Siyaset

Şeker fabrikaları ve şeker pancarı değerlidir

Abone Ol

Eskişehir Şeker Fabrikasını ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, yeni Fabrika Müdürü Mehmet Yüksel’e görevinde başarılar dileyerek üretim hakkında bilgi almanın yanı sıra şeker pancarı üreticisinin taleplerini ve sektördeki sorunlarını aktardı.

Süllü, Ebedi Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatı ile kurulan ve Cumhuriyet’in ulusal kalkınma hamlesinde önemli katkıları olan Eskişehir Şeker ve Eskişehir Şeker Makine fabrikalarının, şehrin kent hafızasındaki önemine değindi.  Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesinden duydukları kaygıları dile getiren Süllü, Cumhuriyet’in kazanımlarından şehrin bir değerinikorumanın öneminin yanı sıra,şeker pancarı üretiminin, üreticisinden, esnafına, nakliyecisine çok geniş bir kesimin geçim kaynağı olarak şehir için, değer yarattığını söyledi. 

 Nişasta bazlı şekerin sağlıksız olduğu yönünde uzman uyarıları dikkate alındığında pancardan üretilen şekerin değerinin arttığını belirten Süllü, şekerin işlenme sürecinin her aşamasında ortaya çıkan yan ürünlerin hayvancılık, tarım, maya, alkol üretimi gibi birçok sektörde kullanıldığını söyleyerek şeker pancarı üretiminin önemine dikkat çekti. Özellikle yaşanılan COVİD–19 küresel salgını döneminde şeker pancarı üretiminin öneminin açıkça ortaya çıktığını söyleyen Süllü, “Son yıllarda Rusya’dan bile şeker ithal ediyorduk. İlaç, kolonya, dezenfektan ve içecek üretiminde kullanılan alkol ihtiyacında ise dışa bağımlı hale gelmiştik. Pandemide kolonya ve dezenfektan üretiminde etil alkol ihtiyacının artması sonucu,şeker fabrikalarında tam kapasite üretim yapılması, olumlu bir karar. Fabrika müdürümüzden kampanya boyunca Eskişehir’de geçtiğimiz Haziran ayı itibariyle 5 Milyon Litre etil alkol üretiminin yapıldığını öğrendik” dedi.

Şeker pancarı üreticisinin sorun ve taleplerini de aktaran Dr. Jale Nur Süllü, “2020 yılı kampanya dönemi başlamasına karşın, pancar taban fiyatının açıklanmaması, üreticide tedirginlik yaratıyor. 2019 taban fiyatı16 polar (şeker oranı) 300 TL, 20 polar için ise 360 TL idi.  Bu yıl, elektrik zamları, döviz kuru yükselmesi ile girdilerdeki artış göz önünde bulundurularak taban fiyatı ve küspe uygulamalarının çiftçinin zarar etmeyeceği şekilde karşılanmasını bekliyoruz” diyerek üreticinin beklentilerini dile getirdi.

“Ülkemizde tarım üretimi her geçen gün azalıyor.” diyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, “Şeker pancarı gibi çok yönlü değere sahip bir ürünün üretiminde azalma yaşanmaması için üreticinin sesine kulak verilmeli” dedi.