Orta okul öğrencilerinin 3 yıl boyunca yaşadıkları sınav stresi yapılan sınav ve neticelerin açıklanması ile bitti. Sınav stresi bitti ancak bu sefer başka bir stres yaşıyor öğrencilerimiz,aldıkları puanlarla yerleşecekleri okulları belirlemenin heyecanı…Çekilen sıkıntıların ardından yapılacak yanlış bir tercih hiç şüphesiz dünyanın sonu değil ama böylesi bir durum elbette ki çok can sıkıcı olacak yerleşilecek okulda devam edecek tahsil hayatında moral ve motivasyon eksikliği yaşatacaktır.Ailelerimiz bu süreçte çocuklarından daha fazla heyecan duydular.Onlarla birlikte çalıştılar,belki kurslara gittiler,sınava girdiler.Ama artık soğuk kanlı olma zamanı,zaten büyük stres alında olan çocuklarına destek olabilmek doğru yönlendirebilmek için onların heyecanı bir kenara bırakmaları gerekiyor.Ayrıca çocuklarının yapacağı tüm tercihlerde aileler sorumlu,hiçbir şey onların bilgisi ve onayı olmaksızın yapılmayacak.
Tercih Süreci Nasıl Devam Edecek
15 Temmuz’da başlayan yerleştirme için başlayan tercihlerin alınması işlemi 21 Temmuz tarihi saat 17:00’a kadar devam edecek. Öğrencilerin yerleşmek adına tercih edilebileceği okul sayısı 10’u geçemeyecek. 6 Ağustos’ta yerleştirme sonuçları ilan edilecek ve kazanan öğrenciler 12-16 Ağustos’ta tarihleri arasında kayıtlarını yaptıracaklar.
İlk Yerleştirmede Kazanamayanlar İçin Yedek Yerleştirme Umudu Var
İlk yerleştirmede herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler 19-26 Ağustos tarihleri arasında yedek listeden kazanan öğrenciler her gün saat 19:00’da https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yayınlanacaktır. Aynı zamanda SMS aracılığı ile bilgilendirme yapılacak.Yedek yerleştirme neticesinde herhangi bir okula yerleşme imkanı bulan öğrenciler 29 Ağustos tarihi saat 17.00’a kadar kayıt işlemlerini yaptıracaklar
Özel Yetenek Mülakat ve Beden Yeterliliği İle Kayıt Yapan Okullar
Bu okullarımız 12 Ağustosta ön kayıt alacaklar,13-14 Ağustos tarihlerinde sınavlarını yapacaklar ve 14 Ağustosta asıl ve yedek listeleri ilan edecekler.15 Ağustosta kesin kayıtlar yapılırken aynı zamanda boş kalan kontenjanlar okul müdürlüklerince ilan edilecek.16 Ağustos’ta yedekten yerleşenler kesin kayıt yaptırırken,boş kalan kontenjanlar 16,21ve 26 Ağustos tarihlerinde ilan edilecek
Peki Tercihlerde Nelere Dikkat Edelim
1-Tercihlerde yerleştirmeler SBS’den alınan puanlarla değil OYP yani SBS ve Okul Başarı Puanlarının aritmetik ortalaması ile yapılacaktır.
2-Bu yıl kontenjanlar %30 artırılmış olduğundan öğrenciler tercihlerinde biraz daha geniş davranabilirler. Mesela 300 öğrenci alacak bir okul 400’e yakın öğrenci alacaktır.Bu durumda daha önce ilk 300’e giremeyecek öğrencinin,artan kontenjanla birlikte puanına bakılarak 400 öğrenci arasına girebilip giremeyeceğini değerlendirmelidir
3-Bu yıl yapılan SBS’de soruların zorluğu puanlarda genel bir düşüşe neden oldu bu yüzden tercihler yapılırken mevcut puanın gireceği okulu hesaplarken dikkatli olunmalı,örneğin geçen yıl 390 ile girilen okula bu yıl 375 ile girme imkanı bulunabilir.
4- Tercihleri yaparken en üst seviyede puan isteyen okulları üst sıralara yazmak gerekmektedir. Aksi takdirde yedek listelere girme imkanını öğrenci kaybedecektir.
5-Aldığı puan itibari ile akademik eğitim veren bir okula yerleştirme imkanı bulunsa bile alınan akademik eğitim sonunda üniversiteye yerleşme imkanı bizim için çok zor olacaksa meslek lisesi seçeneği değerlendirilmelidir. Bunun için okulların rehberlik öğretmenleri başta olmak üzere imkan varsa diğer öğretmenlerin öğrencinin durumu hakkında bilgi alınmalıdır.
6- Puanlardan daha çok girilmek istenen okulun aldığı yüzdelik dilime bakarak tercihleri oluşturmak başarılı bir tercih sıralaması yapmayı sağlayacaktır.
7-İlk 3-4’te yer alan okullar haricinde diğer okullar arasında bariz bir fark yoktur.Bunlar arasında eve yakınlık tercih sebebi olmalıdır.Evimize daha yakın bir okul kendimize daha çok vakit ayırmak için fırsat sağlar.Ulaşıma verilecek paraların ailemizde kalmasına,öğrenci için harcanmasına neden olacaktır.
8-Okulları tercih ederken okulun üniversite yerleştirmede başarılı olduğu puan türüne dikkat edilmelidir. Liselerin üniversiteye yerleştirmede başarılı oldukları alanlara bakılarak kendi yeteneğimizi geliştirmemize ve yöneleceğimiz alana katkıları tahmin edilerek tercih sebebi yapılabilir.