Gündem

Savunma sanayisinde yeni teknolojiler ele alındı

Abone Ol

10’uncu Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı 2’nci gününde de önemli konu başlıklarına yer verildi.

Havacılık Sektöründe Yenilikçi Malzemeler ve İleri Üretim Teknolojileri başlıklı oturumun başkalığını Yürütme Kurulu Üyesi Oğuz Çolak yaptı. Oturumda 3 bildiri sunuldu, bunlar sırasıyla; “TAI TUSAŞ –Türk Havacılık ve uzay Sanayi A.Ş.’den M. Erdem Çorakçıoğlu’nun sunduğu Savunma Sanayi İçin Teknoloji Yol Haritası Örneği: Kompozit Teknolojileri Yol Haritası, TAI TUSAŞ –Türk Havacılık ve uzay Sanayi A.Ş.’den Uğur Canbolat’ın sunduğu Bağlantı Elemanlarının Uydu Birincil ve İkincil Yapılarına Etkisi ve son olarak TAI TUSAŞ –Türk Havacılık ve uzay Sanayi A.Ş.’den Nisa Yağmur Bilgi’nin sunduğu Havacılık Sektöründe Titanyumun Kritik Yeri ve Önemi” oldu.

STRATEJİK YOL HARİTASI

Yönlendirme Komitesi’nin T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlı, Türk Havacılık Uzay Sanayi, ASELSAN, Sabancı Üniversitesi ve TÜBİTAK’ın oluşturduğu;  “Savunma Sanayi İçin Teknoloji Yol Haritası Örneği: Kompozit Teknolojileri Yol Haritası”, çalışmasını katılımcılara anlatan TAI TUSAŞ –Türk Havacılık ve uzay Sanayi A.Ş.’den M. Erdem Çorakçıoğlu, “Kompozit malzeme kullanım alanlarında önemli artış, Kompozit teknolojilerinde rekabet gücünün arttırılması ve odak birliğinin sağlanması ve Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük Eylem Planı: ‘Kritik Malzeme Teknolojilerinde Savunma Sanayiinin Tam Bağımsızlığı İçin Stratejik Yol Haritalarının Belirlenmesi’ kapsamında çalışmanın temelinin oluşturulduğunu kaydetti.

REKABET GÜCÜ

Gelişen teknoloji ve sanayileşmenin etkisiyle tüm dünyada kompozit malzeme kullanım alanları ve ihtiyacının önemli ölçüde arttığını belirten Çorakçıoğlu, şunları kaydetti: “Savunma Sanayi Başkanlığı’nın son yıllarda yapmış olduğu projelerde önemli bir yer alan kompozit teknolojilerinde rekabet gücünün arttırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma ile havacılık ve uzay alanlarında ülkemizin ihtiyaç duyduğu teknoloji konularının ve bu alanlardaki mevcut durumun belirlenmesi ve stratejik öneme sahip ulusal güvenliğimize doğrudan etki eden kompozit teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik planlamanın yapılması hedeflenmiştir.”

ÖRNEK OLUŞTURDU

Çorakçıoğlu çalışmanın sonuçlarını ise şöyle paylaştı: “Alan uzmanlarının katılımları ile yapılan değerlendirmeler neticesinde, öncelikli olarak kazanılması gereken teknolojiler belirlenmiş ve ağırlık verilmesi gereken hususlar kayıt altına alınmıştır. Çalışma kapsamında TSK ihtiyaçları ile kazanılması gereken teknoloji konuları ilişkilendirilmiştir. Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayiine yönelik “ortak akıl” yürütülerek Kompozit Teknolojileri Yol Haritası oluşturulmuştur. Bu çalışmada izlenen yöntem ülkemizde yapılacak benzer teknoloji yol haritası çalışmalarına örnek teşkil etmiştir.”