Hitler’in Polonya’yı işgal ettiği tarih olan bugün 1 Eylül’ün Dünya Barış Günü olarak tarihe geçtiğini anlatan Disk Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, “60 milyon insanın ölümüne neden olan II. Dünya Savaşı’nın başladığı tarih olan bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü” dür dedi. Bugünün, tarihin tekerrür etmemesi için, savaşın acıdan ve ölümden başka bir şey getirmeyeceğinin hatırlanması için Dünya Barış Günü olarak tarihe geçtiğini vurgulayan Başaraner, “Ne var ki bugün de emperyalistlerin köşe kapma oyunlarında dünya kana ve gözyaşına bulanmaya devam ediyor. Savaş, bugün de emperyalistlerin işine yararken yoksul halklara, işçilere, emekçilere, yaşlılara, kadınlara ve çocuklara acı ve ölümden başka bir şey getirmiyor.” şeklinde konuştu.
ASKERİ HARCAMALAR 2.1 TRİLYON DOLAR
Küresel askeri harcamaların geçtiğimiz yılda 2,1 trilyon dolarla tarihin en yüksek seviyesine ulaştığına dikkat çeken Başaraner, “Öldürülen, sürgün edilen, işkenceye maruz bırakılan, tecavüze uğrayan; savaşın bedelini ödeyenler dünyanın emekçi ve yoksul halkları oluyor.” dedi. Türkiyeli emeklilerin torunlarına barışın, eşitliğin ve kardeşliğin hüküm sürdüğü bir dünya bırakmak istediğini belirten Başaraner, “Bunun için mücadele etmeye devam ediyoruz. Çünkü biz emekliler biliyoruz: Savaş tutsaklıktır, savaş eşitsizlik üretir, savaş işçi sınıfını bölmeye hizmet eder. Biliyoruz: Savaş emperyalistlerin savaşıdır; savaş daha fazla sömürünün, daha fazla açlığın, daha fazla yoksulluğun habercisidir.”
YAŞANAN; EMEK VE SERMAYENİN SAVAŞIDIR
Disk Emekli-Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bir de silahsız savaşlar var, savaş sadece devletlerarasında değil, emek ve sermaye arasında da yaşanıyor… Grev hakkının yasaklanması, kazanılmış haklara bir saldırılar, Soma ‘da yaşamını yitiren 301 madencimiz yine bu savaşın başka yansımalardır. Uzun çalışma saatleri, emekçilerin emeklerinin karşılığını alamaması, kadın cinayetleri, 1 gecede İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması ve daha nice örnekler verilebilir. Ülkede her şey pahalı ancak emek ve insan yaşamı ucuz olsa da, bu düzeni değiştirecek de yine emekçilerdir, işçi sınıfı mücadeleye devam edecektir…”