dünyaya açılan Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi’ni Belediye Başkanı Hüseyin Çam ile ziyaret etti, işletme sahibi Arman Badur’dan üretim ve ihracat bilgilerini aldı. Prof. Dr. Emine Nur Günay aynı zamanda alanda çalışan işçiler ile birlikte kısa bir süre hasat yaptı. Gün boyu sıcağın altında emek veren mevsimlik tarım işçileri ile bir araya gelen Günay ‘’Sofralarımıza kadar ulaşan her bir nimetin nasıl bir emek ile önümüze geldiği ortada. Üretiminin her kademesinde toplanmasından, satışına kadar emek gösteren herkese teşekkür ediyorum. Sarıcakaya mikroklima iklimi ve yetiştirdiği ürünlerle Agro-turizm potansiyeli taşıyor. Özellikle pandemi döneminde tarımın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ülkemizin gıda güvenliğini sağlaması ve katma değeri yüksek tarımsal ihracatı artırması için verimli ve yenilikçi tarım üretimi öncelikli konumuz olmalı. Tüm bu politikalar doğal olarak kırsal kalkınmayı da etkileyecektir. Düşündüğümüz projeler hayata geçerse önemli bir agro-turizm merkezi olacaktır.” Dedi.

“SARICAKAYA KUŞKONMAZ VADİSİ“ DÜNYA MARKASI
Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisinin hem yöneticisi hem üretimin başında bulunan Arman Badur kuşkonmaz sektörü ile ilgili bilgiler paylaştı: Kuşkonmaz pazarı dünyada taze ürün piyasasında önemli bir yer tutmakta ve ülkemizde de gün geçtikçe hem üretim hem de tüketim olarak olması gereken noktaya doğru ilerlemektedir. Sadece Avrupa'da yıllık 450 bin ton taze kuşkonmaz pazarı mevcut ve bunun neredeyse 1/4'ünü tek başına Almanya oluşturuyor. 2020 sezonunda Sarıcakaya’dan 200 tonluk üretiminin 6 tonu Almanya'ya, 15 tonunu ise Singapur'a ihraç edilmiştir.

Prof. Dr. Günay, kuşkonmazın ihracat potansiyeli ile iligli “Aldığım bilgilere göre Avrupadaki 450 bin tonluk kuşkonmaz pazarının %30 yani 150 bin tonunun Avrupa Birliği dışından ithal edilmekte. Bu ülkemiz için çok önemli bir fırsat. Tarımda katma değeri yüksek üretim ve ihracat diyoruz. Kuşkonmaz çok önemli bir örnek, ülkemize sunduğu ihracat fırsatı apaçık ortada. Diğer önemli bir unsur Avrupa’nın ithalatta tedarikçi pazarları aslen Peru ve Meksika gibi denizaşırı ülkeler olması. Bu da bize yadsınamaz bir lojistik avantaj vermekte. Diğer yandan Yakındoğu ve Uzakdoğu pazarları için de ülkemiz lojistik olarak avantajlıdır ve bu ülkelerde de kuşkonmaz talebi gün geçtikçe artmakta. Verimli tarım bu toprakların geleceği. Ne kadar şanslıyız ki sofralarımızda binlerce çeşit ürünle buluşabiliyoruz. Avrupa’da bu kadar değerli olan Kuşkonmaz bile Eskişehir topraklarında üretiliyor. 2015 yılında ilk gelip ziyaret ettiğimde burası Kuşkonmaz Vadisi olsun dediğimde potansiyelinin yüksek olduğuna inancım tamdı. Girişimci Arman Beyi ve çalışanları tebrik ediyorum, çalışmaları Bizleri onurlandırıyor” dedi.

14 BİN FİDE DAĞITILACAK

Sarıcakaya Kuşkonmaz Vadisi olarak ihracatta söz sahibi olabilmenin yolu üretimin artarak yüksek hacme kavuşmasından geçmektedir. Sarıcakaya’da Kuşkonmaz üretimini artırmak için sözleşmeli üretim modeliyle çiftçilere ek gelir kaynağı yaratacak bu üretimi yaygınlaştırmayı hedefliyorlar. Halen 10 sözleşmeli üretici Türkiye'nin değişik yerlerindeki ürünlerini Eskişehir Sarıcakaya'da bulunan tesise naklediyor ve buradan tüm ürünler ortak işlenerek pazarlanıyor. 

Sayın Günay “Sözleşmeli üretim modeli çerçevesinde Sarıcakaya'da yerelde üretimi arttırmak için İlçe Tarım Müdürlüğü ile işbirliği yapılmış. Bu şekilde küçük üreticilere toplam 14.000 fide hibe edilerek alım garantili üretim teşvik ediliyor. Özellikle geleneksel tarım dışına çıkmak isteyen yeni nesil yatırımcılar için büyük bir imkan. Ayrıca hali hazırda büyük alanlarda endüstriyel tarım yapan çiftçilerimiz için de rekabetçi ve katma değeri yüksek bir ürünle ürün çeşitlendirmesi alternatifi oluşuyor. Dağıtılacak olan fide dahi bu alanda tarım yapmak isteyen çiftçilerimiz için çok önemli bir cansuyu. O fidelerden artırarak, tohum bırakarak üretimlerini büyütmeni imkânına sahip olabilecekler. İlçe ve bölge halkına verilen bu destek çok önemli. Sadece ticaret değil yaşadığı yere değen katan insanlara bu topraklarda çok ihtiyacımız var” dedi.